BU İŞİN ŞAKASI YOK!

BU İŞİN ŞAKASI YOK!

BU İŞİN ŞAKASI YOK!

BU İŞİN ŞAKASI YOK!

İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle kış aylarında yaşanan ve her türlü uyarıya rağmen tekrar eden zehirlenmelere karşı vatandaşların dikkatini çekti.

Hava sıcaklıkları son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyretse de, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü geceleri yaşanan ayazdan dolayı evlerinde doğalgaza ve sobaya yönelen vatandaşı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kışın tüm yurtta olduğu gibi ilimiz Trabzon´da da sürekli gündeme geldiğini belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları; temizlenmeyen bacalar, şofben kaçakları, rüzgârlı ve fırtınalı (lodos) havalar konusunda uyardı.
Karbonmonoksit´in solunduktan sonra akciğer vasıtasıyla kana geçerek zehirlenmelere neden olduğu uyarısında bulunan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Kış aylarının yaklaşması ile birlikte ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Karbonmonoksit zehirlenmeleri önemini korumaktadır. Karbonmonoksit gazı kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların iyi yanmaması neticesinde ortaya çıkan gazdır. Bu yakıtlarla ısınılan yerlerde baca sisteminin iyi çekmemesi, kapalı ortamlarda açık ocaklar, şofben kaçakları gibi durumlarda ve rüzgârlı ve fırtınalı havalarda (lodoslu havalar) karbonmonoksit gazının solunması ile oluşmaktadır.

KARBONMONOKSİT HATAYI AFFETMEZ!
Karbonmonoksit solunduktan sonra akciğer vasıtası ile kana geçer. Kanın hücrelere oksijen taşıyan hemoglobin kısmı ile birleşerek kanın hücrelere oksijen taşıması engellenmiş olur ve zehirlenme tablosu ortaya çıkar. Zehirlenme tablosunda şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, bulantı-kusma, göğüs ağrısı ve vücut uyuşmaları gibi belirtiler ile kendini belli eder. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ölümle de sonuçlanabilmektedir. Karbonmonoksit gazı oluşma ihtimali olan yerlerde yaşayan vatandaşlarımızda yukarıda belirtilerin görülmesi durumunda uyanık davranılıp, hastaneye müracaatın sağlanması gerekmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi, ilaç ve alkol zehirlenmeleri, ruhsal bozukluklar ve kafa travmaları ile karışabilmektedir. Zehirlenme hadisesi ile karşılaşıldığı zaman 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilmektedir. Zehirlendiği düşünülen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna getirilmesi sağlanmalıdır. Sağlık kuruluşunda gerekli müdahaleler yapılacaktır.?

ALINACAK TEDBİRLER:
Karbonmonoksit zehirlenmelerinde tedaviden daha önemli olan zehirlenme hadisesinin gerçekleşmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, bu tedbirleri şöyle sıraladı;
Bacalar standartlara uygun olmalı ve her yıl gerekli olan bakımının yaptırılması,
Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.

Alçak basınçlı ve lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılması durumunda yatmadan önce söndürülmeli.
Şofbenin monte edileceği alan yeterli büyüklükte olmalı ve hava sirkülasyonu sağlanmalı ve mutlaka bacaya bağlanmalı.
Mangal gibi pişirme araçları ısınma için kullanılmamalı ve kapalı mekânlarda da mangal yapılmamalı.
Bir önceki kış bacalarınız açık bile olsa; Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına müracaat edilerek baca temizliğinin düzenli olarak yaptırılması.
Ayrıca bulunduğunuz mekânlarda karbonmonoksit zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız yapacağınız ilk iş orayı terk etmektir. Ortamı terk ederken hızlı hareket edin ve açabildiğiniz kadar kapı pencereyi de açınız. Durumu ilgili olabileceğini düşündüğünüz kurumlara bildiriniz. Zehirlenmeye neden olduğu düşünülen durumla alakalı olarak yetkililer tarafınca problemin çözüldüğüne ve durumun güvenli olduğuna dair açıklama yapılmadan o mekâna dönmeyiniz.?
Tüm halkın karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmalarını isteyen Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, bahsedilen tedbirleri alarak sağlıklı ve huzurlu bir kış dönemi geçirmeleri temennisinde bulundu.
Ali TİRİTOĞLU