‘BİLİM ŞENLİĞİ’NDEKİ ARAÇLAR HAYRAN BIRAKTI

‘BİLİM ŞENLİĞİ’NDEKİ ARAÇLAR HAYRAN BIRAKTI

‘BİLİM ŞENLİĞİ’NDEKİ ARAÇLAR HAYRAN BIRAKTI

‘BİLİM ŞENLİĞİ’NDEKİ ARAÇLAR HAYRAN BIRAKTI 

Ortahisar Belediyesi’nin düzenlediği Bilim Şenliği ilgi gördü. 8-9 Kasım tarihleri arasında devam eden etkinliğe KTÜ’den 12 teknoloji takımıyla, Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri katıldı. 

BU GENÇLER BİR HARİKA! 
Ortahisar Belediyesi’nin düzenlediği Bilim Şenliği başladı. 8-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen etkinliğe KTÜ’den 12 teknoloji takımıyla, Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri katıldı.
8-9 Kasım tarihleri arasında Ortahisar Belediyesi’nin fuaye salonunda gerçekleştirilen etkinlikte KTÜ bünyesinde faaliyet gösteren ve Ortahisar Belediyesi tarafından finansal olarak desteklenen Creatiny Roket Takımı, Su altı Takımı, Su Üstü Takımı, Hyperloop Takımı, Enerji Teknolojileri Topluluğu, İHA Takımı, Uzay Takımı ile Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin ürettiği; İHA, su altı aracı, su üstü aracı, roket, elektrikli araba, hyperloop, dron, uydu gibi birçok teknolojik araç, cihaz ve yapay zeka ürünü sergileniyor.

“DÜNYA YENİDEN TÜRKLERİ ÇAĞIRIYOR”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yerel yönetimler olarak Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine destek olduklarını kaydederek; “Cumhuriyetimizin 100. Yılındayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetimizi kurarken istikbal göklerdedir diye bir hedef koymuş. Şu anda yanı başımızdaki gelişmeleri göz önüne aldığımızda ya da dünyanın değişik bölgelerinde yaşananları göz önüne aldığımızda ne kadar doğru bir hedef olduğu alenen ortaya çıktı. Bu hedefe doğru ulaşabilmek için savunma sanayiindeki gelişmeler önemli. Artık sözünüzün geçerli olabilmesi için güçlü olmanız gerekiyor, bu noktadayız. Şu anda yeryüzünde yaşanan haksızlığı, saldırıları gördüğümüz zaman gücün hukuka galebe çaldığı alenen ortada. BM artık işlevini kaybetmiş o nedenle haklı sözün vücut bulması için gücün de tesirli olması gerektiği bir zamandayız. Bu şu demek, katil bir devlet, terör devleti bir soykırım uyguluyor. Maalesef katil İsrail’den daha fazla İsrailci devletleri görüyoruz. İnşallah hak tecelli edecek, Allah bize o günleri gösterecek. Ancak hakkı seslendirenler güçleri fazla olmayınca o söz çok etkili olmuyor. Son 20 yıla kadar savunma sanayiinde yerlilik oranı yüzde 18’lerde idi, şimdi Cumhurbaşkanımızın kararlı iradesi, azmi ve bu konuda gençlerin önünü açan hamleleriyle savunma sanayiindeki bu oran yüzde 75’lere ulaştı. Biz de hem ülkemizin savunması için hem de ancak medeniyetimizin bütün yeryüzünde şümul eden insana ve insanlığa ait değerleri yeniden o misyonu hayata geçirmek için şehrimizde de bu manadaki çalışmalara destek oluyoruz. Çok şükür bu anlamda KTÜ’de başarı elde gençlerimizin önünü açmak istedik. Geldiğimiz nokta ortada ne mutlu ki, bunu yapabildik. Dünyanın geldiği bu kötü ortamlar nedeniyle ben şunu söylüyorum. ‘Dünya yeniden Türkleri çağırıyor.’ Bunu milliyetçi bir söylem olarak söylemiyorum. Çok şükür ki bizim atalarımız, hem inancından hem de medeniyetinin gereği olarak bütün yeryüzünde dini, ırkı, meşrebi ne olursa olsun, insana sırf eşrefi mahlûkat olarak yaratıldığı için böyle davranmış. Gazze’nin yanı başına gelen gemilerin asıl hedefi Türkiye’dir, bizleriz. O nedenle bizim savunma sanayiimizde daha çok hatta tam milli olmamız lazım. Biz bu işi o nedenle bütün işlerimiz arasından önceledik.”

