ARICILARA ÖNEMLİ UYARI

ARICILARA ÖNEMLİ UYARI

Ziraat Mühendisi Kuturoğlu arıcılığının zirai mücadele ilaçları nedeniyle zarar görmemesi için alınması gereken önlemleri arıcılarla paylaştı.

ARICILARA ÖNEMLİ UYARI

Ziraat Mühendisi Kuturoğlu arıcılığının zirai mücadele ilaçları nedeniyle zarar görmemesi için alınması gereken önlemleri arıcılarla paylaştı.

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, Maçka’da arıcılığının bitkisel üretimde kullanılan zirai mücadele ilaçları nedeniyle zarar görmemesi için alınması gereken önlemleri açıkladı.

GEREKEN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIN
Maçkalı üreticiler tarafından zirai mücadele ilaçlarının kullanımından önce muhtarlıklar veya üreticiler aracılığıyla ilaçlamadan en az bir hafta önce haberdar edilmesinin önemine değinen Kuturoğlu, bunun gerekli önlemlerin alınması için elzem olduğunu belirtti.
İlaçlamaların, akşamüzeri veya sabah erken saatlerde arıların uçuş yapmadıkların zamanda yapılması gerektiğini belirten Kuturoğlu,  ayrıca zararlı organizmalara karşı uygun mücadele yöntemlerinin ve tercihen arılar için zehirli olmayan bitki koruma ürünlerinin seçiminin altını çizdi.”


50 KG ŞEKER 420 TL
Kuturoğlu ayrıca arıcıların 50 kg şekeri 420 TL’den alabilmeleri için üye oldukları birliğe müracaat etmeleri gerektiğini belirterek, üyeliği bulunmayanlar ise Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği’ne müracaat edebileceklerini hatırlattı.
Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, kovan başı 2,2 kg olarak yapılacak satışı öncesi 2021 yılı desteklenen kovan sayısının esas alınacağını kaydetti.
Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Maçka Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARINA DİKKAT!
“İlçemizde arıcılığının bitkisel üretimde kullanılan zirai mücadele ilaçları nedeniyle zarar görmemesi için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Üreticilerimiz tarafından zirai mücadele ilaçlarının kullanımından önce muhtarlıklar veya üreticiler aracılığıyla arı üreticilerinin ilaçlamadan en az bir hafta önce haberdar edilerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. İlaçlamaların, akşamüzeri veya sabah erken saatlerde arıların uçuş yapmadıkların zamanda yapılması önem arz ederken, ayrıca zararlı organizmalara karşı uygun mücadele yöntemlerinin ve tercihen arılar için zehirli olmayan bitki koruma ürünlerinin seçimi elzemdir. Bunların öncelikle, BKÜ etiket bilgilerine uygun olarak; doğru zamanda ve uygun makine dozunda kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye ve koruyucu güvenlik tedbirlerine uyulması gerekmektedir.”
Ali TİRİTOĞLU