Abdülhak Adnan Adıvar

Abdülhak Adnan Adıvar

Türk siyasetçi, yazar, tarihçi, akademisyen ve hekim Abdülhak Adnan Adıvar... Abdülhak Adnan Adıvar kimdir? İşte Abdülhak Adnan Adıvar´ın biyografisi

Abdülhak Adnan Adıvar

    

Türk siyasetçi, yazar, tarihçi, akademisyen ve hekim Abdülhak Adnan Adıvar... Abdülhak Adnan Adıvar kimdir? İşte Abdülhak Adnan Adıvar´ın biyografisi

Abdülhak Adnan Adıvar 1881 senesinde Gelibolu´da dünyaya geldi. Eğitim hayatı İstanbul´da geçti. İlk öğrenimini Numune-i Terakki Mektebi´nde, lise öğrenimini Mülki İdadî´de tamamladı. Tıp öğrenimine de 1899 senesinde başladı. 1905 senesinde Tıbbiye Mektebi´ni bitirdikten sonra Almanya´ya giderek Berlin Üniversitesi Tıp Fakültesi´nde asistanlık yaptı ve iç hastalıkları konusunda uzmanlık diploması aldı. Sonrasında İstanbul´a geri döndü, 1910 senesinde Tıbbiye Mektebi´nde öğretmen olarak göreve başladı.

1911 senesinde Hilâl-i Ahmer Cemiyeti müfettişi ve doktor sıfatıyla Trablusgarp Savaşı´na katıldı. 1. Dünya Savaşı boyunca Sıhhiye Umum Müdürü olarak farklı cephelerde vazife yaptı. 1917 senesinde o sırada Lübnan´da eğitimci olarak görevli bulunan yazar Halide Edip Adıvar ile Bursa´da dünya evine girdi. 1918 senesinde Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandıktan sonra düşman işgallerine karşı İstanbul´da kurulan ilk gizli direniş örgütü olan Karakol Cemiyeti´nin kurucularından oldu. Milliyetçi düşünceleri savunan Milli Türk Fırkası´nın da kurucuları arasında yer aldı. 1919 yılında yapılan Osmanlı Mebusan seçimlerine Milli Türk Fırkası´nın adayı olarak katıldı.

İstanbul´un işgali üzerine eşi Adıvar ile birlikte milli mücadeleye katılmak için Anadolu´ya gitti. 28 Eylül 1920 Konya cephesi, 9 Kasım 1920´de Güney cephesi´nde dahiliye bakanlığı vazifelerinde bulundu. Savaş zamanında Çocuk Esirgeme Kurumu´nun kurucuları arasında yer aldı. Kurtuluş Savaşı´nın Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmasından sonra Hamid Bey´in yerine TBMM´nin İstanbul temsilcisi olarak atandı. Türkiye´nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası´nın kurucuları arasında yer almıştır. Partinin 1925 Haziran ayında kapatılmasından sonra bir süre bağımsız milletvekili olarak mecliste yer aldı. Daha sonra 30 Ocak 1926 tarihinde milletvekilliğinden çekilerek Avrupa´ya gitti. 14 yıl boyunca İngiltere ve Fransa´da yaşadı. 1939 senesinde yeniden Türkiye´ye döndü. Ayrıca yaşamı boyunca birçok farklı eser kaleme almıştır. Abdülhak Adnan Adıvar 1 Temmuz 1955´de İstanbul´da yaşamını yitirdi. Cenazesi Merkezefendi Mezarlığı´na defnedildi.