TRABZON FINDIK İHRACATINDA ZİRVEDE

TRABZON FINDIK İHRACATINDA ZİRVEDE

TRABZON FINDIK İHRACATINDA ZİRVEDE

TRABZON FINDIK İHRACATINDA ZİRVEDE

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav; ?Fındık ihracatının % 42´si Trabzon ilinden yapıldı.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, piyasadaki fiyatların tamamen arz ve talep çerçevesinde oluştuğunu, yoğun satış taleplerinin doğal olarak fiyatlarda düşüş eğilimine yol açtığını ifade etti.

FINDIĞI PAZARA KISIM KISIM İNDİRİN
Bu durumun düzelmesinde üreticiye önemli görev düştüğünü belirten Cirav, fındığın tümünün bu aylarda pazara indirilmesi yerine kısım kısım satışa sunulması ile fiyatların dengeye oturacağını ve üreticinin piyasa hareketlerini çok iyi şekilde takip etmesi gerektiğini kaydetti.?

TRABZON BİRİNCİ SIRADA!
1 Eylül 2018´de başlayıp 31 Ağustos 2019´de sonra eren 2018-2019 Fındık İhraç sezonunda ülkemizden ihraç edilen 269.399 ton karşılığı 1 Milyar 592 Milyon 437 Bin ABD doları fındık ihracatının il bazında sıralamasında en çok fındık ihracatı gerçekleştiren İl, önceki sezonlarda da olduğu gibi yine Trabzon oldu.
1 Eylül 2018-31 Ağustos 2019 tarihlerini kapsayan 2018/19 ihraç sezonunda Trabzon ilinden 112.098 Ton karşılığı 680 Milyon 563 Bin 815 ABD Doları tutarında fındık ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Mehmet Cirav; ?1. sırada yer alan Trabzon ilini, 2. sırada İstanbul. 3. sırada ise Ordu ve 4. sırada Giresun ili takip etmiştir.? dedi.

İLK SIRA İTALYA´NIN
2018/19 İhraç sezonunu değerlendiren DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, 2018-19 ihraç sezonunda toplam ihraç edilen fındığın % 42´lik kısmının Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini belirtti.
Mehmet Cirav, Trabzon ilimizden 65 değişik ülkeye fındık ihracatı yapıldığını, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa, Kanada ve Polonya olduğunu kaydetti.

FINDIK İHRAÇ PAZARI GENİŞLİYOR
DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Cirav, fındık ihraç edilen geleneksel ihraç pazarlarından Avrupa ülkeleri yanında, son yıllarda başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Uzakdoğu ülke pazarlarına yönelik ihracatta yaşanan artışın önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Fındık ihracatçıları olarak özellikle Uzakdoğu pazarlarını önemsediklerine vurgu yapan Mehmet Cirav; ?Önümüzdeki yıllarda bu ülkelere yönelik ihracatımızın daha üst rakamlara ulaşacağından ümitliyiz? şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Yeni başlayan 2019/2020 ihraç sezonu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Cirav; ?Bu sezonda bizlerin de talepleri doğrultusunda fındığa iyi bir fiyat vererek üreticiyi memnun bırakan Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz. Hem üretici ve hem de ihracatçı kesiminin verimli bir sezon geçirmesini temenni ediyoruz.? ifadesini kullandı.
Son günlerde fiyat konusunda yapılan spekülasyonlara da değinen Cirav, piyasadaki fiyatların tamamen arz ve talep çerçevesinde oluştuğunu, yoğun satış taleplerinin doğal olarak fiyatlarda düşüş eğilimine yol açtığını ifade ederek, bu durumun düzelmesinde üreticiye önemli görev düştüğünü belirtti. Cirav, fındığın tümünün bu aylarda pazara indirilmesi yerine kısım kısım satışa sunulması ile fiyatların dengeye oturacağını ve üreticinin piyasa hareketlerini çok iyi şekilde takip etmesi gerektiğini vurguladı.

FINDIKTA VERİM VE KALİTE ÇOK ÖNEMLİ
DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, değerlendirmesini şöyle tamamladı.
?İyi bir rekolte yanında fındığın bu sezon randıman yönünden de kaliteli olması nedeniyle, fiyatların da dengeye oturması halinde 2019-20 ihraç sezonunun çok iyi bir sezon olacağına inanıyorum. Fındık ihracatımızdaki başarının sürdürülebilir olması ve dünya pazarlarında ihracat payımızın tekrar arttırılabilmesi için verim ve kalite çok önemlidir. Bahçelerdeki bakım ve bahçe yenileme çalışmalarına çok büyük önem verilmesi gerekmektedir. tüm kesimlerin birim başına verim ve ürün kalitesinin artırılmasına odaklanması zaruridir.?
Ali TİRİTOĞLU