“YENİ SELÇUK BAYRAKTARLAR YETİŞİYOR”
Etkinliğin üniversite ile yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin en güzel örneği olduğuna dikkati çeken Başkan Genç; “Gençler şu anda bizim önümüzde. Çünkü bilgiye ulaşanın hâkim olduğu bir çağdayız. Bu yüzden de bu çalışmaları destekliyoruz ve bunlarla gurur duyuyoruz. Bu bir şehirde üniversitenin yerel yönetimle işbirliğinin en güzel örneği. Bu manada gençlerimizi destekleyen Kıymetli Rektörümüze teşekkür ediyorum. Artık geleceğe dair daha güçlüyüz, daha güvenliyiz. Çünkü Türklerin neleri yapabildiğini bilen güçler var, neler yapabileceğini de ortaya koyuyoruz. İşte yeni Selçuk Bayraktarlar buradan yetişiyor. Allah sayılarınızı artırsın. Bir çığır açılmış oldu. İl Milli Eğitim Müdürümüze, rektörümüze, valiliğimize çok teşekkür ediyorum. Trabzon artık bilim şehri olma yolundadır. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz. Yolumuz açık olsun inşallah.” ifadelerine yer verdi.

“GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ”
Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, gençlere çok büyük görev düştüğünü belirterek, “Uzun konuşmak yerine bir cümle söylediğiniz zaman her şey bitiyor. ‘Çocuklar yapmışlar.’ Allah yapandan, yaptırandan, destek olandan, emeği geçenden razı olsun. Artık gençler yol sizde. Önünüz açık, bizler elimizden geldiğince önünüzü açıyoruz, gerisi sizde. Artık bu dünyaya, bu vatana sahip olma zamanı sizin. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Gençlerimize yolunuz, bahtınız açık olsun diyorum.” dedi. 

“GELECEKTE DAHA İYİ NOKTALAR GELECEĞİZ”
Öğrencilerin yaptığı çalışmalardan gurur duyduğunu ifade eden Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz; “Gençlerimizle ne kadar gurur duysak azdır, zaten KTÜ kendini tüm Türkiye’ye tanıtmış bir üniversite. Ciddi bir öğretim üyesi ve öğrenci potansiyeli var. Üniversitemiz kendi kaynaklarının yanı sıra Ortahisar Belediyemizin, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün maddi ve manevi destekleri olduğu sürece öğrencilerimizin neler yapabileceğinin gördük ve hakikaten de büyük gurur duyduk. Ülkemizin savunması için geliştirilen savunma sanayii ürünleriyle ne kadar gurur duyduysak, buradaki araçlarla da gurur duyuyoruz. Öğrencilerimiz bu araçları yapabiliyorsa hakikaten gelecekte de daha iyi noktalar geleceğiz. Şu anda çağdaş uygarlık seviyesini yakalamakta olduğumuzu gururla görüyoruz. Ben bu anlamda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

“YARIŞMALARDA DERECELERİMİZ VAR”
Creatiny Su altı ve Su Üstü Takımı adına konuşan Ceren Yedican, su altı ve su üstü otonom araç teknolojisinde özgün çalışmalar yürüttüklerine vurgu yaparak, “İleri insansız su altı sistemleri kategorisinde çalışmalarımız var. Takım üyelerimiz farklı bölümlerden oluşmaktadır. İlgilendikleri alanlara göre görev dağılımı yaparak su altı aracı üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Takımımız geçen sene üçüncü ondan önceki senelerde ise birincilik, ikinciliklere sahiptir. Bu sene takımımızdaki üye sayısını artırarak su altı alanında büyümeye ve geliştirmeye çalışıyoruz. TEKNOFEST yarışmalarında derecelerimiz var. Ürettiğimiz araçlar su altında belirlenen görevleri belirlenen kurallara dayanarak otonom bir şekilde gerçekleştirmektir. Su altı ve su üstü aracının otonom bir şekilde hareketini sağlaması için görüntü işleme, yapay zekâ yazılımları kullanmaktayız.  Ekibimiz yazılım alanında büyük bir ilerleme kaydetmiş olup belirlenen görevlerin birçoğunu yapıyor olup, geliştirmelere devam edilmektedir.” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ TEMİZ ENERJİ İLE ÇALIŞAN GEMİLER ÜRETMEK!”
Amaçlarının denizlerde zorlu görevleri insanlara zarar vermeden başarabilecek otonom araçlar üretmek olduğunu ifade eden Yedican; “Otonom Elektrikli Su Üstü Aracı Otonom, elektrikli, ihtiyaca göre üzerindeki donanımları değiştirebildiğimiz, deniz gibi zorlu ortam koşullarına dayanıklı su üstü bir gemi ürettik ve bu gemi ile geçtiğimiz haziran ayında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından düzenlenen ROBOİK 2021 İnsansız Su Üstü Araçları Prototip Yarışması’nda Türkiye şampiyonu olarak bizimle birlikte yarışan 300 takımı geride bıraktık. Devam etmekte olan bu süreçte aracımızı savunma sanayiye entegre edip ülkemizin askeri gücüne katkıda bulunması için geliştiriyor bir taraftan da TUBİTAK’a yazdığımız projemiz ile girişime çeviriyoruz. Amacımız temiz enerji ile çalışan denizleri ve doğayı koruyan gemilere ulaşmak ve aynı zamanda denizlerde zorlu görevleri insanlara zarar gelmeden de icra edebilmektir.” cümlelerini kullandı.

