?DEV ULAŞIM PROJELERİ BAŞARILI?

?DEV ULAŞIM PROJELERİ BAŞARILI?

Trabzon?Erzincan demiryolunun başlama ve bitiş tarihlerinin açıklanması beklenirken, Türkiye´nin dev ulaşım projelerini başarıyla uyguladığı vurgulandı!

?DEV ULAŞIM PROJELERİ BAŞARILI?

Trabzon?Erzincan demiryolunun başlama ve bitiş tarihlerinin açıklanması beklenirken, Türkiye´nin dev ulaşım projelerini başarıyla uyguladığı vurgulandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´ın Erzincan ? Trabzon demiryolunun başlama ve bitiş tarihlerini açıklaması bekleniyor. Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun açılışının ardından bölgenin Karadeniz´e bağlantısını sağlayacak olan Trabzon - Erzincan demiryolunun da inşaatının başlamasının Türkiye´ye uluslararası ticarette, özellikle İpekyolu hattında büyük bir lojistik üstünlük sağlayacağı vurgulandı.

ERZİNCAN TRABZON HATTI!
Erzincan Ticaret Borsası tarafından ?Trabzon-Erzincan Demiryolu? konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya iki şehir yöneticileri katılarak projenin Türkiye açısından önemine ışık tuttular.
Toplantıda bir konuşma yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül, Türkiye´nin yakın dönemde ulaştırma sektöründe sahip olduğu büyük gelişmelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın liderliği ve Başbakan Binali Yıldırım´ın büyük katkıları bulunduğunu vurguladı.  Bülbül, uzun süredir beklenen Trabzon-Erzincan ve Trabzon-Batum demiryolu bağlantılarının her ikisinin birlikte yapılacağı müjdesinin Başbakan Binali Yıldırım tarafından bölge halkına verildiğini anımsatarak; ?Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hayaldi, gerçek oldu. Şimdi bu hattın Trabzon- Erzincan demiryolu ile Karadeniz´e bağlanması ivedilik kazandı. Batum ? Trabzon demiryolunun da uluslararası stratejik önemi yüksektir. Şimdi projelerin başlama ve bitiş tarihlerinin açıklanma zamanı gelmiştir. Bölge halkı olarak bu müjdeyi beklemekteyiz? dedi.

İPEKYOLU´NDA ULAŞTIRMA REKABETİ!
Şaban Bülbül, günümüzde ulaşıma yatırım yapan ülkelerin büyük bir stratejik değer ve üstünlük kazandığını belirterek şunları kaydetti; ?Özellikle son 30 yılda ülkelerin, bölgelerin ve kıtaların ekonomik rekabetinde ulaşım projeleri ve yatırımlar ön plana çıktı. Ulaşımın tüm seçeneklerine yönelik devasa büyüklükteki yatırımlar yapılıyor. Avrupa ? Asya arasında bir rekabet oluşuyor. Kısaca İpekyolu olarak adlandırılan tarihi ticaret yolunun modern zamanlarda yeniden önem kazanmasıyla beraber, çoklu ulaşım yatırımları da bu koridorda kıyasıya bir rekabete tutuşmuş durumda.?

?TÜRKİYE PROJELERİ BAŞARIYLA UYGULUYOR?
Türkiye´nin dev ulaşım projeleri ile uluslararası alanda dikkat çektiğini anımsatan Bülbül, ?Türkiye ekonomisini büyütmeyi, global oyuncu olmayı ve dünyanın on büyük ekonomisi içerisine girmeyi hedefleyerek mega yatırımlarını gerçekleştirmektedir. İpek Yolunun en avantajlı ülkesi olarak da Asya ve Avrupa ülkelerini birleştiren, geçiş sağlayan ve birbirine entegre eden projelere öncelikli olarak kaynak ayırmaktadır. Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars gibi projeler bu amaçlarla inşa edildi. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye işbirliğinde Bakü-Tiflis-Kars arasında inşa edilen Demir İpek Yolu uluslararası lojistikte ülkemize büyük bir güç kattı. Türkiye´nin eli güçlendi. Türkiye´nin elini daha da güçlendirecek bir proje de Bakü-Kars-Tiflis Demir İpek Yolunun, Karadeniz ile buluşturulmasıdır. Bunun için ön hazırlıkları yapılan Trabzon- Erzincan demiryolu projesi gündemdedir. Hükümetimizin projelendirdiği bu hattın inşası artık ivedilik kazanmıştır? dedi.

