Abdülhak Adnan Adıvar

Abdülhak Adnan Adıvar

Abdülhak Adnan Adıvar

Abdülhak Adnan Adıvar

    

Türk siyasetçi, yazar, tarihçi, akademisyen ve hekim Abdülhak Adnan Adıvar... Abdülhak Adnan Adıvar kimdir? İşte Abdülhak Adnan Adıvar'ın biyografisi

Abdülhak Adnan Adıvar 1881 senesinde Gelibolu'da dünyaya geldi. Eğitim hayatı İstanbul'da geçti. İlk öğrenimini Numune-i Terakki Mektebi'nde, lise öğrenimini Mülki İdadî'de tamamladı. Tıp öğrenimine de 1899 senesinde başladı. 1905 senesinde Tıbbiye Mektebi'ni bitirdikten sonra Almanya'ya giderek Berlin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde asistanlık yaptı ve iç hastalıkları konusunda uzmanlık diploması aldı. Sonrasında İstanbul'a geri döndü, 1910 senesinde Tıbbiye Mektebi'nde öğretmen olarak göreve başladı.

1911 senesinde Hilâl-i Ahmer Cemiyeti müfettişi ve doktor sıfatıyla Trablusgarp Savaşı'na katıldı. 1. Dünya Savaşı boyunca Sıhhiye Umum Müdürü olarak farklı cephelerde vazife yaptı. 1917 senesinde o sırada Lübnan'da eğitimci olarak görevli bulunan yazar Halide Edip Adıvar ile Bursa'da dünya evine girdi. 1918 senesinde Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandıktan sonra düşman işgallerine karşı İstanbul'da kurulan ilk gizli direniş örgütü olan Karakol Cemiyeti'nin kurucularından oldu. Milliyetçi düşünceleri savunan Milli Türk Fırkası'nın da kurucuları arasında yer aldı. 1919 yılında yapılan Osmanlı Mebusan seçimlerine Milli Türk Fırkası'nın adayı olarak katıldı.

İstanbul'un işgali üzerine eşi Adıvar ile birlikte milli mücadeleye katılmak için Anadolu'ya gitti. 28 Eylül 1920 Konya cephesi, 9 Kasım 1920'de Güney cephesi'nde dahiliye bakanlığı vazifelerinde bulundu. Savaş zamanında Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kurucuları arasında yer aldı. Kurtuluş Savaşı'nın Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmasından sonra Hamid Bey'in yerine TBMM'nin İstanbul temsilcisi olarak atandı. Türkiye'nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer almıştır. Partinin 1925 Haziran ayında kapatılmasından sonra bir süre bağımsız milletvekili olarak mecliste yer aldı. Daha sonra 30 Ocak 1926 tarihinde milletvekilliğinden çekilerek Avrupa'ya gitti. 14 yıl boyunca İngiltere ve Fransa'da yaşadı. 1939 senesinde yeniden Türkiye'ye döndü. Ayrıca yaşamı boyunca birçok farklı eser kaleme almıştır. Abdülhak Adnan Adıvar 1 Temmuz 1955'de İstanbul'da yaşamını yitirdi. Cenazesi Merkezefendi Mezarlığı'na defnedildi.

ESERLERİ

- Les Siciences Chez le Turcs Ottomans

- Osmanlı Türklerinde İlim

- Tarih Boyunca İlim ve Din

- Bilimin Sarp Yolunda Cüretkâr Adımlar

- Faust'a Dair Bir Tahlil Tecrübesi

- Bilgi Cumhuriyet Haberleri

- Dur Düşün

- Hakikat Peşinde Emeklemeler