BÖLGE KALKINMASI İÇİN ACİL TEDBİR ŞART

BÖLGE KALKINMASI İÇİN ACİL TEDBİR ŞART

İhracatçıların Bölge ve Trabzon’un kalkınması noktasında önemli rol oynadığını belirten DKİB Başkanı Kalyoncu, acil desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

BÖLGE KALKINMASI İÇİN ACİL TEDBİR ŞART 

İhracatçıların Bölge ve Trabzon’un kalkınması noktasında önemli rol oynadığını belirten DKİB Başkanı Kalyoncu, acil desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. 

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu Bölge ihracatındaki gelişmeler ve 2024 yılında yapılması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

İHRACATÇIYA REKABET İMKÂNI KAZANDIRILMALI 
Başkan Kalyoncu, açıklamasında; “2024 yılında bölgeihracatımızda artış sağlanabilmesi için, ihracatçımıza rekabet imkânı kazandıracak uygulamaların ivedilikle ihdas edilmesini talep ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Geçtiğimiz Ocak ayında yaşanan bölge ihracatına dair verileri paylaşan Kalyoncu, 2024 yılı Ocak ayında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen ihracatın yüzde 1 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Bu ihracatın büyük bir kısmının Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden gerçekleştirildiğini aktaran Başkan Kalyoncu, fındık, su ürünleri, yaş meyve sebze, maden ve metaller, taşıt araçları ve yan sanayi gibi sektörlerin en fazla ihracat yapılan alanlar olduğunu vurguladı.
Başkan Kalyoncu, açıklamasında ayrıca bölgenin ihracatına en fazla katkı sağlayan ülkeleri sıralayarak, Gürcistan’a olan ihracatta yüzde 12, Bulgaristan’a olan ihracatta ise yüzde 2708 artış yaşandığını paylaştı.

İHRACATÇIYA ACİLDESTEK ŞART 
Küresel piyasalardaki talep daralmasının, enflasyonist baskıların ve diğer ekonomik etkenlerin bölge ihracatını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Başkan Kalyoncu, bu zor dönemde ihracatçılara rekabet imkânı sağlayacak önlemlerin alınmasını talep etti. İhracat maliyetlerinin arttığını, işçilik giderlerinin yükseldiğini ve finansmana erişimde zorluklar yaşandığını ifade eden Kalyoncu, düşük faiz oranları, uzun vadeli kredi imkanları ve döviz cinsinden uzun vadeli reeskont kredileri gibi uygulamaların devreye alınmasının ihracatçıları destekleyeceğini belirtti.
Son olarak, bölgenin sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi, organize sanayi bölgeleri ve yatırım adalarının kurulması gibi önlemlerin alınmasını ve siyasilerden bu konuda destek beklediklerini vurgulayan Başkan Kalyoncu, ihracatçıların bölgenin ve Trabzon’un kalkınması için önemli bir rol oynadığını ve bu desteklerin kendilerine acilen sağlanması gerektiğini belirtti.