AZERBAYCAN'DA ÖNEMLİ YATIRIM FIRSATLARI VAR

AZERBAYCAN

MÜSİAD Azerbaycan Başkanı Cabirli; “Azerbaycan’da otel ve mobilya sektöründe önemli yatırım fırsatları var.”

AZERBAYCAN'DA ÖNEMLİ YATIRIM FIRSATLARI VAR 

MÜSİAD Azerbaycan Başkanı Cabirli; “Azerbaycan’da otel ve mobilya sektöründe önemli yatırım fırsatları var.” 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi başkanlığındaki heyet, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de MÜSİAD’ı ziyaret ederek yatırım fırsatlarıyla ilgili toplantı gerçekleştirdi. 
Trabzon Bakü direkt uçak seferlerinin başlamasıyla karşılıklı ticaretin gelişeceğini belirten Başkan Çelebi; “Trabzon ve Bakü sahip olduğu ticari potansiyeli kullanmalı ortaklıklarla birbirimizin eksikliklerini tamamlamalıyız” dedi. MÜSİAD Azerbaycan Başkanı Reşad Cabirli de otel ve mobilya yatırımında Azerbaycan’ın önemli fırsatlar barındırdığını vurguladı.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ DEVLET DESTEĞİNDE YAPILIYOR! 
TTSO Başkanı Erkut Çelebi ve oda üyesi iş adamları heyeti, TTSO’nun Ticaret Bakanlığı UR-GE destek programı kapsamında yürüttüğü Trabzon İnşaat Yapı Malzemeleri Kümelenme Projesi ve yine inşaat sektörüne yönelik KOSGEB Yurtdışı İş Geliştirme Destek Programı dâhilinde düzenlenen Uluslararası İkili İş Görüşmesi etkinliğine katılmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi.

“AZERBAYCAN 300 MİLYONLUK TÜRK DÜNYASINA GİRİŞ KAPISIDIR” 
TTSO Başkanı Erkut Çelebi ve beraberindeki heyet, Bakü temasları kapsamında MÜSİAD Azerbaycan'ı ziyaret etti. Bir süre önce TTSO’nun sağlık turizmi heyetini ağırladıklarını belirten MÜSİAD Azerbaycan Şube Başkanı Reşad Cabirli, şimdi de inşaat sektöründeki iş adamlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını vurguladı. Azerbaycan’ın sadece 10 milyonluk nüfus olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Cabirli; “Azerbaycan’ı Türk iş adamları için 300 milyonluk Türk dünyasının giriş kapısı olarak değerlendirmek gerekli. Doğru ticaret doğru partnerlerle ilerler.” dedi.

“OTEL VE MOBİLYA YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR” 
Cabirli, Azerbaycan’da çok çeşitli konularda yatırım olanakları olduğunu ifade ederek; “Ancak özellikle otel ve yatak sayısının artırılmasına ihtiyaç var. Azerbaycan’ın bu ihtiyacını şöyle bir rakamla vurgulamak gerek; 2017’de Azerbaycan’da 47 bin kayıtlı yatak vardı. Aynı tarihte bu rakam Gürcistan’da 480 bin, Türkiye’de ise 3 milyonun üzerindeydi. Azerbaycan şu anda ihtiyacı olan yatak sayısının ancak yüzde 30’una sahip. Yıldızlı ve iyi otel eksikliği bulunuyor.” dedi. Cabirli ayrıca Azerbaycan’ın mobilya sektöründe de önemli imkânlar barındırdığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; 
“Azerbaycan’da yılda ortalama 75 bin düğün yapılıyor. Her düğünde de Türkiye’de olduğu gibi tüm eşyalar yeni alınıyor. Ancak mobilya sektörünün yüzde 60’ı Çin kaynaklı. Çinli firmaların gümrük sorunları ve nakliye masrafları da göz önünde bulundurulduğunda Türk mobilya firmaları için Azerbaycan kârlı bir yatırım alanı ve pazar olabilir.  Burada üretim yapılabilir. Mobilya’ya talep çok. Trabzon lojistik olarak da bize yakın ve ulaşım olanakları da artıyor.” 

“AZERBAYCAN TÜRK YATIRIMCILAR İÇİN RİSKLİ BÖLGE DEĞİL” 
MÜSİAD Azerbaycan Şube Başkanı Reşad Cabirli, Türkiye ile Azerbaycan'ın ihracat hedefinin 15 milyar dolar olduğunu belirterek;“Azerbaycan Türk yatırımcıları için riskli bir bölge değil. Yeter ki doğru kişilerle doğru adımlar atılsın. MÜSİAD olarak ortaklıklara fırsat vermek istiyoruz. Tarım, turizm ve inşaat sektöründe avantajlar var. Sanayi bölgelerinde yatırımlar yapılabilir. Türkiye’den gelecek iş adamlarımıza her konuda yardımcı olmaya hazırız.” dedi.
Cabirli ve MÜSİAD Azerbaycan yetkilileri, Azerbaycan'daki destekler ve hibeler ile diğer yatırım olanakları konusunda da bilgi verdi.

HER ALANDA İŞBİRLİĞİ İÇİN TELEFONUN UCUNDAYIZ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Karadeniz Bölgesi'nin inşaat potansiyeli yüksek iş adamlarına sahip olduğunu vurgulayarak, bu konuda önemli iş birlikleri yapılabileceğine inandığını belirtti. Gıda, turizm, inşaat ve sağlık turizmi alanında üyelerinin iş kapasitelerini geliştirmek için çeşitli projeler yürüttüklerini ve iş görüşmeleri etkinlikleri düzenlediklerini vurgulayan Çelebi; “Bu anlamda Azerbaycan bizim için çok önemli bir pazar. Her konudaki işbirlikleri için telefonun ucundayız. Direkt seferlerin başlamasıyla ilişkilerimizin daha da gelişeceğine inanıyoruz. Bir saatlik uçuşla Trabzon’dan Bakü’ye gelmek önemli. Potansiyeli kullanmak lazım. Ortaklıklarla birbirimizin eksikliklerini tamamlayarak önemli işler başaracağımıza inanıyorum. Türk şirketleri Azerbaycan'a tecrübe aktarımı ile önemli katkılar sunabilir.” dedi.
Başkan Çelebi, Cabirli’nin belirttiği otel ve mobilya konusunda Trabzon’da etkin firmalar bulunduğunu da vurgulayarak; “Başta bahsettiğiniz bu iki konu olmak üzere tarım konusunda da işbirliği yapmak istiyoruz. Sağlık turizminde Azerbaycan önemli bir pazar ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Trabzon’a sağlık turizmi kapsamında Azerbaycan vatandaşları gelmeye başladı ve bu sayının artacağına inanıyoruz.” dedi.