MESLEKTE YARIM ASRI DEVİRDİ

  MESLEKTE YARIM ASRI DEVİRDİ

MESLEKTE YARIM ASRI DEVİRDİ

MESLEKTE YARIM ASRI DEVİRDİ

Sebahattin Çolakoğlu, ayakkabı fabrikadan çıkmışçasına tamirata gösterdiği özen ve müşterisine olan tavrı ile Maçka’da ilk tercih edilen isimlerin başında geliyor.

52 yıldır uğraş verdiği meslekte yarım asrı geride bırakan Sebahattin Çolakoğlu (66), ayakkabı tamirciliğinin Maçka’daki son temsilcilerinin kendi yaşıtları olduğunu belirterek; “Mesleği devam ettirecek nesil yok, yetişmiyor!” dedi.

14 YAŞINDAN BERİ BU İŞLE UĞRAŞIYOR!
Çanta, ayakkabı, kışlık-yazlık deri hususunda her şeyi, malzemesi deri olan her türlü eşyayı imal ve tamir eden Sebahattin Çolakoğlu, şu anda yaptığı tamir işinden önce imalat ve satış konusunda da bir dönemlerin uzman isimleri arasındaydı.
Ayakkabıcılık mesleğine ilk olarak 14 yaşında Maçka’da başlayan Sebahattin Çolakoğlu’nun bu konudaki ilk eğiticisi Fehmi Erden (88) oldu, mesleği ilk ondan öğrenen Liveralı (Yazlık Köyü) Çolakoğlu, ilk gurbet deneyimini ise Samsun’da yaşadı.
Samsun’da edindiği yeni deneyimlerin ardından aralarında İstanbul, İzmir, Adana ve Konya’nın da bulunduğu birçok ilde imalatçılık, AR-GE, satış ve pazarlama da dâhil sektörün değişik alanlarında faaliyet gösteren Sebahattin Çolakoğlu, iki yıl önce geri döndüğü ilçesi Maçka’da tamirat işini devam ettiriyor.


TRABZON’DAN SAMSUN’A BİRÇOK İLDE ÇALIŞTI
Maçka’da halen tamirat işiyle uğraşan Sebahattin Çolakoğlu, yoğun talep olması durumunda ayakkabı imalatı da yapabileceğinin altını çizdi.
Evli ve ikisi kız, ikisi erkek dört evlat sahibi olan Sebahattin Çolakoğlu, çocuklarını bu iş sayesinde büyüttü, iş güç sahibi etti ve evlendirdi.
2000 yılından beri emekli olmasına karşın çalışmaktan geri durmayan ve gelen siparişleri büyük bir itinayla tamir edip sahiplerine teslim eden Sebahattin Çolakoğlu, ilk ustasını ve meslek hayatı boyunca gidip gördüğü yerleri de unutmuyor.
“Mesleği ilk öğrendiğim ustam Fehmi Erden (88), bu işi severek yapmamı sağlayan kişiydi. Daha sonra burada yeterince piştiğime kanaat getirince ilk gurbeti Samsun’da tecrübe ettim.” Diyen Sebahattin Çolakoğlu, şunları kaydetti;
“İlk gidişimde 2 sene boyunca çalıştığım Samsun’dan sonra İstanbul Bayezid’de de 2 sene çalıştım. Tekrar Samsun’a dönüp çalışmaya devam ettim.
Maçka’daki son iki senem hariç geri kalan yıllarım ağırlıklı olarak hep Samsun’da geçti. Bu süre içerisinde İstanbul, İzmir, Adana, Konya gibi şehirlerde çeşitli programlara, seminer ve fuarlara katıldım. İmalatçılığın haricinde satış ve pazarlama işlerinde bulundum.”


İŞİNE GÖSTERDİĞİ ÖZENLE TERCİH EDİLİYOR!
Halen Reşadiye Mahallesi Prof. Dr. Saadettin Güner Caddesi No:6’daki mağazasında mesleğini sürdüren, iş hayatında fora freze makinası dâhil en küçüğünden en büyüğüne 6-7 makineyi rahatlıkla kullanabilen Çolakoğlu, tamirata ayakkabı fabrikadan çıkmışçasına gösterdiği özen, işindeki deneyim ve müşteriye olan tavrı ile Maçka’da ilk tercih edilen isimlerin başında geliyor.
Tek derdi mesleği emanet edeceği birini bulamamak olan Sebahattin Çolakoğlu; “Maçka’da yeni nesilden bu mesleği devam ettiren kimse kalmadı. İlçedeki iki üç tamircinin yaşı üç aşağı beş yukarı benim yaşım civarında. Gençlerden bu işi devam ettirecek heves ve kabiliyette kimse de ne yazık ki yetişmiyor! Bu meslek önemli ve gelecek nesle öğretilmesi lazım! Bunun da sadece Trabzon’da değil ilçemiz Maçka’da da sağlanması gerekiyor!” ifadelerine yer verdi.

Ali TİRİTOĞLU