MATARACIDA ARONYA BAHÇESİ

    MATARACIDA ARONYA BAHÇESİ

Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü  yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılardır.

                 MATARACIDA ARONYA BAHÇESİ

 

               Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü  yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılardır. Küçük ve siyaha yakın renkte olan aronya meyvesi ne ilgi her geçen gün  artmaktadır. Aronya meyve cinsinde olsa da, sağlık yönünden de  insanlığa faydalı bir üründür. Küçük salkımlar halinde olgunlaşan meyvenin faydaları saymakla bitmez. Gerek yaş gerekse kuru olarak da tüketilebilir.

Aronya, meyveden öte hastaların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Doğada yetişen her bitki insan sağlığına faydalı olduğu gibi aronyada insan sağlığına faydalı bir meyve türüdür.                      

Aronya meyvesi görünüşü itibariyle orman meyvelerine benzemektedir. Kansere karşı etkisi ile tanınan Aronya meyvesi ülkemizde de yetiştirilmektedir. Aronya meyvesi bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktaydı.

 

                            Süper meyve

Süper meyve” olarak adlandırılan aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Aynı zamanda aronya meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını iyi gelmektedir.

 

                                     Küçük ve siyah   
               Aronya meyvelerini taze tüketmenin yanında meyve suyunu, tozunu, reçelini de damak tadınıza göre şekillendirerek tüketebilirsiniz.

2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapılmış, olumlu sonuç alınmıştır. Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde Süper Meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

           Mataracı Mahallesinde Aronya meyvesi yetiştiren Mehmet Salih Sarıçiçek  konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulundu.  “2019 yılında hobi amaçlı başladım. Daha sonra 200 adet fidanla bahçemi genişlettim. Aronya fidanları için yer olarak fındık bahçemi seçtim. Fındık bahçemden aronya fidanları için yer açmak için fındık ağaçlarımı söktüm.”

 

                            Devlet desteği

         Mehmet Salih Sarıçiçek devlet desteği aldığını söyleyerek; “ 2021 yılında Devletin aronya projesi desteğiyle birlikte işi büyütmeye karar verdim. Aldığım destek ile birlikte 700 adet fidan ve 2 buçuk dönüm araziye ulaştım. Şuan meyve üretimi yaptığım gibi, satışını da gerçekleştiriyorum. Ayrıca aronya fidanı da yetiştirip satışa sunuyorum. “

 

                         Eksi yirmibeş dereceye dayanıklı     

        Aronya meyvesinin eksi 25 dereceye dayanıklı olduğunu belirten Sarıçiçek sözlerine şu şekilde devam etti.  “Çalı formatında olan bu meyvenin en önemli özelliği - 25 derece soğuğa dayanıklı olmasıdır. Ayrıca bitki bölge toprak yapısına da uygundur. Ağustos ayında tam olgunluğa ulaşmasıyla birlikte hem elden hem de internetten satışlarımız devam ediyor. Meyve hem yaş hem de kuru olarak tüketilmektedir.

Sağlık yönünde faydası saymakla bitmeyen meyvenin kendisinden ve yaprağından çay elde edilmektedir. Bu alanda bilgi almak, bahçe kurmak isteyen arkadaşlara bilgi vermekteyiz. İnstagram sayfam MS Organik Aronya Bahçesi.