ÇOĞU BİTTİ AZI KALDI

ÇOĞU BİTTİ AZI KALDI

ÇOĞU BİTTİ AZI KALDI

ÇOĞU BİTTİ AZI KALDI

2015’ten 2019’a kadar ziyarete kapatılan, Temmuz 2020’de yüzde 65’lik kısmı ziyarete açılan Sümela Manastırı’nın kalan kısmı bu yılın Temmuz ayında bitiyor.

Maçka Sümela Manastırı’nın kalan yüzde 35’lik kısmındaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bölgemiz için önemli turizm merkezlerinden biri olan manastırın Temmuz ayı itibariyle ziyaretlere açılması öngörülüyor.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI
Sümela Manastırı’nda 22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan, bir bölümü 25 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete açılan manastırın birinci avluya kadar olan bölümünün ziyarete açılmasının ardından yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmüştü.
28 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle katıldığı törenin ardından bir bölümü daha ziyarete açılan Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmalarının yüzde 65’lik kısmının tamamlanmış, kalan yüzde 35’lik bölümdeki çalışmalar 3 Kasım 2020’de Bakanlıkça tekrar yeniden ziyarete kapatılmış, Nisan’ın ortasından itibaren tekrar başlatılmıştı.


MÜDÜR VEKİLİ ASAN BİLGİLENDİRDİ
Sümela Manastırı’nın kalan yüzde 35’lik kısmındaki restorasyon çalışmaları devam ederken, Maçka için önemli turizm merkezlerinden biri olan manastırın Temmuz ayı itibariyle tekrar ziyaretlere açılacağı bildirilmişti.
Trabzon’un Maçka ilçesinde Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde bulunan Sümela Manastırı’nın kalan yüzde 35’lik kısmındaki restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Asan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini belirtti.
Manastırın yüzde 65’lik kısmının 28 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferansla, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ise bizzat katılımıyla ziyarete açıldığını anımsatan Asan, şunları kaydetti;


FİZİKİ GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 75-80
“Kalan yüzde 35'lik kısımla alakalı yoğun çalışmalar devam ediyor. Sümela Manastırı ana giriş kapısının üstünde bulunan ve daha önce geçici olarak sabitlenme ve ankraj çalışmaları tamamlanan ve kama blok olarak adlandırılan kaya kütlesi ile alakalı kalıcı sabitleme çalışmalarına başlandı. Daha önce kapalı olan yapıların restorasyonları, endüstriyel dağcılar tarafından kaya yamacında bariyerleme çalışmaları devam ediyor. İskelenin bir hafta içerisinde sökülmesi planlanmaktadır. Sümela Manastırı’ndaki fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75-80.”

ORTALAMA ÜÇ AYDA 123 BİN 933 TURİST
Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015’te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Şubat 2016’da restorasyon başlatılmış, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projelerinin birinci etabı tamamlanan manastırın avluya kadar olan bölümü Mayıs 2019’da ziyarete açılmıştı.
İkinci etap çalışmalarının önemli bölümünün tamamlanmasıyla yüzde 65’lik bölümü 28 Temmuz 2020’de açılan manastırı, bu tarihten 3 Kasım’a kadar 123 bin 933 turist gezmişti.


YOĞUN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kalan yüzde 35’lik bölümdeki restorasyon çalışmalarına devam edilen manastır, “Sümela Ören Yeri Çevresindeki Taş Düşme Tehlikesi Önlemleri” kapsamında ziyaretçilerin güvenliği amacıyla 3 Kasım 2020’de Bakanlıkça yeniden ziyarete kapatılmıştı. Yoğun bir şekilde sürdürülen çalışmaların bu yılın Temmuz ayı itibariyle bitirilmesi öngörülüyor.