“MİLLİ VE ÖZGÜN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Enerji Teknolojileri Topluluğu adına konuşan Ömer Usta, bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası yarışmada dereceye girdiklerini ve şampiyon olduklarını belirterek şunları aktardı; “Shell Eco-Marathon Europe, Shell Eco-Marathon Türkiye, TEKNOFEST TübitakEfficiency Challenge yarışmalarına katılıyoruz. Türkiye’nin gelişmesi ve her alanda bağımsızlığını güçlendirmesi ile ilgili hedefleri doğrultusunda milli ve özgün teknolojik ürün ve sistemler geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Günümüz dünyasında gelişen teknoloji sayesinde elektrikli araç kullanımı yaygınlaşmaktadır. Sıfır karbon emisyonu sayesinde doğayı korumaktadır. Karbon emisyonunu azaltacak sistemlerin mühendislik açısından uygulanabilirlik düzeyinin araştırılıp günlük hayata uyumunu sağlamakta olup, ülkemizin de bu alanda geliştirilmesi için AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri sürdürmekteyiz. Takımımız kurulduğu günden bugüne kadar geçen 10 yıllık süreçte kendini sürekli olarak geliştirmiş, amaçları doğrultusunda gerekli çalışmaları yapmış ve yapmaya devam edecektir. En hafif, en az enerji harcayan elektrikli araç ürettik. Bu anlamda bize en büyük desteği veren KTÜ Rektörümüze ve Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Metin Genç’e teşekkürlerimi iletiyorum.”

“ROKET MOTORU ÜRETİYORUZ.”
KTÜ Creatiny Roket Takımı Kaptanı Umut Genç, dünyada roket teknolojisi alanında faaliyet gösteren Meksika’dan bir takımla işbirliği protokolü imzaladıklarını ve yerli ve milli roket motoru üretmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu: “Ortahisar Belediyesi Creatiny Roket takımı olarak 2021 yılında Trabzon'un uçuş gerçekleştiren ilk roketini ürettik ve Aksaray Hisar atış alanında uçuşunu gerçekleştirdik. 2022 yılına geldiğimizde ise yine yapılmamış olanı yapmayı denedik ve Trabzon'un ilk yüksek irtifa roketini üretmek için çalışmalara koyulduk. Ürettiğimiz bu roketle Teknofest 2022 yarışmasına katıldık ve yarışmanın tek başarılı yüksek irtifa roketi olarak Türkiye şampiyonu olduk. Türkiye şampiyonu olmamızın hemen arkasından çalışmalarımızı hızlandırdık ve 9 kişilik bir ekiple birlikte Amerikada düzenlenen, dünyanın en prestijli mühendislik yapışması IREC'e başvuruda bulunduk. Ülkemizi temsil etmek için katıldığımız bu yarışmada raporlama aşamasını başarıyla geçtik ve yarışmaya katılmaya hak kazandık. 24 farklı ülkenin katıldığı bu yarışma roket bilimi açısından dünya kupası niteliği taşıyan bu yarışmada ülkemizi başarıyla temsil ettik. Ekip olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için canla başla çalışmaktayız. Hedefimiz yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda başarı elde ederek önce şehrimizi sonra da ülkemizin adını dünyaya duyurmaktır.”
Bilim Şenliği kapsamında savunma sanayiinin geçmişten günümüze geldiği aşamaları anlatan bir de fotoğraf sergisi düzenlendi. Başkan Genç, açılıştan sonra protokol üyeleriyle birlikte stantları gezerek üretilen araç ve cihazların özellikleriyle ilgili bilgi aldı.