BU BÖCEĞE DİKKAT!

BU BÖCEĞE DİKKAT!

BU BÖCEĞE DİKKAT!

BU BÖCEĞE DİKKAT! 

Ziraat Mühendisi Kuturoğlu, Maçka’daki çiftçilere ve vatandaşlara kahverengi kokarca böceği hakkında bilgi verirken, görüldüğü yerde yok edilmesini istedi. 

ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Kuturoğlu, Maçkalı çiftçi ve üreticilere yönelik olarak kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) ile ilgili uyarılarda bulundu. 

GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE YOK EDİN!
Bu böceğin görüldüğü yerde hemen yok edilmesi gerektiğini belirten Kuturoğlu, halkın gerekli duyarlılığı göstermesinin önemine değindi. 
Maçka İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, kahverengi kokarca böceğiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti; 
“Kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) sokucu emici ağız yapısına sahip bir böcek olup ilk kez Eylül 1998’de Kuzey Amerika’da görülmüştür. Kahverengi kokarcaların larva ve yetişkinleri, 100’den fazla bitki türünde beslenmekte olup; verim ve kalite üzerine çok büyük zararlar meydana getirmektedir. Bir dişi birey bir yaprağın üzerine tek seferde 28 yeşil yumurta bırakabilmekte olup, bir sezonda 3 bin yumurta yumurtalayabildiğinden popülasyonu hızlı bir şekilde artırabilme kabiliyetindedir. Kahverengi kokarca zararlısı günde 30 kilometre uçabildiğinden çok hızlı yer değiştirebilme ve yeni alanlara bulaşma özelliğine sahiptir.

DIŞ YÜZEYLERDE NEKROZ, AROMADA DEĞİŞİM 
Kahverengi kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluşturduğu gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilir. Meyvenin aroma ve tadında acılaşma meydana getirmekte olup pazar değerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Kahverengi kokarca zararlısı diğer delici ve emici türlere kıyasla sonbaharda evleri, ardiyeleri istila ederek sonbaharda ve kış dönemini yapıların içinde geçirdiğinden sosyal bir böcek özelliği taşımaktadır. Yetişkinler birkaç aydan bir yıla kadar yaşayabilirler. Bina cephesinin içine, alt yüzeylere, pencere ve kapı çerçevelerine, bacalara veya girebilecekleri kadar büyük olan yerlere girerler. Eve girdikten sonra kış uykusu moduna geçer ve kışın geçmesini beklerler.”

ÜLKEMİZDE İLK KEZ İSTANBUL’DA GÖRÜLDÜ 
Bu böceğin, Türkiye’de ilk kez İstanbul’da görüldüğünü aktaran Ziraat Mühendisi Kuturoğlu; 
“Ülkemizde ilk kez 2017 yılında İstanbul’da gözlenen kahverengi kokarca zararlısı çok hızlı bir yayılım göstererek birçok ile bulaştığı görülmüştür. İl genelinde Tarım ve Orman Bakanlığının koordinatörlüğünde böceğin bulaşması ve yayılmasını takip amacıyla her yıl rutin kontroller yapılmış, 2021 yılında ilk bulaşmaların olduğu gözlemlenmiştir. 2023 yılında ise tuzaklarda yapılan kontrollerde 0-250 ve 250-500 rakımlarda yoğunluğun arttığı görülmüştür.” ifadelerine yer verdi. 
Kuturoğlu, üreticilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, sonbahar ve kış döneminde evlerde geçirmek üzere hazırlanan böceğin mekanik bir mücadele olan elle toplanarak imha edilmesinin, gelecek yıl böcek popülasyonunu önemli ölçüde azaltacağını vurguladı. ZMO Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Kuturoğlu,Trabzon’da önemli bir ihracat ürünü olan fındığın verim ve kalite kaybını önlemek amacıyla halkın gerekli duyarlılığı göstermelerinin önem arz ettiğini sözlerine ekledi.
Ali TİRİTOĞLU