Başkanlık sistemi ile sorumluluk sahibinin hesap vermesi sağlanıyor

Başkanlık sistemi ile sorumluluk sahibinin hesap vermesi sağlanıyor

DKBB´nin düzenlediği ?Başkanlık Sistemi ve Yerel Yönetimler? konulu konferansta katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ?Başkanlık sistemi bir rejim değişikliğini hiçbir şekilde getirmiyor.

Başkanlık sistemi ile sorumluluk sahibinin hesap vermesi sağlanıyor

 

DKBB´nin düzenlediği ?Başkanlık Sistemi ve Yerel Yönetimler? konulu konferansta katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ?Başkanlık sistemi bir rejim değişikliğini hiçbir şekilde getirmiyor. Sadece hükümet etme şeklinin değiştirildiği ve sorumluluğun hesabını vermeyi temin edecek bir dönüşüm olduğunu ifade etmek istiyorum? dedi.

 

            Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği (DKBB) tarafından ?Başkanlık Sistemi ve Yerel Yönetimler? konulu konferans gerçekleştirildi. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda DKBB ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu´nun yanı sıra Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, kamu kurumları ve STK´ların yetkilileri ile siyasiler ve vatandaşlar hazır bulundu. Konferansta, Prof. Dr. Recep Bozlağan ?Başkanlık Sistemi ve Yerel Yönetimler? konulu sunumuyla katılımcılarla birlikte oldu.

 

Prof. Dr. Bozlağan´ın sunumu öncesinde katılımcılara hitap eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, başkanlık sisteminin hiçbir şekilde rejim değişikliği getirmediğini, sadece hükümet etme şeklinin değiştirildiği bir dönüşüm olduğunu ifade etti.

 

TEMEL İNSAN HAK VE ÖZGÜRLERİNİN

GASP EDİLDİĞİ DÖNEMLERİ YAŞADIK

Uygulamaların çeşitli alanlarda tıkanması neticesinde başkanlık sistemi ülkemizde konuşulur hale geldiğini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, konuşmasında özetle şunları kaydetti:  ?Ülkemiz son 15 yılını çok süratli yaşadı? Hatırlarsak insanların ötekileştirildiği, ?başı örtülü-başı açık´ diye ayırt edildiği, ?imam hatipli-teknik liseli´ diye ayırt edildiği, yani temel insan hak ve özgürlerinin gasp edildiği dönemleri yaşadık. Bizim için bütün gençlerimiz aynıdır, hepsini aynı kucaklamalıydık. Etnik özellikleri, mezheplerine göre insanları ayırt etmemeliydik. Gerçek demokrasi ve gerçek özgürlüğü ülkemizde hâkim kılmalı ve yaşanılar hale getirmeliydik. Bu konuda çok mesafeler aldık. Gerçekten söyleyebiliriz ki özgülüğe, demokrasiye gönül veren 79 milyon insanımız bu konuda ülkemize çok mesafe aldırdı.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE REJİM

DEĞİŞİKLİĞİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Uygulamaların çeşitli alanlarda tıkanması neticesinde başkanlık sistemi ülkemizde konuşulur hale geldi. Bir tek cümleyle ifade etmek istiyorum ki, başkanlık sistemi bugüne kadar benim araştırdığım kadarı ile bir rejim değişikliğini hiçbir şekilde getirmiyor. Sadece hükümet etme şeklinin, hatta hatta sadece yönetim şeklinin değiştirildiği, bir yetki kullanma sıralaması, yetki kullanım dağılımı, ama sadece yetki kullanmak değil, sorumluluk taşımak, bu sorumluluğun hesabını vermeyi temin edecek bir dönüşüm olduğunu ifade etmek istiyorum.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE CUMHURBAŞKANI

DA HESAP VERİR HALE GELİYOR

Bugüne kadar Türkiye´de hepimizin malumu cumhurbaşkanlığı, yetkisi olan en büyük devlet makamıdır. Yetkisi olan ve bu yetkisini de dilediği gibi kullanan bir makamdır. Cumhuriyetin ilanından beri böyle cereyan etmiştir. Ama hepimiz gördük ki sorumluluğu ve hesap verme gibi bir kanuni düzenlemesi yoktur. Sadece ve sadece vatan hainliği gibi nasıl ve ne şekilde belirleneceği de tespit edilemeyen bir hususta cumhurbaşkanı hesap verir. Hâlbuki en büyük yetkileri taşıyan cumhurbaşkanı hesapta vermelidir. Yaptığı bütün iş ve işlemlerin hesabını vermelidir. Gerçek demokrasi budur. O münasebetle gerçek demokrasinin, temel insan hak ve özgürlüklerin, medeniyetin, uygarlığın gerektirdiğini bir başkanlık sisteminin, hükümet etme ve yönetim şekli olarak gerçekleşeceğini görüyor ve yaşıyoruz.