TARİHİ BİR GELENEK; ?İMAM YEMEĞİ?

TARİHİ BİR GELENEK;  ?İMAM YEMEĞİ?

TARİHİ BİR GELENEK; ?İMAM YEMEĞİ?

TARİHİ BİR GELENEK;
                        ?İMAM YEMEĞİ?

Maçka Sındıran Merkez Camii İmam Hatibi Ercan Yavuzyiğit´in de bu nöbete dâhil olduğu ?İmam Yemeği? geleneği, tarihi bakımdan çok eskilere dayanıyor! 

Tarihi çok eskilere dayanan geçmişte ?İmam Yemeği? olarak başlayan, genellikle Ramazan ayında verilen, bayramda ise kahvaltı şekliyle sürdürülen gelenek, günümüz Maçka´sında halen devam ettiriliyor.

ESKİ FAKAT ESKİMEYEN GELENEK!
Çok eski tarihlerden beri uygulana gelen ve artık geleneksel hale gelen bu olay, Maçka Sındıran Mahallesi Merkez Camii İmam Hatibi Ercan Yavuzyiğit´in üstlendiği nöbetle birlikte günümüzde de sürüyor.
Maçka Sındıran Mahallesi Merkez Camii İmam Hatibi Ercan Yavuzyiğit, bu olayın net bir tarihi bilinmemekle birlikte çok eskilerden günümüze kadar yapılagelen bir etkinlik olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi;

GEÇMİŞTEKİ ADI; ?İMAM YEMEĞİ?
?Geçmişte ?İmam Yemeği´ olarak başlayan ve bildiğimiz kadarıyla tarihi çok eskilere dayanan bir olay!
Genellikle Ramazan ayına özel olarak yapıldığını biliyoruz. Geçmişte bölgenin ileri gelenleri ve bölge halkı tarafından sürdürülen, Ramazan ayında verilen İftar Yemeği ile başlayan geleneği günümüzde de köy halkının katılımıyla bizler devam ettiriyoruz. Mahalle halkımızın geçmişin emaneti olarak gördüğü geleneği gönüllü olarak devam ettirmesiyle gelecek nesillere de sağlam bir şekilde aktarılacağını ümit etmekteyiz.?

RAMAZAN AYINDA BAŞLAYIP BAYRAMLA SONA ERİYOR
Her yıl Ramazan ayında ?İftar Yemeği? adıyla başlatılan geleneğin günümüzde köy halkının gönüllü olarak katılımıyla devam ettirildiğini ve bu sayede gelecek nesillere de aktarıldığını belirten Yavuzyiğit sözlerini şöyle sürdürdü;
?Yemeğin planlaması Ramazan başlamadan 10 gün önce başlar. Önce yemek verilecek olan kişilerin listesi oluşturulur ve Camii´nin çay ocağında cama asılır. Tamamen bitene kadar bu listeye göre sırası gelen davetini yapıp kumanyasını bir gün önceden hazırlayarak camimize getiriri bizlerde burada aracı olarak yemekleri Ramazan ayında İftar saatlerinde Bayramda ise kahvaltı olarak Bayram namazı sonrası sunmaktayız.

BAYRAM İKRAMI KADİR GECESİNDE TOPLANIYOR
Ayet-i Kerime´de 11 Ayın Sultanı Ramazan´ın ?Bin Aydan Hayırlı´ olduğu belirtilen Kadir Gecesi´nde ise umumi olarak halkımızca ortaklaşa para toplanıp, bayram sabahı kahvaltısı yine beraber yapılıp Ramazan-ı Şerif noktalanmış olur.?
Fatma KARAHASANOĞLU