BİNALARDA YALITIM ÖNEMLİ

BİNALARDA YALITIM ÖNEMLİ

BİNALARDA YALITIM ÖNEMLİ

BİNALARDA YALITIM ÖNEMLİ 

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi; “Binalarda yalıtım ithal ettiğimiz enerjide tasarruf sağlar.”

EPS Sanayi Derneği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi Türkiye’nin enerji tasarrufuna binalarda yalıtımın büyük katkı sağladığını belirterek; “Yalıtım hem konfor hem de yüksek enerji verimliliği sağlıyor.” dedi.

“KONUTLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ÖNEM VERMELİYİZ”
Trabzon’da bir otelde düzenlenen “EPS Sanayi ve Paydaş kurum Buluşmaları” toplantısına TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan TTSO Başkanı Erkut Çelebi Türkiye’nin enerji ithalatında büyük bir gideri bulunduğunu belirterek; “Konutlarda ve binalarımızda enerji verimliliğine önem vermemiz gerekiyor. Enerji verimliliği Avrupa’da daha erken zamanlarda uygulamaya geçti. Ülkemizde kanun geç geldi ama geldikten sonra da hızlı uygulamalar ile enerji verimliliğinde önemli bir aşama kaydedildi.” dedi.

YALITIM, YALITIM VE YALITIM!
Trabzon’da ve bölgemizde yalıtım sektöründe üretim yapan firmalar bulunduğunu söyleyen Başkan Çelebi şöyle konuştu; “Her zaman söylüyoruz. Yalıtım, yalıtım ve yalıtım. Bir binayı yaparken yalıtım yapmak hem konfor açısından hem de evdeki rahatlık açısından ve cebinizden parasının gitmemesi açısından çok önemli. Yalıtım yapınca tabii maliyetler biraz daha yükseliyor ama kısa vadede bu paranın mutlaka geri kazanımı oluyor. Yalıtım gözle görünmeyen bir montaj işi ancak binalarımızda enerji verimliliğine çok katkısı var. Ülkemizin bugünkü geldiği noktayı EPSDER başkanımız ayrıntılı bir şekilde anlattı. Bu etkinliğin faydalı olmasını diliyorum.”

ISI YALITIMIYLA TASARRUF EN ÜZ YÜZDE 35-40 
Toplantıda EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş enerjinin Türkiye ve dünyadaki önemini anlatan sunumunun ardından yaptığı bilgilendirmede ülkemizin enerjide dışa bağımlılığın yüzde 70 düzeyinde ve yıllık 50-60 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti. İthal edilen doğalgazın üçte birinin konutlarda kullanıldığını ve konutların yüzde 50’sinin de yalıtımı bulunmadığını vurguladı. Isı yalıtımıyla en üz yüzde 35-40 seviyesinde tasarruf sağlanabileceğini bunun için binaların yalıtım çalışmalarına finansman desteği geldiğini iade etti. Ateş şöyle dedi; “Daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli kredi veriliyor. Düşük faiz oranıyla verilen kredi ile binalarda enerjiden tasarruf ediliyor, yakıt tüketimi azalıyor.”

Toplantıda katılımcılara Binalarda enerji verimliliği, ısı yalıtımı ve TS 825, ısı yalıtımı ile ilgili ürün ve sistem standartları, mantolama sistemleri, EPS’nin farklı kullanım alanları ve İnşaat mühendisliğinde kullanımı konularında sunumlar yapıldı.