2019 İHRACATINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR!

2019 İHRACATINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR!

2019 İHRACATINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR!

2019 İHRACATINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR!  

DKİB´den yapılan açıklamada 2019 Nisan ayı itibariyle Doğu Karadeniz Bölgesinden gerçekleşen ihracatın, artış trendini sürdürdüğü vurgulandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi´ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılının ilk 4 ayında 451 milyon 139 bin 319 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği belirtildi. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,43 oranında bir artış yaşandığı bildirildi.

BÖLGE İHRACATI YÜKSELİŞTE
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2019 yılının ilk 4 ayında gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı.
Buna göre; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2019 yılı Ocak-Nisan dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 26 artış 278 milyon 21-71 bin 147 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 113 artış 53 milyon 14 bin 734 dolar ile Madencilik ürünleri ikinci sırayı, yüzde 32 oranındaki düşüş ve 48 milyon 784 bin 373 dolar ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin üçüncü sırayı aldığı bildirildi.
Bölgede 2019 Ocak Mart döneminde 101 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkelerden İtalya´ya yönelik ihracatta % 164 ve Çin Halk Cumhuriyeti´ne yönelik ihracatta ise % 221 oranında büyük bir artış yaşandığı kaydedildi.

RUSYA´DAKİ İADELER, GÜRCİSTAN´DAKİ ENGELLER.
Bölgeden 2019 Ocak-Nisan döneminde 107 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirterek; 2019 yılı ilk 4 ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Gürcistan olmuştur. Bu ülkelerden İtalya´ya yönelik ihracatımızda % 116 ve Almanya´ya yönelik ihracatımızda ise % 5,8 oranında artışlar yaşanmıştır. Yakın komşu ülkelerden Rusya Federasyonu´na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda ürün iadeleri ve zaman zaman yaşanan kota sorunları nedeniyle ihracatımızda %9,3 oranında düşüş, Gürcistan´a yönelik ihracatımızda da Gürcistan´ın ülkemiz menşeli çimento ihracatına uygulamış olduğu teknik engeller nedeniyle %31 oranında düşüş yaşanmaktadır. Bölge illerimiz açısından yakınlık avantajı nedeniyle en önde gelen pazarlarımız olan Gürcistan ve Rusya Federasyonu pazarlarında yaşanan sorunların çözümü ile ihracatın artış trendine girebileceği, aksi halde yaşanan sorunların devam etmesi halinde bu ülkelere yönelik ihracatımızdaki düşüşün devam edeceği öngörülmektedir.? dedi.

YEDEK PARÇA İHRACATINDA REKOR ARTIŞ

Kalyoncu ayrıca, Doğu Karadeniz Bölgesi´nden Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatta önemli artışlar yaşandığını belirterek, Çin Halk Cumhuriyetine yapılan ihracatta %167 ve Güney Kore´ye yapılan ihracatta da %425 gibi yüksek oranlı artışların yaşandığını dile getirdi.
DKİB Başkanı Saffet Kalyoncu, bunun yanında, Trabzon´da yüksek katma değerli ürün olarak üretimi yapılan otomotiv yedek parçalarının ihraç edildiği Macaristan´a yapılan ihracatta da %2055 gibi büyük oranlı artış yaşanmasının ihracatımız açısından önemli gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Bölge illerinden Rize ve Gümüşhane ihracatında yaşanan artışta en önemli etkenin bu iki ilde işletmesi yapılan maden ocaklarından çıkarılan madencilik ürünleri ihracatının bir önceki yıla göre artan ihraç fiyatlarına bağlı olarak ihraç sevkiyatlarının artmış olmasından kaynaklandığını vurgulayan Kalyoncu, Trabzon´dan yapılan ihracatta ise bazı kalemlerde yaşanan düşüşe rağmen genelde artış yaşandığını söyledi.
Kalyoncu; ?Trabzon ihracatında ise, önemli ihraç malları arasında yer alan yaş meyve sebze ürünleri ihracatında Rusya Federasyonu pazarında önemli sorunlar yaşanmasının yol açtığı düşüşler yaşansa dahi, fındık ihracatında bir önceki yıla oranla yaşanan artışlar il ihracatına olumlu katkı sağlayarak, Trabzon ili ihracatında % 7 oranında bir artışın yaşanmasına katkı sağlamıştır.? dedi.
 
RUSYA VE GÜRCİSTAN SORUNU ÇÖZÜLMELİ