USTA ELLERDE ŞEKİLLENEN SANAT!

USTA ELLERDE ŞEKİLLENEN SANAT!

Bir dönem bölgede yaşayan Rum ustaların ellerinde şekillenen günümüzdeyse Refik usta ve oğlu İsmail ustanın gayretleriyle ayakta duran demircilik sanatı bitmek üzere!

USTA ELLERDE ŞEKİLLENEN SANAT!

Bir dönem bölgede yaşayan Rum ustaların ellerinde şekillenen günümüzdeyse Refik usta ve oğlu İsmail ustanın gayretleriyle ayakta duran demircilik sanatı bitmek üzere!

              Eskiden birçok demirci ustasının ter döktüğü Maçka´da bugün sadece Refik usta oğlu İsmail Çolak´la birlikte mesleği yaşatmaya çalışıyor.
Unutulmaya yüz tutan demircilik mesleğinin yıpratamadığı ustası 71 yaşındaki Refik Çolak, çırak bulamamaktan yakınıyor. Eğitecek çırak bulmanın eskisi gibi kolay olmadığını belirten Refik usta; ?Benden sonra oğlum İsmail bu işi götürecek, İsmail´in ardından Maçka´da demirci ustasının kalacağını sanmıyorum!? diyor.
Genç neslin demircilik mesleğine soğuk olduğunu dile getiren yılların ustası Refik Çolak, teknolojide yaşanan hızlı gelişimin demircilik mesleğinin de her geçen gün bitmesine neden olduğunu, ancak Maçka halkının sanata ve sanatçıya verdiği değerin bu mesleği ayakta tuttuğunu söyledi.

İLÇE HALKI KIYMET BİLİYOR!
Maçka´da halkın fabrikasyon ürünlerden çok el emeğini tercih ettiğinin altını çizen Refik Çolak, fabrikasyon imalata rağmen kor ateş önünde el emeği ve bilek gücü ile çalışıp alın teri dökerek oğlu İsmail Çolak ile ürettikleri; keserden kazmaya, belden sobaya küçük büyük birçok ürünün alıcısı olduğunu vurguladı.
?Maçka halkı sanatın kıymetini biliyor! Fabrikasyon ürünlere rağbet etmeyip el emeği alın teriyle ürettiğimiz ürünleri tercih ediyor.? diyen yılların ustası Refik Çolak, bunun da mesleğin Maçka´da bu zamana kadar ayakta kalmasının en büyük sebebi olduğunu belirtti.
EĞİTİM ÖNEMLİ!
Her işte olduğu gibi demircilikte de eğitimin önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Refik usta, şimdiki çıraklık eğitiminde (Ortahisar Meslek Eğitim Merkezi) demircilik bölümünün olmadığından, olsa bile gençlerden bu mesleğe pek itibar edilmediğinden yakındı. Maçka´da hemen her şeyin teknolojiye yenik düştüğü günümüzde, demircilik mesleğinin de son dönemlerini yaşadığını söyleyen Refik Çolak, ?Maçka´da mesleği ayakta tutan şey ilçe halkının sanata gösterdiği ilgi. İlçe halkı fabrikasyon ürünlerden ziyade el emeği ve alın teriyle ürettiğimiz ürünlere güveniyor. Vatandaşın siparişleri çoğu zaman öylesine artıyor ki, bu durum gelecek müşterilerin sıraya girmesine neden oluyor.? şeklinde konuştu.
CUMHURİYET ÖNCESİNDEN GÜNÜMÜZE!
Çalıştıkları dükkânın Cumhuriyet döneminden önce de ilçede demirci olarak hizmet verdiğini hatırlatan yılların ustası 71 yaşındaki Refik Çolak; ?1957´den beri bu dükkânda ter döküyorum. Burası Cumhuriyet´ten önce de demirciydi. Rum ustaların elinde şekillenirdi sanat. Daha sonra Hasan usta aldı sanatı eline, ardından sırayla Sadık, Seyyar ve Mustafa ustalar sürdürdü sanatı sonra ben devraldım hâlâ daha bu işten evime ekmek götürmekteyim. Oğlum İsmail´le yaşatıyoruz bunu, ancak gençlerin bu işe meyli yok. Sanırım böyle giderse İsmail´den sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak!? dedi.
?Burada her şey el emeği, göz nurudur, alın teriyle yoğrulur!? diyen demirci ustası Refik Çolak, yetkililere de; ?Bu sanatı öldürmeyin, yeni ustaların eğitilmesine ve yetişmesine olanak sağlayın.? çağrısında bulundu.
Yaptıkları işte ustalık kadar sabrın da son derece önemli olduğunu belirten 71´lik delikanlı Refik Çolak; ?Sanatçı üretken olmalı, her zaman kazanacaksın diye bir kaide yok. Önemli olan sanatı geliştirebilmektir!? ifadelerini kullandı.
Ali TİRİTOĞLU