AÇILIŞ ARAKLI'DA ROTADA MAÇKA VAR!

AÇILIŞ ARAKLI

AÇILIŞ ARAKLI'DA ROTADA MAÇKA VAR!

AÇILIŞ ARAKLI'DA ROTADA MAÇKA VAR!

Erken teşhisle kanserin önüne geçmek için İl Sağlık Müdürlüğü’nce Trabzon’a kazandırılan Mobil Mamografi aracı, pek yakın zamanda Maçka’ya da gelecek!

Açılışı Araklı ilçesinde düzenlenen törenle gerçekleştirilen ‘Mobil Mamografi’ aracının Trabzon’un tüm ilçelerini gezerek kanser taraması yapacağı belirtilirken, ilçemiz Maçka’da bu rotadaki yerini aldı. 

MOBİL MAMOGRAFİ ARACI HİZMETE GİRDİ
Trabzon’da kanser tarama oranlarının etkin düzeylere ulaşması ve halkın kanser taramalarına katılımının arttırılması amacıyla Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları sonucunda temin edilen “Mobil Mamografi Aracı” vatandaşa hizmet vermeye başladı.
Mobil Mamografi aracının Trabzon’a kazandırılmasında başrol oynayan aktörlerden biri olan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, yapılan açıklamada Kanserin kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.


KANSER ÖNEMELİ BİR SORUN!
Konuyla ilgili olarak Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde kanser hastalığının yükü her geçen gün artış göstermektedir. Yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde uluslararası kanser standartlarına göre 3 kanserin taraması KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Aile Hekimliklerinde ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.


KADINLARDA İLK SIRADA O HASTALIK VAR
Kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanseri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu göstermektedir. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekildedir.
İlimizde kanser tarama oranlarının etkin düzeylere ulaşması ve halkımızın kanser taramalarına katılımının arttırılması amacı ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünün ortak çalışmaları sonucunda temin edilen
‘Mobil Mamografi Aracı’ halkımıza hizmet vermeye başlamıştır.
Mobil ünitemizde çekilen mamografi görüntüleri Ankara’da kurulan raporlama merkezine online olarak aktarılmakta ve burada herbir mamografi filmi en az iki radyoloji uzmanınca değerlendirilerek ortak rapor oluşturulmaktadır.”


AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI SIRA HİZMETTE.
Mobil Mamografi Aracı Araklı İlçe Sağlık Müdürlüğünün bahçesinde yapılacak törenle hizmete girerken, açılış törenine Vali Vekili Nusret Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Araklı’daki mülki ve idari amirler ile İl Sağlık Müdürlüğü Yönetim Ekibi,  İlçe Sağlık Yöneticileri ve vatandaşlar iştirak etti.
“Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” sloganıyla 40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere Mobil Mamografi aracına gelerek kontrollerini yaptırmalarını isteyen İl Sağlık Müdürlüğü, aracın Trabzon’daki diğer ilçeleri de ziyaret edeceğini bildirdi.

Ali TİRİTOĞLU