17 KÖYDE TAPU TESCİLİ TAMAMLANDI

17 KÖYDE TAPU TESCİLİ TAMAMLANDI

17 KÖYDE TAPU TESCİLİ TAMAMLANDI

17 KÖYDE TAPU TESCİLİ TAMAMLANDI


DSİ Genel Müdürü Aydın, kamulaştırma maliyetlerini %90 oranında azaltan ?Arazi Toplulaştırma? çalışmalarının, sürdürüldüğünü belirtti.

Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanların azlığı mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemleri gerekli kılıyor.

KAMULAŞTIRMA MALİYETİ %90 AZALIYOR
Bu yöntemlerden en önemlilerinde birini de dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılması oluşturuyor.
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine ise ?Arazi Toplulaştırması? deniliyor.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI
Amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak olan Arazi Toplulaştırma Çalışmaları, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanmayı amaçlıyor.
Bu sayede tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırarak, kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor.
Arazi toplulaştırmasıyla birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu Türkiye genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisinin DSİ Genel Müdürlüğü´ne verildiğini belirtti.

BAYBURT DEMİRÖZÜ´NDE 17 KÖYDE İŞLEM TAMAM
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, bu doğrultuda Bayburt´ta yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Genel Müdür Aydın; ?Bayburt İli Demirözü İlçesinde, ?Bayburt Merkez Demirözü Köyleri ve Gümüşhane İli Salyazı Beldesi Arazi Toplulaştırması ve TİGH´ işi kapsamında, toplam 31 Bin 733,660 hektar alanda 17 köyün tapu tescil çalışmaları tamamlanmış ve tapuları hazırlanmıştır.? dedi.
?Bayburt Akşar Mehmet Aslan Göleti Arazi Toplulaştırması ve TİGH? işinde ise Bin 813,46 hektar alanda çalışma yapıldığını aktaran Genel Müdür Aydın, söz konusu iş kapsamında Bin 043 adet tapu senedi hazırlandığını dile getirdi. Bayburt Akşar Mehmet Aslan Göleti Arazi Toplulaştırması işinin Akşar, Nişantaşı ve Kırkpınar köyleri ile Arpalı Beldesi Cumhuriyet ve Hürriyet mahallerini kapsadığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, bu sayede
sulama yatırım maliyetlerinden tasarruf sağlanacağını belirtti.

SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, açıklamasında şunları kaydetti;
?Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmektedir. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır.

MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR!
Genel Müdür Aydın; ?Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacaktır.? dedi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın sözlerini şöyle sürdürdü; ?Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.?
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, bu projelerin yapılmasında har zaman kendilerine destek olan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli´ye şükranlarını sunarken, emeği geçenlere de teşekkür etti.