ÜRETİCİ UMUTSUZ!

ÜRETİCİ UMUTSUZ!

Fındık üreticisinin, umutsuz ve kendi kaderine terk edildiğini öne süren ÖDP İl Başkanı Akcelep, bunun ilk adımının Fiskobirlik´i piyasadan çekerek atıldığını iddia etti.

ÜRETİCİ UMUTSUZ!

Fındık üreticisinin, umutsuz ve kendi kaderine terk edildiğini öne süren ÖDP İl Başkanı Akcelep, bunun ilk adımının Fiskobirlik´i piyasadan çekerek atıldığını iddia etti.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Trabzon Teşkilatı, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde ?Fındık´ konusunda bir basın açıklamışı yaptı.
ÖDP Trabzon İl Başkanı Bilal Akcelep, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, fındık üreticilerinin, umutsuz ve kendi kaderine terk edilmiş halde olduğunu ileri sürdü.

FİSKOBİRLİK İDDİASI
Sürecin Fiskobirlik´in piyasadan çekilesiyle başladığını iddia eden Akcelep; ?Dünya fındık üretiminin yüzde 70´ini sağlayan Türkiye´de, Fiskobirlik dünya pazarı açısından bir tekel oluşturuyordu, planlar buna göre yapıldı. Fiskobirlik çökertilecek üretici yoksullaştırılacak piyasa sermayenin denetimine girecekti. Amaç Fiskobirlik´in pazarda ki ağırlığının kırılmasıdır. Fiskobirlik´in fındık üreticisinin elinde ki ürünü alma politikasından vazgeçmesi bu işin başıdır. Ardından sübvansiyonlar kaldırıldı. 2004-2005 yıllarında devlet Fiskobirlik´e sadece kredi verdi. 2006 yılından itibaren kredi de verilmedi. Bu şekilde piyasaya tamamen fındık baronlarının denetimine girmiş, fındık üreticisi ürününü maliyetinin altında satmaya zorlanmıştır.? ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ HARİÇ HERKES KÂRDA!
Doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyon kişiyi ilgilendiren, 2-4 milyar dolar ihracat geliri olan fındıkta, kazananın; ?tüccar, aracı, fabrikatör ve ihracatçı? olduğunu öne süren Akcelep, bir tek fındık üreticisinin zarar ettiğini iddia etti.
ÖDP Trabzon İl Başkanı Bilal Akcelep, açıklamasını şöyle sürdürdü; ?Son yıllarda yabancı sermaye yerli sermayeyi satın alarak, Türkiye piyasasında tekel oluşturmakta, üreticiyi kendine köle haline getirecek çalışmalar yapmaktadır. Günümüzde 10-12 TL maliyete sahip fındık 8-10 TL arasında fiyatla satılmaktadır. Bunun nedenlerini üreticileri sermayenin kölesi haline getiren tarım politikalarında aramak gerek. Siyasal iktidara düşen görev sermaye gruplarının yanında olmak değil fındık üreticisinin yanında olmaktır. 5 milyon kişiyi ilgilendiren fındıkla ilgili fındık üreticisinin taleplerini dikkate alarak bir an önce fındıkta, kg maliyetinin üzerine koyacağı yaşam payıyla birlikte taban fiyatı belirlemektir.

FINDIK DESTEKLENMELİ!
Birçok ülke tarım ürünlerini desteklerken Türkiye´nin 2-3 milyar dolar gelir elde ettiği fındığı desteklememesi anlaşılır gibi değildir. Fiskobirlik üretimden pazarlamaya kadar zincirinin her halkasına sahip olacak şekilde ve fındık üreticilerinin yönetimlerini demokratik olarak belirleyeceği bir yapıya kavuşturulmalıdır. Devlet Fiskobirlik aracılığıyla taban fiyat belirleyerek üreticinin fındığını almalı ve bedelini peşin olarak ödemelidir. 4 bin 572 sayılı kooperatifler kanunun şirketler lehine olan hükümleri kaldırılmalıdır?