ÜRETİCİ ŞOKTA!

ÜRETİCİ ŞOKTA!

Büyük beklenti içine girdikleri fındık fiyatının 10 TL olarak açıklanmasının ardından büyük bir şok yaşayan fındık üreticilerine, bir şok da boş fındıktan geldi!

ÜRETİCİ ŞOKTA!

Büyük beklenti içine girdikleri fındık fiyatının 10 TL olarak açıklanmasının ardından büyük bir şok yaşayan fındık üreticilerine, bir şok da boş fındıktan geldi!


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın fındık fiyatını Giresun kalite fındık için 10,5 TL, Levant kalite fındık için 10 TL olarak açıklamasının ardından hayal kırıklığı ve şok yaşayan fındık üreticileri bir şoku da ?goruk´ diye tabir olunan boş fındıkta yaşadı.
Harmanda seçilmeye başlayan fındığın neredeyse 4´te birinin boş olduğunu gören fındık üreticileri bir şok da burada yaşarken, fındıktan gelecek paraya güvenerek daha önce yaptıkları bakım ve gübre masrafının yanı sıra, halen çalışan işçilerin parasını nasıl ödeyeceklerini düşünüyor.

ÖNCE FİYAT SONRA?
Fındık fiyatının şokunu henüz üzerinden atamayan fındık üreticileri, harmana inen fındıkta ikinci şoku yaşadı. Son 4 yıldır külleme sorunu yaşayan ve bu nedenle rekolte ve kalite düşüklüklerine uğrayan fındıkta bir de goruk (boş) sıkıntısı yaşayan üretici ne yapacağını bilemez durumda.
2017 sezonundan umutlu olan fındık üreticileri, sezonun ilk fındığını harmana indirdiğinde yaşadığı ikinci şokun ardından umutlarını tamamen yitirmiş durumda. Harmanda seçilmeye başlayan fındıkların büyük çoğunluğunun içinin boş olduğu görülürken, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan başta olmak üzere bölgedeki Oda başkanları bir türlü açıklanmayan rekoltenin serbest piyasada farklı yön ve rakamlara çekildiğini ileri sürdü.

TMO´DA FINDIK ALIMI!
Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) 21 Ağustos itibariyle yaklaşık 20 alım merkezinde fındık alım kampanyasına başladığı açıklandı. TMO yetkilerinden edinilen bilgiye göre, ofisin günlük 2 bin ton alım gerçekleştireceği ve yüzde 2 hamaliye ücretini de almayacağı belirtildi.
TMO Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´nın da açıkladığı gibi Giresun kalite fındığı 10,5 liradan, Levant kalite fındığı ise 10 liradan alıyor. Üreticilerin ürün teslimi için randevularını TMO´nun resmi internet sitesi üzerinden veya alım merkezlerinden alabilecekleri bildirildi.