DKİB, FİRMALARINI EĞİTİYOR!

DKİB, FİRMALARINI EĞİTİYOR!

DKİB organizasyonuyla gerçekleştirilen 4 günlük A´dan Z´ye dış ticaret eğitim programı tamamlandı.

DKİB, FİRMALARINI EĞİTİYOR!

DKİB organizasyonuyla gerçekleştirilen 4 günlük A´dan Z´ye dış ticaret eğitim programı tamamlandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi dış ticaret alt yapısının gelişimine katkı sağlamak amacıyla Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Genel Sekreterliğince düzenlenen programlardan biri daha sona erdi.

YENİ VE TECRÜBESİZ FİRMALAR BİLGİLENDİRİLDİ
Dış ticaret ile ilgili firma ve kuruluşlarda çalışan elemanların bu konudaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, gereksinim duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve firmaları ihracata yönlendirmek üzere DKİB, kuruluşundan bugüne kadar yıllık faaliyet programı dâhilinde her yıl çeşitli konularda eğitim programları gerçekleştirildi.
Bu kapsamda 25-28 Aralık 2018 tarihleri arasında ?Küçülen, küreselleşen dünyada firmaların bir ayağı mutlaka yurt dışı pazarlarında olması gerekmektedir. Bunun yolu dış ticaret bilgisinden geçmektedir.? mantığından hareketle özellikle sınırlı ihracat deneyimi bulunan ve/ veya ihracat potansiyeli olan ancak henüz başlangıç aşamasındaki bölge firmalarına yönelik 4 günlük bir süreci kapsayan ?A´dan Z´ye Dış Ticaret Eğitimi? konulu eğitim semineri düzenlendi.

AMAÇ; BİLİNÇ DÜZEYİNİ YÜKSELTMEK
DKİB Genel Sekreterliğince tasarlanan seminer programı ile gelecekte ihracat ile ilgili planları olan veya ihracata henüz yeni başlangıç yapan firmaların bilinç düzeylerini yükseltmek suretiyle sistematik bir şekilde hedef pazarlara yönelmelerini teşvik ederek bu pazarlara fiili olarak girişlerine katkı sağlamanın hedeflendiği bildirildi.
Söz konusu seminer programı ile yoğun rekabeti beraberinde getiren küreselleşme sürecinde yaşanan global kriz ortamında ayakta kalabilmelerine yardımcı olmak amacıyla firma dış ticaret yapabilirlik kapasitesinin geliştirilmesi, daha önce çeşitli engeller veya yetersizlikler nedeniyle hiç ve/veya düzenli ihracat yapmamış KOBİ´lerin uluslararası pazarlara açılarak düzenli birer ihracatçı haline gelmeleri amaçlandı.

EĞİTİMLER TEKGÜÇ TARAFINDAN VERİLDİ!
DKİB Genel Sekreteri Saffet Kalyoncu yaptığı değerlendirmede, bu amaçtan hareketle tasarlanan ?İhracata Yeni Başlayanlar Firmalar İçin A´dan Z´ye Dış Ticaret Eğitim Semineri´nin, merkezi İstanbul´da bulunan ve sektörde yaklaşık 37 yıllık tecrübesi bulunan INOVAKADEMİ Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti.´nde görevli dış ticaret uzmanı Hüseyin Tekgüç tarafından aktarıldığını kaydetti.

?EĞİTİM FAALİYETLERİ DEVAM EDECEK?
Genel Sekreter Kalyoncu, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi;
?Söz konusu tarihlerde gerçekleştirilen eğitim semineri programı kapsamında bölgemizde yerleşik 25 firmaya 4 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitimi verilerek A´dan Z´ye dış ticaret operasyonel bilgileri bütün katılımcılara için ideal bir şekilde sunulmuştur. Aynı zamanda vaka çalışmaları gibi örnek çalışmalarla, katılımcılara gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlar da gösterilmiş ve simülasyonlu olarak tipik bir ihracat işleminin fizibilite, planlama ve uygulama safhalarını içerecek şekilde yürütülmesini ve bu işlemlerin daha da verimli bir şekilde kavranmasını teminen gerekli bilgi yüklemeleri gerçekleştirilmiştir.

Böylelikle, katılımcılara ihracata hazırlık aşamasından başlayarak fiili ihracata kadar uzanan süreçler hakkında bilgi verilirken maliyetlerini düşürülmesi için devlet desteklerinden yararlanma yolu ile krizin etkilerinden kurtulma yolları ve krizin fırsata dönüştürülmesinin sağlanması konularında yetkiniler kazandırmıştır. Bahse konu 4 günlük eğitim programı neticesinde katılımcılara ?Eğitim Katılım Belgesi´ verilmiş olup, üyelerimize yönelik olarak benzer eğitim faaliyetleri önümüzdeki dönemde de tüm hızıyla devam edecektir.?
Ali TİRİTOĞLU