?BİLİMSEL EĞİTİMİN TEMİNATI!?

?BİLİMSEL EĞİTİMİN TEMİNATI!?

Eğitim-İş Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü, Tevhid-i Tedrisat´ın Laik ve Bilimsel eğitimin teminatı olduğunu belirtti.

?BİLİMSEL EĞİTİMİN TEMİNATI!?

Eğitim-İş Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü, Tevhid-i Tedrisat´ın Laik ve Bilimsel eğitimin teminatı olduğunu belirtti.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü, 3 Mart 1924 yılında TBMM´de kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu´nun Ulusal birliğin mihenk taşı, Laik ve Bilimsel eğitimin teminatı olduğunu belirtti.
Mustafa Kemal Atatürk´ün, 17 Temmuz 1921´de yapılan ve ilk eğitim şurası olarak kabul edilen 1.Maarif Kongresi´nde yaptığı konuşmada; ?Eğitim, memleketin çocuklarının birlikte ve eşit olarak kazanmak zorunda oldukları bilim ve fendir.? sözü ile Cumhuriyetin eğitim sisteminin nasıl olması gerektiğine işaret ettiğini belirten Eğitim-İş Şube Başkanı Özlü, şu ifadelere yer verdi;

?ULUSAL BİRLİĞİN MİHENK TAŞI!?
?3 Mart 1924, TBMM´de üç devrim yasasının kabul edildiği ve devrimci cumhuriyetin hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşı olan dönüşümün tarihi olarak kayıtlara geçmiştir. Ulusal birliğin mihenk taşı Tevhid-i Tedrisat ile ülkedeki eğitim kurumları tek elde toplanmış, Şeriye ve Evkaf Vekâlet´inin kaldırılmasıyla modern hukukun önü açılmış ve Halifeliğin kaldırılmasıyla da laik devlet mekanizması için en gerekli adımlardan biri atılmıştır. 
Ulusal egemenlik ile bağdaşmayan ve toplumsal gelişmenin önünde engel olan çağdışı kurumlar kaldırılmış, devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açılmıştır.
94 yıl önce çıkarılan 3 devrim yasası ile İslam coğrafyasındaki ilk laik ülkeyi kurarak bulunduğu bölgede örnek olan ülkemiz, ne yazık ki bugün, AKP iktidarının laikliğe ve cumhuriyet devrimlerine karşı antidemokratik uygulamaları ile karşı karşıyadır. Eğitim alanında çıkarılan birçok yasal düzenleme yanında, 4+4+4 olarak adlandırılan yasa ile laik ve bilimsel eğitime darbe vurulmuştur.?

?DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK!?
?Siyasi iktidarın eğitim alanındaki uygulamaları, Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimimizin temel niteliklerini değiştirmeye yöneliktir.? diyen Özlü, açıklamasını şöyle sürdürdü;
?Değiştirilen müfredat, hazırlanan ders programları ve kitaplar bilimsellikten uzak, çağdaş ve laik ölçütlerden yoksundur. Eğitim yönetimi kadroları da bu anlayışla oluşturulmaktadır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, karşı devrimin üssü haline getirilerek ulusal değerlerimiz, eğitim sistemimiz içerisinden yasa ve yönetmelikler aracılığı ile çıkarılmakta, karma eğitim ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.
Karma eğitime son verilmesi durumunda,  Atatürk´ün liderliğinde kurulan Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından olan ve Milli Eğitim´de birliği esas alan Tevhid-i Tedrisat ortadan kaldırılacak ve tekrar çok başlı eğitim sistemine dönülecektir.
Eğitim-İş, tüzüğümüzde de belirtildiği üzere, Atatürk ilke ve devrimleri ile Türkiye Cumhuriyeti´nin laiklik ilkesi üzerinde yükseldiğinin bilinciyle, laiklik ilkesinin korunmasına büyük önem verir. Kişilerin inanç ve vicdan özgürlüklerini savunurken, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanmalarını ya da baskı altına alınmalarını da kabul edilemez bulur. Bu nedenle de ülkede yaşayan herkesin çağdaş, bilimsel, laik, demokratik, eşit, parasız ve nitelikli eğitim hakkı olduğunu savunur ve bu hakkın yaşama geçirilmesi için mücadele eder.?

?VAZGEÇMEYECEĞİZ!?
Buna karşı olduklarını belirten Şube Başkanı Tamer Özlü; ?Laik eğitimin ve laik toplumun çok daha önem kazandığı bu süreçte, Eğitim-İş olarak, öğretim birliğine son vererek, medrese-mektep ikilemini günümüze taşımak isteyen bu anlayışa karşı, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına, ülke bütünlüğüne, laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitime sahip çıkmaya devam edeceğiz; bu kararlılıktan asla vazgeçmeyeceğiz.? ifadesini kullandı.
Ali TİRİTOĞLU