YAŞAMLAR FARKLI OLSA DA İHTİYAÇ AYNI

YAŞAMLAR FARKLI OLSA DA İHTİYAÇ AYNI

?İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sorunlarından biri temiz su kaynaklarının hızla azalması, suya erişimin zorlaşması ve su yoksulluğunun giderek artmasıdır.?

YAŞAMLAR FARKLI OLSA DA İHTİYAÇ AYNI

?İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sorunlarından biri temiz su kaynaklarının hızla azalması, suya erişimin zorlaşması ve su yoksulluğunun giderek artmasıdır.? şeklinde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu, Türkiye´nin ve dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında ayrıntılar paylaştı.

KUTUROĞLU açıklamasında ?Dünya Su Günü´nün bu yılki teması ?Su için Doğa? olarak belirlenmiştir. ?Su için Doğa? teması ile 21. Yüzyılda karşılaştığımız ve geleceğimizi tehdit eden su kaynaklı problemlerin, doğaya saygılı bir yaklaşımla çözülebileceği belirtilmiştir.? dedi

HER 4 İNSANDAN BİRİ SU SIKINTISI ÇEKECEK

2050 yılına kadar 4 insandan 1´inin su sıkıntısı çekeceği tahmin edilmektedir. Su verimliliğinin artırılması için arıtma tesislerinin desteklenmesi, tarımsal sulama sistemlerinin desteklenerek artırılması, su kıtlığının önlenmesi için suya bağlı ekosistemlerin korunması, güvenli içme suyuna erişmek için ise mevcut altyapıların geliştirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

2,1 MİLYAR İNSAN İÇME SUYU HİZMETİNDEN YOKSUN

UNESCO´nun 2018 Birleşmiş Milletler Dünya Su Geliştirme Raporu´nda önemli başlıklar; su ihtiyacı, su uygunluğu, su kalitesi ile iklim ve çevre olarak belirtilmiştir. Yaklaşık 2,1 milyar insan güvenli içme suyu hizmetinden yoksundur. Ayrıca dünya nüfusu hızla artmakta ve 2050 yılına gelindiğinde küresel su ihtiyacının bugünkü ihtiyacın yüzde 30´undan fazla olacağı belirtilmektedir. Bunlara ek olarak yaklaşık 1,9 milyar insan kıtlık bölgesinde yaşamaktadır ve 2050 yılına kadar kıtlık olan bölgelerde yaşayan insan sayısının yaklaşık 3 milyara çıkaracağı beklenmektedir.

2050 yılına kadar sellerden etkilenecek insan sayısının yaklaşık 1,2 milyardan 1,6 milyara çıkacağı ve arazi kaybının hızla artacağı tahmin edilmektedir. Raporda 1900´lü yıllardan günümüze kadar doğal sulak alanların yaklaşık yüzde 70´inin insan etkilerinden dolayı yok olduğu belirtilmiştir.

Dünyadaki su yoksulluk indeksine bakıldığında Türkiye´nin ?orta sınıf? grubuna girdiği görülmektedir. Dünyanın yıllık yağış ortalaması yaklaşık bin milimetre iken Türkiye´deki alansal ortalama yağış miktarı 572 milimetredir. Benzer şekilde kişi başına düşen tatlı su miktarı açısından dünya ortalamasının 7 bin metreküp olarak belirlendiği 3. Küresel Çevre Raporu´na göre ülkemiz, kişi başına yıllık 2 bin 940 metreküp tatlı su kaynağıyla düşük sınıfta yer almaktadır. Kuturoğlu ,  Tatlı su kaynaklarının tarımsal alanda bilinçli ve kontrollü bir şekilde kullanılmasının da artık zorunluluk olduğunu söyledi.