10 AYLIK DÖNEMSEL FINDIK İHRACATI BELLİ OLDU 

10 AYLIK DÖNEMSEL FINDIK İHRACATI BELLİ OLDU 

Eylül 2022 ile Temmuz 2023 arasındaki 10 aylık dönemde ülkemizden yapılan fındık ihracatı arttı.

10 AYLIK DÖNEMSEL FINDIK İHRACATI BELLİ OLDU 

Eylül 2022 ile Temmuz 2023 arasındaki 10 aylık dönemde ülkemizden yapılan fındık ihracatı arttı. 

1 Eylül 2022 tarihinde başlayan 2022/2023 fındık ihraç sezonunun 10 aylık (1 Eylül 2022-30 Haziran 2023) döneminde; Ülkemizden yapılan fındık ihracatı 262 bin 710 Tona ulaşarak, karşılığında 1 Milyar 581 Milyon 247 bin ABD doları döviz girdisi sağlandı.

GELENEKSEL İHRAÇ PAZARLARI DEĞİŞMEDİ. 
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk; 10 aylık ihraç sezonunda ülkemizden 119 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin geleneksel ihraç pazarlarımız olan Almanya, İtalya ve Fransa’nın olduğunu ifade etti.
Yıllık bazda yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi veren DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk; 2023 yılının ilk 6 ayında yapılan fındık ihracatının 132 bin 427 Ton olduğunu ve karşılığında da 841 Milyon 832 Bin ABD doları tutarında döviz girdisi sağlandığını belirtti.

YÜZDE 39’LUK PAY TRABZON’DAN
Trabzon ilinden yapılan fındık ihracatı konusunda da bilgi veren Arslantürk; fındık ihraç sezonunun 10 aylık döneminde Trabzon ilinden 102 bin 988 Ton fındık ihraç edilerek karşılığında 561 milyon 779 bin dolar döviz girdisi sağlandığını, yıllık bazda ise yılın ilk 6 ayında 50 bin 170 Ton karşılığı 318 milyon 342 bin dolar ihracat yapıldığını, toplam fındık ihracatının da yaklaşık %39’luk kısmının Trabzon’dan gerçekleştirildiğini kaydetti. 
DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Sebahattin Arslantürk, İhraç pazarlarında geçen yıllarda başlayan ve etkilerini devam ettiren enflasyonist baskılar nedeniyle, talep daralmasının ister istemez ihraç rakamlarına da yansıdığına vurgu yaparak, bu durumun önümüzdeki dönemde de devam edeceği öngörüsünde bulundu.

ARSLANTÜRK BEKLENTİLERİ SIRALADI! 
Yeni dönemde Hükümetten en öncelikli beklentilerinin ihracatçıya rekabet imkânı sağlayacak politikaların uygulamaya konulması olduğunu belirten Sebahattin Arslantürk, ihracatçının finansman imkânlarına erişiminin kolaylaştırılmasını istedi. 
DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Arslantürk, bunun yanında son yıllarda tüm ülkelerin tarımsal destekleme yanı sıra tarımsal üretim ve verimi artıracak politikalara ağırlık vermeleri durumunun dikkate alınarak, en stratejik sektörlerin başında yer alan tarım sektörüne daha çok önem verilmesini istedi. 

VERİM VE KALİTEYİ ARTIRACAK POLİTİKALAR UYGULANMALI 
Verim ve kaliteyi artıracak politikaların biran önce uygulamaya konulmasını talep eden Arslantürk ayrıca, ülkemizde 1 yıl içinde tarımsal girdi maliyetleri yanında enerji ve işçilik maliyetlerinin yüzde yüz üzerinde artmış olmasından dolayı, üreticiye girdi maliyetleri açısından destek verilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.
​Yeni sezon fındık rekoltesi ile ilgili olarak, sağlıklı tespitlerin ancak Temmuz ayı ortalarında yapılabileceğini, şu an için gereksiz tartışmalara girmek istemediklerini de belirten Arslantürk, rekolteden ziyade; artık verim, kalite ve üretimin nasıl artırılacağı konularında tarafların ortak politika oluşturmasının en çok önem verilmesi gereken konular olduğunu sözlerine ekledi.