DKİB HEYETİ AFRİKA’YI KALBİNDEN VURDU

DKİB HEYETİ AFRİKA’YI KALBİNDEN VURDU

DKİB HEYETİ AFRİKA’YI KALBİNDEN VURDU

DKİB HEYETİ AFRİKA’YI KALBİNDEN VURDU

Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatçılarından oluşan DKİB heyeti, Afrika’nın kalbi olarak nitelendirilen Senegal’den büyük umutlarla döndü.

Bölge ihracatında pazar çeşitlendirmesinin sağlanması, bölge ihracatçılarının Afrika pazarına giriş yapması amacıyla Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve DKİB organizasyonu ile 17-20 Şubat 2020 tarihlerinde Batı Afrika’nın kalbi olarak bilinen Senegal’in başkenti Dakar’a yönelik olarak “İnşaat, Yapı Malzemeleri ve Tüketim Ürünleri” sektörlerine yönelik bir program düzenlendi.

AFRİKA PROGRAMI VERİMLİ GEÇTİ
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) organize ettiği program, bölge ihracatçılarının katılımıyla gerçekleştirilirken, ihracatçılardan oluşan Ticaret Heyeti programı oldukça verimli geçti. Konuyu değerlendiren DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Afrika’nın en batı ucunda yer aldığı için Batı Afrika’ya giriş kapısı olarak görülen Senegal’in gerek Batı Afrika Birliği üyesi olması gerekse bölgenin ticaret merkezi olması dolayısıyla çevresindeki 300 milyon nüfusa hitap ettiğini belirtti.
Gürdoğan, Afrika’nın darbe görmemiş tek ülkesi olan Senegal’in, istikrarlı yönetimi, serbest piyasa kurallarının uygulandığı pazar yapısı ve büyüme oranları ile ihracatçıların güvenle yer alabilecekleri bir pazar olarak ön plana çıktığını vurguladı.


DKİB’Lİ 13 FİRMADAN 18 TEMSİLCİ
DKİB Başkan Yardımcısı Gürdoğan; “Başta Trabzon Arsin ve Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarımız olmak üzere Trabzon ve Rize illerinden toplam 13 firmadan 18 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen Ticaret Heyeti’nin ilk gününde Diamnadio Endüstri Bölgesini ziyaret eden heyetimiz Endüstri Bölgesi Yönetimi ile görüşmelerde bulundular. Ticaret heyetimiz, bu sayede gerek bölgeye yatırım yapılması gerekse re-eksport işlemlerinde firmalarımızın yararlanabileceği avantajlar konusunda detaylı bilgi aldı ve gerekse bölgede yer alan tesislerde inceleme gezisi gerçekleştirme imkânı buldu.” dedi.

TÜRK ÜRÜNLERİNİN PAZARDAKİ ŞANSI YÜKSEK!
Gürdoğan; “Ticaret heyetimizin ikinci günü ise Pazar araştırmasına ayrılarak öncelikle bölgenin büyük distribütörleri/yapı marketlerinden Batimat, CCS ve Bernabe ziyaret edildi ve satıştaki ürünler gerek nitelik gerek fiyat açısından incelendi. Ağırlıklı olarak Fransa üzerinden Avrupa pazarının etkisinde olduğu görülen Senegal pazarında fiyatların çok yüksek olduğu hususu tespit edilerek temsilcilerimizce Türk ürünlerinin pazarda şansının yüksek olduğu değerlendirmesi yapıldı. Ardından Batı Afrika’nın en büyük yapı malzemeleri fuarı olan Sencon fuarını ziyaret eden temsilcilerimiz hem dünyanın dört bir yanından gelen ve genelde Çin menşeli fason üretim yaptıran fuar katılımcılarına tedarikçi olma teklifi götürdü hem de fuarı ziyarete gelmiş Senegalli firmalar ile iletişime geçerek kendilerini ikili iş görüşmelerine davet etti.” yönünde ifadelerde bulundu.

AFRİKA PAZARI MERCEK ALTINDA
Önümüzdeki dönemde, bu pazarı daha etkin bir şekilde incelemeye alarak, gerçekleştirilen bu ticaret heyeti ziyaretine katılan firmaların yaptıkları görüşmelerin iş bağlantısı ile sonuçlandırılması için firmalara katkı vererek etkin takibini sürdüreceklerini ifade eden Gürdoğan, Türkiye’ye karşı ve Türk ürünlerine karşı büyük bir sevgi ve tercihin olduğu bir pazar olan Senegal’in bölge firmaları tarafından değerlendirilmesi önerilerinde bulunarak,   Trabzon ilinden dahi konteyner hattı ve taşıma yapma imkanının olduğu çok kolay bir pazar olan Senegal’in en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.