Kambur köprü onay bekliyor

 Kambur köprü onay bekliyor

Kambur köprü onay bekliyor

         Kambur köprü onay bekliyor

 

 

Maçka’nın simgesi olan  tarihi kambur köprü 1990 yılında yaşanan sel felaketinde yıkıldı. Yeniden köprünün yapılması için İl Kültür ve Tabiat Varlıkları kurulunun onayına başvuruldu. Ancak onay çıkmadı

 

                        Maçka tünelinden Trabzon tarafına 500 metre kadar çıkıldığında, tarihi ve güzel Maçka’nın  simgesi olan, 1990 yılında yaşanan sel felaketinde yıkılan Kambur köprü yeniden yapılması için onay bekliyor.

Araştırmacı yazar Osman  Konak konuyla alakalı olarak bir çok girişimde bulunarak;  “Bir ilçenin simgesi olan tarihi ve kültür değerleriyle anılması, yaşatılması günümüzde son derece önemlidir. Bu tarihi değerlere sahip çıkmak, bu değerlerin yaşatılması ve korunması biz sahiplerinin asli görevidir.

Güzel ilçemiz Maçka’nın tarih kokan birçok değerine sahip çıkamadığımız gibi 1990 yılında yaşanan sel nedeniyle yıkılan bu köprünün(Kambur) yeniden yapılması için Maçka halkı olarak hiçbir girişim yapılmadı, ya da yapılamadı diyebilirim.”

 

 

Tarihi eserleri  onarma ve yeniden yapma

 

                     Maçka’ya ayrı bir görünüm kazandıran Kambur köprünün sel felaketine yenik düşmesinden sonra köprünün yeniden yapılması için kolları sıvayan Osman Konak, sözlerini şöyle sürdürerek;  “ Karayollarında tarihi eserleri onarma ve yeniden yapma işleri ile uğraşan mühendis bir arkadaşım var. Bu arkadaşımla on yıla yakın bu köprünün yeniden yapılması için bilgi alış verişinde bulundum. Kendisiyle birçok kez yaptığım görüşmede bu köprünün yeniden projelendirilerek yapılacağını bana anlatmıştı.

Bu mühendis arkadaşım sayesinde yapılan proje Karayolları genel müdürlüğünce onaylanarak köprünün yeniden yapılması için karar verildi. Ancak bu projelerin uygulanabilmesi için o ilde ki Kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulunda onaylanması gerekmekteydi.”

 

 

Kurulun onayına sunuldu

 

Konak şöyle devam etti;  “Proje, üç hafta önce ildeki Kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulu onayına sunuldu. Kurulda bulunan bilirkişi(Mimar-Mühendis) ler tarafından yeniden yapılması için onay verilmedi. Ne için ve neden onay vermediklerini anlamış değilim…

İlçemizin tarihi bir değeri olan, bu köprü bir zamanlar birçok köyün birbirine bağlantısını  sağladığını biliyoruz. Mutlaka evimizde bu köprünün fotoğrafının bulunduğu, ansiklopedilerin sayfalarında ki ilçemizin tanıtımını bu köprü ile yaptığı, birçok Maçka lı vatandaşımızın bu köprü ile yaşadığı bir hatırası vardır.”

 

 

Köprü yapılmalı

 

 Bu tarihi köprünün yeniden yapılması için herkes ve her kesimden duyarlık örneği göstererek bir kamuoyu oluşturması gerekmektedir. Tarihi bağ oluşturan bu tarihi köprünün yeniden yapılması için kurul bir kez daha kararını gözden geçirerek onay vermelidir. 

Osman Konak, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Umarım yaratılacak bir kamuoyu sonrasında, yetkili kişilerin bu köprünün yeniden yapılması için Trabzon Kültür ve tabiat varlıkları koruma kuruluna gerekli baskı yapmaları.

Trabzon kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulunda bulunan yetkili kişilerin aldıkları bu kararı yeniden gözden geçirdikten sonra değiştirmeleri sağlanır. Maçka için tarihi bir değere sahip olan bu köprünün yeniden yapılması için onay çıkar.” Dedi.