BÖLGE İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

BÖLGE İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

BÖLGE İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

BÖLGE İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Bölgemizden yapılan ihracat bir önce ki yılın aynı dönemine göre % 10 artarken, Gürcistan´ın Çin´le yaptığı anlaşma ihracatımızın daha da artmasına mani oldu.

DKİB´den yapılan açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi´nin Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılının 8 aylık döneminde 806 milyon 385 bin 555 dolar tutarında ihracat gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada bölge ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında arttığı bildirildi.

ÜRÜN SIRALAMASINDA ŞAMPİYON YİNE FINDIK
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılı Ocak-Ağustos ayları arasındaki 8 aylık dönemde gerçekleşen ihracatın 806 Milyon 385 Bin 555 dolar tuttuğunu kaydetti.
Kalyoncu, ürün sıralamasında ise, yüzde 13 oranındaki artış ve 441 milyon 561 bin 481 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamullerinin birinci sırayı aldığını ifade etti.

YAŞ MEYVE/SEBZE DÜŞÜŞTE
Fındığı yüzde 58 oranındaki artış ve 105 milyon 804 bin 985 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin takip ettiğini belirten DKİB Başkanı Kalyoncu; ?Bu ürünleri yüzde 29 oranındaki düşüş ve 90 milyon 921 bin 852 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri izlemektedir.? dedi.
Rize ve Gümüşhane illerimizden yapılan madencilik ürünleri ihracatının 2019 yılında önemli oranda artış göstermesinin de bu illerin ihracat artışına büyük katkı sağladığını aktaran DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu önemli noktalara temas etti.

GÜRCİSTAN-ÇİN ANLAŞMASI HESAPLARI BOZDU
Gürcistan´ın Çin Halk Cumhuriyeti ile imzaladığı Serbest Ticaret anlaşmasının Gürcistan´a yönelik ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirten Başkan Kalyoncu, bu durumun ihracatımızda önemli oranda düşüşe neden olduğunu vurguladı.
DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
?Gürcistan´ın Çin Halk Cumhuriyeti ile imzalamış olduğu Serbest Ticaret anlaşması bölgemiz ihracatını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu anlaşma kapsamında gümrük vergilerinin sıfırlanması ile birçok hammadde ve sanayi ürününün ülkemiz yerine Çin Halk Cumhuriyeti´nden ithal edilmesi ve Gürcistan´ın Artvin´den en fazla ihracat yapılan pazarı olması ise bu ülkeye yönelik ihracatımızda önemli oranda düşüşlerin yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Artvin ili ihracatındaki düşüşün nedeni budur.

DOĞU KARADENİZ´DEN 123 ÜLKEYE İHRACAT
Bölgemizden 2019 yılı Ocak-Ağustos döneminde 123 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden İtalya´ya yönelik ihracatımızda yüzde 95 ve Çin Halk Cumhuriyeti´ne yönelik ihracatımızda ise yüzde 138 gibi büyük oranlı artışlar yaşanmıştır. Rusya Federasyonu ve Gürcistan halen en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında olsa da bu ülkelere yapılan ihracatta 2019 yılında bir önceki yılın aynı dönemine oranla ciddi düşüş yaşanmaktadır. İhracatımızda düşüş yaşanan pazarlardaki düşüşün en önemli nedeni, bu ülke piyasalarında yaşanan sorunlar yanında küresel ticaretteki artan korumacı eğilimlerin piyasalarda yol açtığı tedirginliklerden kaynaklanmaktadır. Bu ülke piyasalarındaki talep daralmaları ihracat siparişlerimize de aynı şekilde yansımaktadır. Önümüzdeki dönemde özellikle uluslararası ticaretteki tedirginliklerin yol açtığı risklerin azalması ile ihracatımıza önemli oranda artış etkisi yapacağını öngörmekteyiz.?
Ali TİRİTOĞLU