2019 SALYANGOZ SEZONU AÇILDI

2019 SALYANGOZ SEZONU AÇILDI

2019 SALYANGOZ SEZONU AÇILDI

2019 SALYANGOZ SEZONU AÇILDI

BU YILKİ HEDEF 10 TON!

Geçen yıllardaki gibi sezon boyunca toplanan salyangozları Samsun´daki fabrikaya gönderen Osman Çoban´ın bu yılki hedefi 10 ton.

Denizlerde avı yasağına iki hafta kadar bir zaman kala 24 yıldır uğraş verdiği Salyangoz işine başlayan 29 yıllık balıkçı Osman Çoban, 1 Haziran´a kadar sürecek salyangoz sezonu boyunca köylülerin getirdiği kabuklu kara salyangozlarını topluyor.

BU İŞTE HERKES KAZANIYOR
Trabzon´un Maçka ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle birlikte salyangoz sezonunu açan Osman Çoban, salyangoz toplayan köylülerin bu sayede ek gelir elde ettiğini, hem kendisinin hem de salyangoz toplayan vatandaşın kazançlı çıktığını ifade etti.
Geçen yıllarda kilosunu 1,5 ila 2 TL arasında aldığı salyangozu bu yıl 3 TL´den toplamaya başladıklarını söyleyen Çoban, Maçka´da farklı mesleklerden birçok vatandaşın, ilkbaharda salyangoz toplayıp satarak aile bütçelerine katkı sağladığını söyledi.

AİLELERE EK GELİR İMKÂNI
Salyangozların daha çok bahçeler, dere kenarları ve taşlık alanlarda bulunduğunu belirten Maçka Balıkçılık sahibi Osman Çoban salyangozların genellikle yağmur sonrası ortaya çıktıklarını kaydetti.
Ailelerin Haziran ayı başına kadar geçen süre içerisinde ek gelir imkânı bulduklarını belirten Çoban, hafta sonu aileleriyle salyangoz toplayan çocukların da okul harçlıklarını çıkardığını ifade etti.

YAĞIŞLI HAVALARI SEVİYOR
Salyangoz toplayıcılığının genellikle Nisan yağmurlarıyla birlikte başladığını hatırlatan Osman Çoban, bu sürenin bazen bir hafta kadar öne ya da ileriye kayabildiğini dile getirdi. ?Her yıl bu mevsimde doğadan toplanan salyangozların alımını yapıyoruz.? diyen Çoban, havaların yağışlı olmasının salyangozların ortaya çıkmasını sağlaması sebebiyle bugünlerde salyangoz toplayıcılığı işi yapanların yüzünün güldüğünü söyledi.

KİLO 3 TL HEDEF 10 TON
Bu yılki alım fiyatının geçen yılların üzerinde olduğunu kaydeden Osman Çoban, bu yıl kilosunu 3 TL´den aldıkları salyangozda 10 tonluk hedefi tutturmak istediklerini sözlerine ekledi.
Genelde Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilen salyangozun kabuğu, düğme ve hediyelik eşya yapımında kullanılıyor. Ayrıca son dönemlerde kozmetik alanında da kullanımı artan salyangozun lüks lokantaların menüsünde de yer aldığı biliniyor.

SALYANGOZ HER ALANDA
Bunun dışında düğme yapımında kozmetik sanayiinde de hammadde olarak kullanılan salyangozlar Doğu Karadeniz Bölgesinin bu alandaki tek alım noktası olan Samsun´daki fabrikaya gönderiliyor.
Samsun´daki fabrikada işlenip yurt dışına ihraç edilen salyangozlar türü ve kalitesine göre işleneceği alanlarda değerlendiriliyor.
Ali TİRİTOĞLU