DÜŞÜNDEN GERÇEĞİNE PROJE PAZARI

DÜŞÜNDEN GERÇEĞİNE PROJE PAZARI

Genç mühendisler, KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen ?Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı? etkinliğinde projelerini sergiledi.

DÜŞÜNDEN GERÇEĞİNE PROJE PAZARI

Genç mühendisler, KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen ?Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı? etkinliğinde projelerini sergiledi. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı? etkinliği gerçekleştirildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, hedeflerinin Trabzon´un orta ve ileri teknoloji üretim merkezi haline gelmesi olduğunu belirterek, bu konuda genç mühendislere büyük görev düştüğünü söyledi.
KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi´nde düzenlenen etkinliğin açılışına KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman diğer ilgililer ve öğrenciler katıldı.

?GENÇ MÜHENDİSLER ÜRETİME DÖNÜK ÇALIŞABİLMELİ?
TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Trabzon´da orta ve yüksek teknoloji üretim konusunda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi;
?Hedefimiz Trabzon´un orta ve ileri teknoloji üretim merkezi olması doğrultusundaki stratejik planımızı hayata geçirmektir. Trabzon´da güçlü bir üniversite ve güçlü bir mühendislik altyapısı var. Ama gençliğimizi amacımıza uygun yönlendiremediğimizi fark ediyoruz. Önemli olan genç mühendislerimizin orta ve yüksek teknolojide yetişmelerini ve üretime dönük çalışmalarını sağlamaktır. Onları geleceğin orta ve ileri teknoloji üretimi yapan büyük işadamları olarak görmektir. Bu doğrultuda 2010 yılında Teknokent´te bir Eğitim ve Tasarım Merkezi oluşturduk. Burada laboratuvar ve atölyemiz var. Eğitimlerimiz devam ediyor. Ayrıca İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi inşaatımız sürüyor. Üretime dönük bir kuluçka merkezi olarak burayı faaliyete sokmak, belli büyüklüğe gelene kadar o firmalara yardımcı olmak hedefimiz. Amacımız inovasyonla geleceğe dönük adımların atılması ve altyapının oluşturulması. Biyoteknoloji merkezinde de Karadeniz Bölgesi´ndeki 3 bin 500 bitki çeşidine dönük çalışmalar yapmak, bunların gelecekte ilaç sanayinde kullanılmasının önünü açmak, katma değeri yüksek ürün haline getirilmek hedefimizdir. Bütün çalışmalarımız üniversitemiz ile yapılıyor. Büyük çaplı Yatırım Adası projemiz var. Buranın da esası orta ve ileri teknoloji ürünlerin üretilmesidir. İhtiyaç olan bir başka konu da tasarım ve ARGE´ye dönük çalışmaların yürütüldüğü bir enstitü kurulmasıdır.?

?TİCARİLEŞEMEYEN PATENTİN ANLAMI YOK?
Patentlerin maddi değerlerinin doğru hesaplanmasının da önemine değinen Başkan Hacısalihoğlu; ?Patentlerin maddi değerleri doğru hesaplanmalıdır. Ticarileşemeyen bir patentin hiçbir anlamı yok. Amacımız patentlerin en kısa zamanda ticarileşmesine katkı sağlamaktır. Tüm bu anlattıklarımızın ortak paydası genç mühendislerimiz. Her şey genç mühendisler için. Şu anda devlet bugüne kadar görülmediği kadar destek sağlıyor. ?Yeter ki bir şeyler üretin´ diyor. Tüm gençler yazılım konusunda bizi takip etsinler. Odamızın önümüzdeki günlerde bu konuda bir faaliyeti olacak.  Trabzon´u bu konuda bir merkez yapmak istiyoruz. Bu da genç mühendislerimiz ve üniversitemizle birlikte olacak. Bütün uğraşlar gençlerimizin güzel bir iş kurmaları. Bir taraftan kendilerinin bir taraftan ülkenin refah düzeyine katkı sağlamalıdırlar? dedi.

Etkinliğin 13 yılı geride bıraktığını belirten KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise; ?İnşallah düşlenen, daha sonra tasarlanan ve bugün görücüye çıkan projelerimiz, geleceğe yönelik daha büyük projelerin habercisi olur" diye konuştu.
KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Oktay Yıldız da KTÜ´nün bilginin ticarileştirilmesi, yapılan bilimsel çalışmaların sanayiye uyarlanması, bunların bir katma değere dönüşmesiyle ilgili değişik faaliyetler yürüttüğünü ifade etti.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Konuşmaların ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında geleceğe dönük işbirliği protokolü, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman tarafından imzalandı.

PROJELER İNCELENDİ
Etkinlikte Mitsubishi Electric Pazarlama Departmanı Kıdemli Müdürü Kazuyoshi Hara tarafından "Japonya´da Teknolojik Gelişmeler" konulu sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Hara´yaplaket takdim etti.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve diğer ilgililerle birlikte etkinlikte sergilenen 87 proje hakkında tasarımcılarından bilgi aldı, projeleri inceledi.