Balık Ölümleri

Balık Ölümleri

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Kuturoğlu, "Kültür balıkçılığının kalbi olan Maçka´da Sümela Manastırı´nın tadilatta olması ve HES´ler nedeniyle sürdürülebilir alabalık üretiminin tamamen yok olması, sektörümüzde tabir

Balık Ölümleri

 

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Kuturoğlu, "Kültür balıkçılığının kalbi olan Maçka´da Sümela Manastırı´nın tadilatta olması ve HES´ler nedeniyle sürdürülebilir alabalık üretiminin tamamen yok olması, sektörümüzde tabiri yerindeyse kalp krizi geçirtti ve sektör halen yoğun bakımdadır.?

 

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, kültür balıkçılığının kalbinin Maçka İlçesinde attığını belirterek "Kültür balıkçılığının kalbi olan Maçka´da Sümela Manastırı´nın tadilatta olması ve HES´ler nedeniyle sürdürülebilir alabalık üretiminin tamamen yok olması, sektörümüzde tabiri yerindeyse kalp krizi geçirtmiştir ve sektör halen yoğun bakımdadır. dedi. Deniz ve barajlarda kurulu kafeslerde alabalık üretimi için yavru desteği sağlayan Maçka İlçemizde yaşanan darboğaz, kafes balıkçılığını da olumsuz etkilemiş, İlçemizde bulunan 21 adet su ürünleriişletmesi şu an itibariyle 4 faal işletmeye düşmüştür.? diye konuştu.HES´lerin olumsuz etkilerine sebebiyle üretim yapamayan ve işletmeciliğe ara vermek zorunda bırakılan yüksek kapasiteli işletmeler herşeye rağmen büyük umutlarla İl dışından alabalık balık yumurtası getirerek üretime başlamış ve HES´ler nedeniyle yine yavru balık ölümleriyle karşı karşıya kalmışlardır. Su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe eski yıllarda olduğu gibi Maçka İlçesi olarak yine lider olmak istiyoruz. Ancak HES´ler sonucu ortaya çıkan suyun debisi, oksijen durumu, PH ve sıcaklık gibi değerler üretimi yapılamaz bir hale getirmiştir.Her yıl ortalama olarak 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Coşandere Vadisinin de içinde bulunduğu alanın turizm vadisi olduğunun altını çizen Kuturoğlu  ?Amacımız bu vadinin ismini balık ölümleri ile duyurmak değil önceki yıllarda olduğu gibi balık üretiminde lider olarak duyurmak istiyoruz. Üretime daha çok ihtiyacımız olduğu bu günlerde bütün sektörlerde denetim yapan paydaş kuruluşlar denetimlerde çok daha hassas olmalı ve balık üretimine zarar verecek bütün tedbirlerin alması gerekmektedir. Dedi.