ÇAY İHRACATINDA ARTIŞ VAR

ÇAY İHRACATINDA ARTIŞ VAR

2021 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemizden gerçekleştirilen Çay ihracatında yaşanan artış devam ediyor.

ÇAY İHRACATINDA ARTIŞ VAR

2021 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemizden gerçekleştirilen Çay ihracatında yaşanan artış devam ediyor.

Türkiye’den 2021 yılı ilk 9 ayında 115 farklı ülkeye 3.427 ton karşılığında 13 milyon 212 bin 948 dolar tutarında çay ihracatı yapılarak bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 10, değer bazında ise yüzde 9 oranında artış sağlandı.

ÇAY İHRACATI DAHA ÜST NOKTALARA ULAŞACAK
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan 5 milyonu aşkın Türk nüfusunun Türk çayını tercih etmesi nedeniyle en fazla çay ihracatı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildi. Çay ihracatında AB ülkelerinden sonra en fazla ihracatın gerçekleştirildiği ABD pazarında da Türk çayının beğeni ile tüketilmesi, ABD’yi sektörün önemli bir pazarı haline getirildi.
DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli ekonomik girdilerinden biri olan çayın, ihracattaki ülke çeşitlilik sayının 115’e ulaşmasının çok önemli gelişme olduğunu belirtti.
Gürdoğan, ülke çeşitliliğindeki artışa paralel ihraç edilen miktarın da daha üst rakamlara ulaşması gerektiğine vurgu yaparak, her ülke damak tadına ve tüketici tercihlerine uygun ürün üretilmesi ve inovatif ürünlerin geliştirilmesi ile çay ihracatımızın daha üst noktalara ulaşabileceğini ifade etti.


“İMALATÇI FİRMALAR KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELİ”
Sektörde faaliyet gösteren firmaların Bölgemizdeki üniversitelerle işbirliği yaparak inovatif ürünler geliştirebileceklerini belirten Gürdoğan, birçok ülkenin çay üreticisi olmamasına rağmen ithal ettiği çayları işleyip ürettiği inovatif ürünlerle dünya piyasalarında söz sahibi olduğunu belirtti. Gürdoğan, bundan dolayı ülkemizde imalatçı firmaların bu paralelde kendilerini geliştirerek dünya genelinde tüketim açısından çok büyük hacme sahip olan çay pazarından aldığımız payın arttırılması gerektiğine işaret etti.

ÇAY, PAZAR PAYINI DAHA ÜST SIRALARA ULAŞTIRACAK
DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, son yıllarda küresel ölçekte yaşanan pandemi nedeniyle, sağlıklı, doğal beslenme ve antioksidan türü yiyecek ve içecek tüketiminin artış gösterdiğini kaydetti. Bu durumun sektör için büyük bir avantaj olduğunun altını çizen Gürdoğan, bu değişime uygun farklı çeşitteki çay türlerinin imal edilmesi ile Pazar payımızın çok daha üst rakamlara ulaşacağını vurguladı.

ÇAY BİTKİSİ KOZMETİKTE!
Kozmetik sanayine yönelik çay bitkisinden yeni ürünlerin geliştirilmesinin de önemli bir girdi oluşturacağına değinen Gürdoğan; “Ülkemizde çay bitkisinin çok az bir kısmı olan tepe yapraklarından içecek olarak çay üretiliyor. Çay imal edilemeyen diğer yaprak kısımlarından da yıl içinde belli aralıklarla toplanarak bu bitkilerden ekonomik değeri yüksek olan çeşitli kozmetik ürünler ve kimyevi ürünler üretilerek bu tür ürünlerin ihracat şansı çok yükselecektir.” dedi.