"SİGORTADA MAĞDURİYET ENGELLENECEK"

Genel Müdür Çakırsoy güvence verdi

Genel Müdür Çakırsoy güvence verdi

"SİGORTADA MAĞDURİYET ENGELLENECEK"

Trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması sonrasında üç, dört sigorta şirketinin Sigorta Denetleme Kurulu ve Rekabet Kurumu tarafından denetlendiğini söyleyen Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Şerif Çakırsoy, bu sorunlar yüzünden ne dağıtım kanallarının ne de tüketicilerin mağdur olmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Şu anda trafik sigortasında gelişmeler sonrası üç, dört sigorta şirketinin Sigorta Denetleme Kurulu ve Rekabet Kurumu´nun denetiminde olduğunu belirten Trabzonlu Genel Müdür Çakırsoy, denetimler sonrası gerekeni yapacaklarını kaydetti.

Çakırsoy, sorunlu şirketler yüzünden ne sektörün kılcal damarı olarak nitelendirdiği acentelerin ne de tüketicilerin mağdur olmasına müsaade etmeyecekleri konusunda kararlı olduklarını söyledi. Çakırsoy, repütasyon kaybının sürmesi halinde, yıl sonunda beklenildiği gibi serbest tarifeye geçilemeyeceği konusunda da uyardı. Çakırsoy, ?Bazı şirketler tepkilerini sayısal veriler sunmak yerine acenteler üzerinden dile getirmeye çalışıyor. Ben de o zaman yine değerli acentelerimiz üzerinden bu mesajı ilgili kişilere iletmiş olayım? dedi.

Böyle giderse havuz modeli gelir

Son dönemde sigorta şirketlerinin ayakta yolcu taşıyan minibüs, taşımayan minibüs, özel-tüzel ayrımı gibi taleplerde bulunduğunu söyleyen Çakırsoy, bu kırılımların erişebildikleri verilerde mevcut olmadığını belirterek, ?Bunu talep eden şirketler veya Birlik bunları konsolide ederek önümüze koyarsa istişare ederiz. Ama afaki bir şey yapamayız? ifadelerini kullandı.

Kişisel olarak kamunun doğrudan müdahale edeceği bir sektörü tercih etmediğinin altını çizen Çakırsoy, ?Sektörü etkileyen bazı unsurlar böyle davranırlarsa bu iş serbest tarifeye değil, bir şekilde kanunun müdahil olacağı ve bu müdahalenin kalıcı olacağı havuz modeline gider. Gönül ister ki her sektör, kendi fiyatlamasını kendi yapsın. Ama bunu yaparken de kaba tabirle, vahşi kapitalizme müsaade edilmez? şeklinde konuştu.

Genel şartlar çalışması hazır

Kanundaki bazı düzenlemelerin trafik sigortası genel şartlarına bırakıldığını hatırlatan Çakırsoy, destekten yoksunluk, değer kaybı, geçici iş göremezlik ve eş değer parça konularında düzenlemelerin hemen hemen hazır olduğunu söyledi. Konuyla ilgili seçim sürecini beklediklerini açıklayan Çakırsoy, ?Genel şartlar çalışmasını hemen değerlendirecek durumdayız? dedi.

Çakırsoy, yeni dönemin en önemli konusunun ise kamu ile ilişkileri yönetmek olduğunu açıkladı. ?Satılan poliçe kağıt parçası değil, değerli bir şey? diyen Çakırsoy, fiyatı makul düzeyde tutmak kaydıyla tüketiciye ne alındığının, ne verildiğinin, hangi risklerin transfer edildiğinin sunulması gerektiğini söyledi.

"Acentelere her türlü desteği vermeye hazırız"    

Dr. Şerif Çakırsoy, Müsteşarlık olarak acentelere ellerini kuvvetlendirecek faaliyet alanı gelişimi, dijitalleşme, çapraz satış gibi her türlü desteği vermeye hazır olduklarına vurgu yaptı. Sigortacılık Kanunu ile acentelerin meslek teşekkülü ile ilgili bazı yetkilerin kendilerine devredildiğini belirten Çakırsoy, mesleğin bazı kurallarına çok karışmak taraftarı olmadıklarını da dile getirdi.

Bugüne kadar acentelik sözleşmeleriyle ilgili bazı hükümler getirdiklerini ve trafik sigortalarında yüzde 10 asgari komisyon belirlediklerini ifade eden Çakırsoy, ?Asgari komisyonla ilgili olarak, ?Yüzde 17´yi, yüzde 12´yi yüzde 10´a düşürdünüz´ diyenler oluyor. Ancak sayısal modelde çıktılarımız böyle. Bu konudaki itirazlarınız sayısal olmak kaydıyla değerlendirilebilir? dedi.

?Dağıtım kanalları birbirleriyle uğraşmak yerine herkes kendi alanında derinleşmeli? diyen Çakırsoy, her dağıtım kanalının ayrı bir alanı olduğuna vurgu yaparak acentelerin bankaları rakip olarak görmesine gerek olmadığının altını çizdi. Çakırsoy, şöyle konuştu: ?Bizden bankalarla iş birliklerinin geliştirilmesi alanında destek isterseniz bunu verelim. Katılım sigortacılığı ya da başka alanlarda şu hamleleri yapmaya talibiz derseniz Müsteşarlıktan, sektörden Birlikten şunları istiyoruz derseniz her türlü desteği vermeye hazırız.?