Çocuk bayramında, çocuklar şen ve mutluydu

Çocuk bayramında, çocuklar şen ve mutluydu

Çocuk bayramında, çocuklar şen ve mutluydu

   Çocuk bayramında, çocuklar şen ve mutluydu

 

 

 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. Yıl dönümü kutlama programı İlçe stadında coşkuyla kutlandı.

 

              23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. Yıl dönümü kutlamalarına;  İlçe Kaymakamı Selim Çomaklı, Kaymakam Refiki Yunus Tekçe, Belediye Başkanı Koray Koçhan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Adıgüzel, kurum amirleri, veliler, öğrenciler katıldı.

Kaymakam Selim Çomaklı, Belediye Başkanı Koray Koçhan’la birlikte çocukların ve  halkın  bayramını kutladı.  

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Adıgüzel, günün anlam ve önemimi belirten konuşma yaptı.    

 

                             Çocuklar şen ve mutlu

           Çocuklar rengarenk giysileriyle stadı doldururken, şen çocuk sesleri etrafa yayıldı. Çocukların mutluluğu gözlerindeki pırıltıdan belliydi. Her çocuk, üstlendiği rolün gururu içerisindeydi. Yanlış ve hata yapmamak için gözleri öğretmenlerinin gözlerindeydi. 

Ce-Zi-Ne Kardeşler İlkokul öğrencilerinin hazırladığı etkinlik büyük alkış toplarken, velilerin yüzleri gülüyordu.

                  102 yıl aynı coşku ve aynı heyecanla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haklı gururu bir kez daha yaşayıp yaşatmanın onuru içersinde oldu.

                 Her yıl olduğu gibi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı içersinde bir çok etkinlik yer aldı. Yarışmalar yapıldı, şiirler okundu. Yarışmalarda dereceye girenleri ödülleri verildi. En çok dikkat çeken uçan balonların üzerine çizilen Türk bayraklarının havaya uçurtulması oldu. Horon ekibinin kemençe eşliğinde kıvrak oyunları göz doldurdu. 

 

                       İstanbul’da Meclis-i Mebusan

                Tarihin sayfalarını aralayalım. Mustafa Kemal Atatürk önceden beri Meclis-i Mebusan'ın İstanbul'da değil, Anadolu'da toplanmasını istemekteydi. İşgal altındaki İstanbul'da meclisin tehlikede olduğunu savunuyordu. Atatürk'ün bu düşüncesine karşın Heyet-i Temsiliye'nin yaptığı toplantılarda meclisin İstanbul'da toplanması fikri ağır bastı. Meclis-i Mebusan üyelerini belirlemek için Ali Rıza Paşa hükûmeti döneminde seçimler yapıldı. Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri seçimlerde başarılı oldu.

Heyet-i Temsiliye, seçilen milletvekillerinin Meclis-i Mebusanda "Müdafaa-i Hukuk" adında bir grup oluşturmasını istemekteydi. Buna karşın Meclis-i Mebusanda böyle bir grup kurulamadı. Ancak heyet, yeniden açılan Osmanlı Mebusan Meclisi’ne üye olarak İstanbul'a gidecek olan mebuslarla görüşmeler yapmıştı. Heyet-i Temsiliye, hazırladıkları Mîsâk-ı Millî’nin Mebusan Meclisi’nde kabul edilmesini sağladı.[

Heyet-i Temsiliye'nin başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, kendisinin Meclis-i Mebusanın başkanı seçilmesini ve Anadolu'da süren hareketin yasal olarak tanınmasını istiyordu. Ancak 18 Mart 1920'de İngiliz işgal kuvvetleri Meclis-i Mebusandaki Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920'de Meclis-i Mebusan kapandı.

 

                       Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı

            Mustafa Kemal Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920 tarihinde yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Veli Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı. Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebûsan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Mustafa Kemal Paşa, seçimle ilgili yayınladığı ilk tebliğde "Meclis-i Müessisan / Kurucular Meclisi" önerisinde bulundu, farklı fikirlerden sonra ise aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının "Türkiye Büyük Millet Meclisi" olmasına karar verildi.

23 Nisan 1920 tarihinde, parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (d. 1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Meclis'in ilk toplantısını açtı:

 

“Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.”

 

Bu açış konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk'ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" (TBMM) adı kalıcılık kazandı.[]

TBMM, 24 Nisan 1920 tarihinde yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk'ü meclis başkanlığına seçti. Mustafa Kemal Atatürk, kendi öncülüğünde kurulan TBMM'nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü.[

 

                  23 Nisan Çocuk Bayramı

                   Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi. Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi yer aldı.1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.