BANKALARIN KREDİ MUSLUKLARINI AÇMASI LAZIM!

BANKALARIN KREDİ MUSLUKLARINI AÇMASI LAZIM!

BANKALARIN KREDİ MUSLUKLARINI AÇMASI LAZIM!

BANKALARIN KREDİ MUSLUKLARINI AÇMASI LAZIM! 

Trabzon’daki birçok firmanın kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çelebi; “Bankaların bayram dönüşü kredi musluklarını açması lazım! 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) Kurban Bayramı nedeniyle bayramlaşma töreni düzenlenirken, TTSO Başkanı Çelebi uyarılarda bulundu. 

TURİZMİ SAHİPLENMELİYİZ 
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, bayram tatili sonrası bankaların kredi musluklarını açmaması halinde birçok firmanın kapanmak zorunda kalacağını ve binlerce kişinin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Çelebi, turizmi sürdürülebilir hale getirmek için sektördeki herkesin ve ilgili kurumların turizmi sahiplenmesi gerektiğini söyledi.
TTSO’daki bayramlaşma törenine Başkan Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı, yönetim kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleri katıldı. Meclis Başkan Yardımcısı Hülya Ulusoy, herkesin bayramını kutlayarak; “Bundan sonraki bayramlarda da hep birlikte buluşmayı dilmiyorum.” dedi.

BANKALAR DA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALIDIR
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, tüm oda üyelerinin ve iş camiasının Kurban Bayramı’nı kutlayarak; “Kurum olarak iş dünyamızı ileriye taşımak adına çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ortak akılla ve ortak girişimlerle şehrimize azami faydayı sağlamak istiyoruz.” dedi. Çelebi, iş dünyasının üretime, istihdama ve ihracata devam etmesi için finansmana erişimin hayati önemde olduğunu ancak son dönemlerde bankaların kredileri çok az ve yüksek faiz oranlarıyla verdiğini belirterek şunları söyledi; 
“Bankaların bayram dönüşü en kısa sürede kredileri açması lazım. Yoksa birçok şirket zora düşecek. Birçok firma kapanma noktasına gelmiş durumda. Bu firmalar kapanırsa binlerce kişi işsiz kalacak. Bu anlamda bankaların kredi musluklarını açması lazım. Her zaman üst düzey kazanç peşinde koşulmaz. Bazen elini taşın altına da koymak lazım. İş dünyası olarak biz her zaman elimizi taşın altına koyuyoruz. Devletin bu da olaya çözüm bulmasını bekliyoruz.”

“TURİZMDE ALTERNATİF YARATMAMIZ LAZIM”
Başkan Çelebi, turizm sezonunun başladığını ve şehirde hareketliliğin arttığını vurgulayarak; “Şehrimizde turizmi çeşitlendirmek, ileriye dönük alternatif turizm olanakları yaratmak için çalışıyoruz. Sağlık turizminde yol kat etmeye başladık. Kongre, gastronomi ve diğer turizm dallarına da yoğunlaşıyoruz. Alternatif üretmediğimiz zaman turizm ileride zora düşebilir. Gayri resmi rakamlarla Trabzon’da 100 bin yatak kapasitesine ulaşıldığı belirtiliyor. Bu çok büyük bir tehlike. Bu turistlerin aniden şehirden çekilmesi büyük sorunlara yol açabilir. Bu durumun örnekleri geçmişte Trabzon’da ve dünyanın birçok bölgesinde de yaşandı. Bu anlamda gelen turistlere iyi davranmak, fahiş fiyat uygulamamak önemli. Çünkü sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Kötü bir davranış veya fahiş fiyat uygulaması anında yayılıyor. Bu da Trabzon’u turizmde olumsuz şekilde etkiler. Sektördeki herkesin, ilgili tüm kurumların olayın farkında ve hassasiyetinde olması lazım. Gastronomi turizmini geliştirmek için de geçtiğimiz hafta bir somon festivali düzenledik. Başarılı geçti. Seneye daha geniş kapsamlı şekilde yapmak istiyoruz.” dedi.

SEKTÖRLERİN TALEPLERİ DİLE GETİRİLDİ
Bayramlaşma töreninde daha sonra yönetim kurulu, meclis ve yüksek istişare kurulu üyeleri sektörlerinin taleplerini dile getirdi, çözümlerle ilgili önerilerini sıraladı. Yönetim Kurulu Üyesi Alper Bektaş, ABD’de Türk girişimcilere yönelik yatırım ve ticaret fırsatları konusunda bilgi verdi ve deneyimlerini paylaştı. Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Suat Şen, ABD pazarında Türk fındığının perakende olarak reyonlarda bulunmadığını ve bunun ticari fırsat olduğunu dile getirdi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz Trabzon’un teşvikte daha üst sıralarda yer alması gerektiğini vurguladı. Meclis Üyesi ve Arsin OSB Başkanı Dursun Ali Sakarya, Güney Çevre Yolu güzergâhında yeni yatırım alanlarının şehrin sanayi ve turizme yönelik eğlence sektörü başta olmak üzere ihtiyaçlarını gözetecek şekilde planlanması gerektiğini, büyük kentlerden bölgeye göç eden dar gelirlilere yönelik bir konut üretimi gerektiğini söyledi. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hülya Ergin, turizm sektöründe fiyat istikrarı sağlanması gerektiğini vurguladı. Meclis Üyesi Emanullah Tüfekçioğlu, eğitim sektöründe önceden belirlenen fiyatların, değişken ekonomide sektörü zora soktuğunu dile getirdi. Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi, kıdem tazminatlarının işverene büyük yük getirdiğini vurgulayarak bu konuda devletin çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Meclis Kâtip Üyesi Mehmet Üçüncüoğlu, Trabzon’un ortak bir turizm politikasına ihtiyacı olduğunu ifade etti. Meclis Üyesi Ahmet Aksu ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemal Akçay da turizme dönük yatırımlarla ilgili görüşlerini paylaştı.