DESTEKLEME MİKTARI 9 YILDIR UNUTULDU 

DESTEKLEME MİKTARI 9 YILDIR UNUTULDU 

Fındıkta Destekleme Miktarının 9 yıldır unutulduğunu aktaran Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, bu durumun çiftçilerde hayal kırıklığına neden olduğumu belirtti.

DESTEKLEME MİKTARI 9 YILDIR UNUTULDU 

Fındıkta Destekleme Miktarının 9 yıldır unutulduğunu aktaran Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, bu durumun çiftçilerde hayal kırıklığına neden olduğumu belirtti. 

Devletin 9 yıl önce fındık üreticisine yönelik olarak başlattığı destekleme miktarında aradan geçen sürede bir gelişme olmaması üreticiyi zora sokarken, üreticiye destek açıklaması ise Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu’ndan geldi. 

ASLA KABUL EDİLEMEZ 
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu,fındıkta destekleme miktarının 9 yıldır hayal kırıklığı olduğunu ifade etti. 
Bu durumun çiftçiyi zor duruma soktuğunu belirten Kuturoğlu; “Fındıktaki destekleme miktarının son 9 senedir aynı kalması asla kabul edilemez.”dedi.

ÇİFTÇİNİN TEK GELİR KAYNAĞI MASRAF KAPISI OLDU!
Bölge çiftçisinin tek gelir kaynağı olan fındığa verilen destekleme miktarının son 9 yıldır aynı kalmasının çiftçilerde hayal kırıklığına sebep olduğunu belirten Kuturoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi; 
“Bahçedeki budama ve gübrelemeden, ilaçlamaya; hasattan depolama ve pazarlamaya fındık üretim sürecinin her bir adımı ayrı bir öneme sahiptir. Ayrı bir maliyeti vardır. Bu süreçte yapılacak işlerin doğru zamanda ve doğru miktarda uygulanması fındığın sosyal, ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir.Çiftçilerimiz bir yandan fındıkta hastalık ve zararlılarla mücadele ederlerken bir yandan da yeni yeni ortaya çıkan zararlılarla mücadele yöntemlerini öğrenmek zorunda kalıyorlar.” 

FİYATLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR AMA...
Yaklaşık bir yıl içerisinden gübreden akaryakıta, zirai ilaçlardan işçilik ücretlerine %100-300 oranlarında bir artış yaşadığına değinen ZMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu,  bununla birlikte fındık destekleme miktarının aynı kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. 
Kuturoğlu açıklamasında şunları kaydetti; 
“Son bir yıl içerisinde gübre, zirai ilaç, akaryakıt fiyatları ve işçilik ücretleri %100-300 oranlarında artarken devletin resmi verisi olan TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonunun %85 olduğu ortamda 2014 yılında 170 TL olarak ödenmeye başlayan Fındık Alan Bazlı desteğinin halen daha 170 TL olmasının hiç bir şekilde izahı yoktur!

9 YILDIR DEĞİŞEN BİRŞEY YOK!
Buradan çıkan tek sonuç fındık üretim maliyetlerinin son 9 yıldır artmadığıdır. 2014 yılı dolar ortalaması 2,19 TL iken bugün 20 TL civarındadır. Yani dolar bazlı artış 10 kat olmuştur. Bu gün fındık alan bazlı destekleme miktarı 1.700 TL olması gerekmektedir. Çiftçilerimizin tek gelir kaynağı olan fındıktaki destekleme miktarının son 9 senedir aynı kalması asla kabul edilemez.” 
ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kuturoğlu; “Yapılması gereken, 9 yıllık enflasyon artışlarını da göz önüne alarak üreticiyi tatmin edecek destek miktarı belirlenmeli ve bu destek miktarı her yıl enflasyona ve girdi artışlarına göre arttırılmalıdır.”dedi.
Ali TİRİTOĞLU