ÇİFTÇİ SORUNLARI BAKANLIKTA

ÇİFTÇİ SORUNLARI BAKANLIKTA

ÇİFTÇİ SORUNLARI BAKANLIKTA

ÇİFTÇİ SORUNLARI BAKANLIKTA

Çiftçi sorunlarının çözümü için çözüm önerilerinden oluşan bir dosya ile Bakanlığa giden Eyüpoğlu, bölgenin şartlarına uygun malzeme desteği istedi.

Akçaabat Ziraat Odası başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu Trabzonlu çiftçilerin sorunlarını Ankara da yaptığı görüşmelerde Trabzon Milletvekili Adnan Günnar ile birlikte ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu iletti.

?BÖLGENİN KALKINMASI TARIMLA OLACAKTIR?
Başkan Eyüpoğlu dosyasında yağışlı iklime sahip bölgemizin engebeli arazi yapısından dolayı uygun makine ekipman ihtiyacını ön plana çıkardığını belirterek şunları kaydetti;
?Son yıllarda artan külleme hastalığı ile mücadele, fındıkta kalite ve verim kaybına neden olan zararlılarla mücadelede zamana karşı bir yarış söz konusudur. Yağışlı gün sayısının fazla oluşu ilaçlamanın kısa zamanda bitirilmesi mecburiyetini doğurmaktadır. Bu da ancak el arabası tipi pülverizatörler ile mümkün olacağından makine ekipman desteği yeniden yürürlüğe sokulmalıdır.

EL TRAKTÖRÜNÜN ÖNEMİ
Yetersiz besleme fındık bitkisinde birim alandan elde edilen ürün miktarını düşürmektedir. Gübreleme her ne kadar el ile toprağa savrularak yapılsa da, bunların toprağa karıştırılma mecburiyeti vardır. Aksi halde çevre kirliliğinden tutundan gübrelerin boşa kullanılmasına kadar birçok olumsuz durumun doğmasına neden olunacaktır. El traktörü ile toprak işleme ve gübrenin toprağa karıştırılması çok daha pratik olmaktadır. Bununla birlikte bölgeye özel paletli el traktörlerinin bölgemize kazandırılması bu tip makinelere talebi daha da artıracaktır.

HİBE DESTEK SÜRESİ UZATILMALI
Basınçlı sulama sistemlerinin 2020 yılına kadar devam eden hibe destek süresinin uzatılması bölgemiz açısından önemli bir taleptir. Bölgemizde hali hazırda 10 adet olan sulama sistemli fındık bahçesi sayısı çok daha artırılarak, Fertigasyon alışkanlığının yaygınlaştırılıp, birim alandan ortalama 300 kg/da verim elde edilen bahçeler oluşacaktır.

AŞIRI YAĞIŞLAR HASTALIK SEBEBİ
Yıl boyunca ılıman geçen ve yumuşak bir iklime sahip bölgemizde yağış birçok hastalığın tetikleyicisi ve ortam sağlayıcısı olmaktadır. Çilek yetiştiriciliğinin ve sebze üretiminin bölgemizde örtü altında yapılması çok daha akılcı bir yaklaşımdır. 500 m² ebadında model seraların bölgemize kazandırılması her türlü sebze üretimi ve fide/fidan yetiştiriciliğini de bölgemizde mümkün kılacaktır. Örtü altı üretim modeli bu tarz yetiştiriciliği pratik ve ekonomik olarak bölgemiz çiftçilerine sunacaktır.?

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI
Başkan Eyüpoğlu dosyasında Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projelerinde hibe başvurularında 3 yıl şartının kaldırılmasını,
Çiftçilik faaliyetlerinin yönelik başvurularda verilen hibe tutarlarının artan maliyetler oranında artırılmasını,

Bölgede Soğuk hava depolarının yaptırılmasında destek alan yatırımcılara kapasite artırımı