AİLE HEKİMLİĞİ 10 YAŞINDA

AİLE HEKİMLİĞİ 10 YAŞINDA

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Ocak Cuma gününden itibaren Aile Hekimliğine Geçişin 10. Yılını kutluyor.

AİLE HEKİMLİĞİ 10 YAŞINDA      

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 4 Ocak Cuma gününden itibaren Aile Hekimliğine Geçişin 10. Yılını kutluyor.

4 Ocak 2019 Cuma gününden itibaren Aile Hekimliğine Geçişin 10. Yılına girilirken, bugünü çeşitli etkinliklerle kutlayacak olan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

BİREYE YÖNELİK KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİ
Açıklamasında; ?Ülkemizde bireye ve topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığının öncelikli uygulamalarından birisi olmuştur.? ifadesini kullanan İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Hekimliği´nin bu amaçla kurulduğunu hatırlattı.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
?Ülkemizde bireye ve topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığının öncelikli uygulamalarından birisi olmuştur.

SAĞLIK DÜZEYİNİN YÜKSELTİLMESİ
Anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi/azaltılması, bulaşıcı hastalıklarla ve kronik hastalıkların risk faktörleriyle mücadele edebilmek, halkımızın sağlık düzeyinin yükseltilmesi, kaynaklarımızı uygun şekilde kullanarak hakkaniyet ilkesi ışığında herkesin sağlık hizmetlerine ihtiyaçları ölçüsünde erişiminin sağlanması hedeflenmektedir.
Bu hedeflere ulaşabilmek için Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında birinci basamak sağlık hizmetlerinin Aile Hekimliği Sistemi üzerinden sunulmasına karar verilmiştir.

2009´DAN 2019´A
Ülkemizde 24.11.2004 tarihinde çıkarılan 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun ve ikincil mevzuatlar kapsamında 15.09.2005 tarihinde ilk olarak Düzce ilimizde Aile Hekimliği Pilot Uygulamasına geçilmiştir. Kademeli olarak yaygınlaşan aile hekimliği sistemine ilimizde 05.01.2009 yılında geçilmiş olup, tüm Türkiye´de 2010 yılı sonu itibarı ile aile hekimliğine geçiş süreci tamamlanmıştır.

TRABZON´DA 257 AİLE HEKİMİ
Trabzon ilinde aile hekimliği uygulamasına 212 aile hekimi ile başlanmış olup, bugün itibari ile 257 aile hekimi ile halkımıza hizmet verilmektedir. Aile hekimliğine geçildiği 2009 yılında aile hekimi başına 3 Bin 334 kişi düşerken, Aile hekimi sayısının arttırılmasıyla birlikte bugün itibari ile bu rakam 3 Bin 120´ye düşürülmüştür. Kademeli olarak Aile Hekimi başına düşen nüfusun daha aşağılara çekilmesi için Bakanlığımızdan yeni Aile Hekimliği Birimlerinin açılması oluru alınmış olup, bu birimlerin de Ocak ayı içerisinde ek yerleştirme işlemleri yapılacaktır.

SAĞLIK HİZMETİ KALİTESİ ARTTI
Aile hekimliği sistemine geçilmesiyle Birinci Basamak Sağlık hizmetlerinde önemli başarılar sağlanmıştır. Bu başarıyı kısaca özetlemek istersek:
Bebek izlem oranı 2009 yılında % 88,9´iken 2018 sonu itibarı ile %99,9´lara ulaşmıştır.
Gebe izlem oranları 2009 yılında % 97,5´iken 2018 sonu itibarı ile % 99,8´lere yükselmiştir.
Bebeklerimize tüm aşılarının yapılma oranı %90,5 seviyesindeyken bu oran %99 düzeyine ulaşmıştır.
İlimizde 2018 yılında çocuklarımıza toplam 240.000 doz aşı yapılmıştır.
İlimizde aile hekimliğine sistemine geçişin yapıldığı 2009 yılında 211 kayıtlı Tüberküloz (Verem) hastası mevcutken 2018 yılı sonu itibarı ile bu rakam 102´e gerilemiştir. Halka yönelik yapılan meme ve serviks kanseri tarama sayısı yıllık 3027 den 37.500´e çıkmış, 2009 yılında tarama programında olmayan Kolon Kanseri de tarama programına alınmıştır.
Aynı zamanda Bebeklere yönelik Neonatal Tarama Programı, Gelişimsel Kalça Displazisi, Yenidoğan İşitme Taraması yapılmaktadır.
Gebelere ve bebeklere D-vitamini ve Demir desteği yapılmaktadır.?
Aile Hekimliğine geçişin 10. Yılını kutlayan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, halka yönelik koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetini en iyi şekilde sunan Başta Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarına olmak üzere tüm Aile Sağlığı Merkezi personellerine teşekkür etti.
Fatma KARAHASANOĞLU