?ÇOK ÖNEMLİ SEÇENEKLER SAĞLAYACAK?
TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül, Kars-Tiflis-Bakü hattının Karadeniz´e bağlanmasının önemi konusunda da şunları söyledi;
?İpek Yolunda Karadeniz´e açılamayan, denizle buluşturulmayan ulaşım, transit, lojistik seçeneklerin karlılığı yoktur. Rekabet edebilirliği sınırlıdır. Günümüz taşımacılığı tek seçenekli değil çok seçenekliliği desteklemektedir. Deniz, kara, hava ve demiryolu birleşmelerinin en kısa ve kolay hatları yüksek avantajlar içermekte ve stratejik üstünlükler sağlamaktadır. Bu nedenle Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun denizle buluşacağı en stratejik nokta Trabzon´dur, Karadeniz´dir.  Türkiye´nin geleceği ve İpek Yolu´ndaki rekabet üstünlüğü için bu hatta yüksek ihtiyaç duyulmaktadır. Trabzon bu sürece uzun bir zamandan beri hazırlık yapmaktadır.  Trabzon-Erzincan ve Trabzon-Batum olmak üzere iki demiryolu bağlantısı İpek Yolu güzergâhında lojistik üstünlüğü sağlayacak ve Türkiye´yi kilit ülke pozisyonuna taşıyacaktır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2005 yılında hazırlanan ana plan stratejisinde Türkiye´de demiryolu bağlantılarının geliştirilmesi ve yeni hatların oluşturulması hedefleri doğrultusunda Trabzon ilini GAP ve Ortadoğu´ya bağlayacak olan hattın kurulmasının öncelikli öneme sahip olduğu vurgulanmıştır. Bu hat, doğu-batı, kuzey-güney doğrultusunda oluşturulması gereken birincil önemdeki 7 hattan biri olarak belirlenmiştir. Bu hattın kurulmasıyla Ortadoğu ve iç bölgeleri Trabzon Limanı üzerinden Karadeniz´e açan bir taşıma hattının, iç bölgelerdeki üretimin dünya pazarlarına ulaştırılmasını sağlayacak en kısa yol olduğu üzerinde durulmuştur.?

?AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ?
Bülbül, Trabzon´a ulaşacak bir demiryolu hattının bölgedeki diğer yatırımlarla da entegre olduğunda ülkeye çok büyük ekonomik fayda sağlayacağını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü;
?Cumhurbaşkanımız direktifleri ile Doğu Karadeniz´de kurulmakta olan Türkiye´nin ilk uluslararası Endüstri Bölgesi olan TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi´nin Trabzon-Erzincan Demiryolu ile uluslararası hatlara bağlanması, İpek Yolu´nda yüksek bir sinerji yaratılacaktır. Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun açılmasının ardından sıra Trabzon ?Erzincan demiryolundadır. Bölge halkı bu demiryolunun başlama ve bitiş tarihini duymak istemektedir. Bu uluslararası alanda büyük bir lojistik hamledir. Global yatırımcıların, lojistik aktörlerin, sanayicilerin, ihracatçıların ve hepimizin beklediği, bu sinerjiden bir an evvel yararlanabilmektir. Türkiye´nin yakın dönemde ulaştırma sektöründe sahip olduğu büyük gelişmelerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın liderliği ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım´ın büyük katkıları bulunmaktadır. Trabzon-Erzincan ve Trabzon - Batum Demiryolu bağlantılarının her ikisini birlikte yapılacağı Başbakanımız tarafından bölge halkına müjdelemişti. Şimdi projelerin başlama ve bitiş tarihlerinin açıklanma zamanı gelmiştir. Bölge halkı bu müjdeyi beklemekteyiz.?