BAŞKAN KÖTÜ KOKU İÇİN TARİH VERDİ

BAŞKAN KÖTÜ KOKU İÇİN TARİH VERDİ

BAŞKAN KÖTÜ KOKU İÇİN TARİH VERDİ

BAŞKAN KÖTÜ KOKU İÇİN TARİH VERDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu, basın mensuplarıyla buluştuğu toplantıda Trabzon genelinde yürütülen altyapı, su ve kanalizasyon çalışmalarını anlattı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Beşirli sahilindeki kötü kokunun giderilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Zorluoğlu; “50 gün içinde büyük oranda, 5 ay sonra ise çalışmalarımız tamamlandığında Beşirli’de bir daha hiçbir koku olmayacak şekilde sorunu çözerek, tarihe gömeceğiz.” dedi.

KÖTÜ KOKU TARİHE KARIŞACAK
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tarihi Meydan binasında düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur, Belediye Meclis Başkan Vekili Mehmet Karaoğlu, TRABİTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Gül, TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, daire başkanları ve basın mensupları katıldı.

ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Beşirli sahilindeki kötü koku ve derelerin temizlenmesi çalışmaları ile ilgili basın mensuplarına sunum yapan Başkan Zorluoğlu; “Bizim Moloz’dan Akyazı’ya kadar olan sahil bandımızda tam 12 tane sahile deşarj olan deremiz var. Bizim tespitlerimize göre, 16 tane de Karayolu menfezi var. Bunların bazıları oldukça büyük. Biz geçen sene göreve başladığımızda, bu bölgeyle ilgili olarak hatırlarsanız ‘Bu koku Trabzon’un, Beşirli'nin kaderi değildir’ demiştik ve bu çerçevede de arkadaşlarımıza talimat vererek çalışmalara hemen başlamıştık. İlk etapta bu 12 tane dereyle ilgili olarak, bu dereler normalde yağmur suyu dereleri fakat geçtiğimiz yıllar içerisinde birçok konutun giderleri bizim kanalizasyon hatlarına bağlanmak yerine doğrudan maalesef bu derelere bağlanmış. Ve bu dereler yağmur suyu deresi olmaktan çıkmış, adeta kanalizasyon hattı gibi olmuşlar. Ve doğrudan bu atıkları denize taşır vaziyete gelmişler. Eskiden var olan kokunun sebebi budur. Fakat daha sonra dolgu yapılıp da önü denizle buluşması kesilince, burada atık su olunca bu koku gittikçe artan bir şekilde insanları rahatsız etmeye başladı.” dedi.

ŞEHRİ YENİLİYORUZ
Göreve geldikleri günden itibaren altyapıya ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Başkan Zorluoğlu; “Çünkü altyapıyı çözmeden bu şehrin üst yapısıyla ilgili yapacağımız işlerin tekrar bozulup tekrar yapılması gerektiğini biliyoruz. O bakımdan biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda Ortahisar İçme Suyu Projesi’ni hayata geçirdik. Çok büyük bir proje. Ortahisar’da yaklaşık 560 kilometreden fazla bir içme suyu hattını değiştiriyoruz. Şu ana kadar 30 kilometrelik bölümünü gerçekleştirdik. Beşirli ve Kalkınma mahallesinden başladık. Bu kış inşallah şehrin merkezini de halletmeyi planlıyoruz. İçme suyu şebekesiyle birlikte TİSKİ ve Büyükşehir üzerinden başka ihaleler de yaptık. Bunları tamamlayacak nitelikte. Yani yağmur suyu ve kanalizasyon ihalelerini yaptık. Ortahisar’da hatları değiştirirken beraberinde yağmur suları ve kanalizasyon hatlarındaki eksikleri de tamamlıyoruz. Yine Büyükşehir Belediyesi üzerinden de kırdığımız yerlerin üzerini de asfalt, beton ve kaldırımlarını yaparak şehri adeta yeniliyoruz” şeklinde konuştu.

DERELER ARTIK TEMİZ AKACAK
Derelerle ilgili basın mensuplarına tek tek bilgi veren Başkan Zorluoğlu;
“Bizim Moloz’dan Akyazı’ya kadar 12 dereyle ilgili yaptığımız çalışmalarımız var. Tüm bunlar son 1-1.5 yıl içerisinde bütünüyle bizim dönemimizde başlatılmış ve devam eden maliyetli ve zor çalışmalardır. Bir kısmını kendi iş gücümüzle bir kısmını ihale yöntemiyle şu ana kadar getirdik. Dolgu alanından bağımsız olarak zaten bunları yapmamız gerekiyordu. Derelerin hiçbir şekilde denize atık getirmemesi gerekiyor. Dolayısıyla bunların mutlaka bizim kanalizasyon sistemine alınması gerekiyordu. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bizim bu derelerin bütününün temizlenmesiyle ilgili çalışmalarımız devam edecek.” dedi.


SORUNU TAMAMEN ÇÖZECEĞİZ
Gülcemal dolgu alanı ile ilgili son bilgileri de paylaşan Başkan Zorluoğlu; “Dolgu alanının tahkimatı 2017-2018 yıllarında kısmen yapılmıştı. Fakat ciddi eksikleri var. O nedenle tamamlanması için yeni bir ihale yapacağız ve burayı sağlamlaştıracağız. Diğer taraftan Gülcemal denilen bölgenin 2’nci etabında 1.5 kilometrelik yeni tahkimat gerekiyor. Sonrasında Faroz Limanı’na kadar 1 kilometrelik bir drenaj öngörülmüş. Az önce bahsettiğim dereler denizle buluştukları noktada, önü tahkimatla kapatıldığı için denizle buluşamaz hale geldiler. Temizlik çalışmalarımız devam ediyor. % 100 kesilmesi mümkün gözükmüyor kısa zamanda. Dolayısıyla bizim yapmamız gereke, derelerin çıkış noktalarını menfezlerle uzatarak dolgunun diğer tarafından denizle tekrar buluşturma işidir. Şu anda başlattığımız çalışma tam da budur. Yılların biriktirdiği pis su, yaptığımız kanalla dışarı boşaltılıyor. Aynı zamanda derelerin bağlantılarını biz uzatıyoruz. En fazla kokuya neden olan dereyi uzatıp, denizle buluşturuyoruz. Sadece bunlar değil, burada bulunan bütün menfez ve dereleri uzatarak denizle buluşturuyoruz. Temizliği başlattık, büyük oranda devam ediyoruz ama diğer taraftan da bağlantıları uzatarak dereleri tekrar denizle buluşturuyoruz. Epey maliyetli bir çalışma. Önümüzdeki 50 gün içerisinde büyük oranda koku gidecek. Sonraki 5 ay içerisinde 14 tane menfez ve derenin uzatılarak denizle buluşmasını sağlayacağız. 5 ay içerisinde tüm çalışmayı tamamlandığımızda Beşirli’de bir daha hiçbir koku olmayacak şekilde sorunu çözerek, tarihe gömeceğiz.” ifadelerini kullandı. Toplantı, basın mensuplarının sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi.