Yerli tohumlar geleceğimiz.

Yerli tohumlar geleceğimiz.

Standart tohum ve dededen kalma tohum? da denilen bu tohumları en iyi tanımlayan ifade; ?dededen kalma tohumdur

Yerli tohumlar geleceğimiz.

 Standart tohum ve dededen kalma tohum? da denilen bu tohumları en iyi tanımlayan ifade; ?dededen kalma tohumdur.? Yıllarca aynı yörede nesilden nesle aktarılan, gelişmesine ve değişmesine yapay müdahale yapılmadığı için doğal kabul edilen tohumdur. Bu tohumun ürünlerinden elde edilen tohum sonraki yıllarda da ekilebilir. Aynı coğrafyalarda ekildiği için benzer kalitede ürün alındığı kabul edilir. Yıllar içinde doğal şartlara ve hastalıklara bağlı olarak değişime uğrasa da insan eliyle değişikliğe uğratılmadan özelliklerini en fazla koruyan tohum türüdür.

Yerli tohumlarımız artık gen bankasında koruma altında

Ziraat Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun KUTUROĞLU ?Türkiye, Dünya´nın sayılı gen merkezlerinden biri. Türkiye´deki 12.000 civarındaki bitkinin 3.900´den fazlası başka bir coğrafyada bulunmuyor yani bu bitkiler endemik. Türkiye aynı zamanda birçok bitki türünün (hububat, baklagiller, meyve, sebze) de anavatanı tam bir gen cenneti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, başta yerel çeşitler olmak üzere genetik kaynakların toplanması, muhafazası ve çeşitlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda toplanmış 62 binden fazla tohum numunesi İzmir ve Ankara´daki gen bankalarında muhafaza ediliyor. 8 binin üzerinde meyve ve asma çeşidi de 16 değişik araştırma enstitüsünde, arazi gen bankalarında koruma ve değerlendirmeye alınmış durumda. Türkiye Tohum Gen Bankasının açılışı ise 2010 yılında yapıldı. Banka, 250 bin örnek kapasitesi ile Çin ve ABD tohum gen bankalarından sonra 3. sırada. ? dedi.

KUTUROĞLU yaptığı açıklamada ?Tohumlar, gıdaların ham maddeleridir. Sağlıksız bir tohumdan, sağlıklı bir gıda üretilemez. Dolayısıyla gıda ile ilgili her konuda olduğu gibi ?tohum? konusunda da son derece hassas olmamız gerekiyor. ? dedi.

Yerli tohumları önlemek yerine teşvik etmek gerek´

KUTUROĞLU, sertifikalı tohumların yerli tohumların sonunu getirebileceğini kaydetti. ?Binlerce yıldır kendi tohumunu üreten köylü kendi geliştirdiği tohum çeşitlerini satarak geçimine katkı sağlıyordu. 2006 yılında çıkarılan Tohumculuk Kanunu ile çiftçinin bu imkanı elinden alındı. Tohumunu satarak kazanç elde etme imkanı kaldırılan köylüye bir de tohumu sertifikalı olmaz ise destek verilmeyecek olması atalık tohumların bir diğer değişle yerli tohum çeşitlerinin hızla azalması anlamına gelir? dedi.


KUTUROĞLU ?Şirketlerin tek tip tohumlarıyla çeşitliliğin azalması tarımda hastalık ve zararlıların artması, tarım ilaçlarının daha çok kullanılması anlamına da gelmektedir. Biyolojik çeşitliliğe sahip çıkmak hem insan hem de çevre açısından büyük önem taşımaktadır. Köylünün ve çiftçinin yeni tohumlar üretme, çeşitliliği geliştirme imkanlarını önlemek yerine yerli tohumları teşvik edici desteklemelerin önü açılmalıdır.? diye konuştu.