BEYAZ BASTON KÖRLER VE GÜVENLİK GÜNÜ'NDE YÜRÜDÜLER

BEYAZ BASTON KÖRLER VE GÜVENLİK GÜNÜ

Trabzon’da 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nde Trabzon’da yürüyüş gerçekleştirildi.

BEYAZ BASTON KÖRLER VE GÜVENLİK GÜNÜ'NDE YÜRÜDÜLER 

Trabzon’da 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nde Trabzon’da yürüyüş gerçekleştirildi.

Trabzon Uzun Sokak ile Meydan Parkı arasındaki alanda gerçekleştirilen vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.

BEYAZ BASTON TARİHİ!
15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nün anlam ve önemi için açıklamalarda bulunan Trabzon Beyazay Derneği Başkanı Yusuf Şafak; “15 Ekim Beyaz Baston ve Güvenlik Günü 1921 yılında Londra'da James Beiggs adlı fotoğrafçının geçirdiği kaza sonrası görme yetisini kaybetmiş, trafikte fark edilmek için bastonunu beyaza boyamış.Bu hareket 1931 yılında Fransa’da görme engellilerinin katıldığı ulusal beyaz baston hareketi olarak bir kampanyaya dönüşmüştür. Görme engelliler için bağımsızlık sembolüne dönüşmüştür. Beyaz baston kullanarak görme engelliler çarpma düşme ve yaralanma risklerini azaltır.
Yürüyüş ve fiziksel aktivitelerde bulunurken motor becerilerinin gelişimine yardımcı olur. Kendilerine güven duygusunu ve sosyal hayata katılım, bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırır. Ayrıca çevresi tarafından fark edilmelerini sağlar. Beyaz baston görme engelliler için bağımsızlığı görenler için ise körlüğü çağrıştırır. Beyaz baston bir sopa değnek bir çubuk değil, psikolojik bir obje olarak hayatı kolaylaştıran bir araçtır.

FARKINDA OLMALIYIZ. 
Ortam yaşam alanlarında daha fazla anlayış ve hoşgörü içerisinde ön yargılardan uzak birbirimize karşı daha saygılı olmalıyız. 2005 yılında 5378 sayılı engeliler yasası ve 2013 yılındaki Cumhurbaşkanlığımızın erişebilirliklere yönelik önergeleri doğrultusunda engelli bireylerin sosyal hayata katılımları ve her alanda daha görünür olmalarına katkı sağlayabilecek erişebilirlik hakkı tanımlanmıştır. Bu bağlamda erişilebilirlik bir haktır. Sokaklar ve şehirler evrensel tasarım ilkesiyle daha yaşanılabilir bir dünyaya dönüşmektedir. Günün şartları ve ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalardaki yaşanan sorunların çözülmesi için STK’lar olarak çözüme katkı sunmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Her alanda da ortak akıl ve elem gücü ile hareket edeceğiz. Farklıyız öyle ise hepimiz aynıyız. Erişilebilir hizmetler sosyal devlet yerel yönetimler özel sektör ve STK’ların önceliği ve görevlerindendir.” ifadelerini kullandı.

BORDO MAVİ’Yİ GÖRMEYECEK KADAR KÖR DEĞİLİZ!
Şafak; “Biliyoruz ki engel aslında zihinlerde ön yargılarda olumsuz düşünce ve tutumlarda yani dar sokağında yürümeyi sevdiğimiz şehirde zaman zaman iletişimde anlayış ve hoşgörüde bazı yanlış anlamalara maruz kalabiliyoruz. Mesele burada saygı ve hoşgörü çerçevesinde birbirimizin haklarına asgari oradanda saygı duyarak bu toplumsal sorunun çözümüne katkı sunmalıyız. Bu düşüncelerle bastonumuzun rengi beyaz gölgemizin rengi siyah gökkuşağının rengi şehri Trabzon’da bordo mavi evet görme engelliyiz ama bordo mavi renkleri görmeyecek kadar kör değiliz.” dedi.