ÇİFTÇİYE REÇETE!

ÇİFTÇİYE REÇETE!

El yapımı patlayıcı imalinde kullanımı nedeniyle yasaklanan gübre türlerinden bazılarında yasak devam ederken, bazıları ise kontrollü olmak kaydıyla serbest bırakıldı!

ÇİFTÇİYE REÇETE!

El yapımı patlayıcı imalinde kullanımı nedeniyle yasaklanan gübre türlerinden bazılarında yasak devam ederken, bazıları ise kontrollü olmak kaydıyla serbest bırakıldı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin (%26 CAN, %33 AN, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat) el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında 08 Haziran 2016 tarihi itibariyle durdurulmasının ardından, depolama alanlarında yed-i emine alınmak suretiyle satış ve sevkiyatı yeniden düzenlendi.
Devamı? Sayfada


KONTROL REÇETE İLE SAĞLANACAK!


Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat türü gübreleri el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı nedeniyle yasaklayan Bakanlık, bunlardan bazılarını serbest bıraktı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 16 Ocak 2017 tarihinde verdiği ?Olur´ kapsamında üreticilerin mağduriyetini gidermek amacıyla Amonyum Nitrat (%33 AN) türü gübrelerdeki yasağı devam ettirirken, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı ise serbest bırakıldı. Bununla birlikte gerek bölge, gerekse Trabzon tarımında büyük öneme sahip olan Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN ve %21 CAN) gübresinin sevk ve satışı da kontrollü olmak kaydıyla çiftçiye ulaştırılacak.

KAFASINA GÖRE DAVRANANA İZİN YOK!
Konuyla ilgili olarak gazetemiz Maçka Haber´i bilgilendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Maçka İlçe Müdürü Veteriner Hekim Eyüp Aydın ile Ziraat Mühendisi Hürrem Aydın, Çiftçi Kayıt Sistemi´ne bağlı olan tüm çiftçilerin bu imkândan faydalanabileceğini söylediler.
Bakanlığın yeni uygulaması ile gübre satışının ?Kayıt Sistemi´ne bağlı olan çiftçilere bakanlıkça hazırlanan reçeteler vasıtasıyla yapılacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eyüp Aydın; ?Bu sistemle kimse kafasına göre davranamayacak. Her şey, bir plan ve program çerçevesinde ve bakanlığımız denetçilerince kontrol edilecek!? dedi.

BAYİLERİ DE KAPSIYOR!
Konunun sadece çiftçiyi değil, tarım ürünü satan bayileri de kapsadığını belirten Aydın, bu yerlerde kendilerinden habersiz gübre satılamayacağını vurguladı. Çiftçinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerinden aldığı belgeyle bayiye giderek bildirilen miktarda gübreyi aldıktan sonra onaylatıp tekrar kendilerine getireceğini söyleyen İlçe Müdürü Eyüp Aydın, bayilerin de merkezi sistemle sürekli takip edileceğini sözlerine ekledi.

KAYITLI SAYISI 3 BİN 500
Sisteme kayıtlı çiftçi sayısının 3 bin 500 olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisi Hürrem Aydın ise, gübre satışı yapan bayilerin de reçeteye bağlı olduğunu belirtirken, kayıt altına alınan arazinin ise toplamda 43 bin 128 hektar olduğunu vurguladı.

Belirli zamanlarda köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek bilgilendirme yaptıklarını dile getiren Ziraat Mühendisi Hürrem Aydın, bir daha ki toplantının ise 08 Mart 2017 saat 11.00´da Maçka Halk Eğitim Merkezi´nde gerçekleştirileceğini hatırlattı.
Ali TİRİTOĞLU