SALYANGOZ SEZONU AÇILDI!

SALYANGOZ SEZONU AÇILDI!

Sezon boyunca toplayabildiği salyangozları Samsun´daki fabrikaya gönderen Osman Çoban, işler iyi giderse yılda 7-8 ton salyangoz satabildiklerini söyledi.

SALYANGOZ SEZONU AÇILDI!

Sezon boyunca toplayabildiği salyangozları Samsun´daki fabrikaya gönderen Osman Çoban, işler iyi giderse yılda 7-8 ton salyangoz satabildiklerini söyledi.


Balık Avı yasaklarının hayata geçmesiyle birlikte 22 yıldır uğraştığı Salyangoz alım satımı işine dönen 27 yıllık balıkçı Osman Çoban, 1 Nisan´dan 1 Haziran´a kadar sürecek olan salyangoz sezonunda köylülerin getirdiği kabuklu kara salyangozlarını topluyor.
Trabzon´un Maçka ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle salyangoz alım satımı işine başlayan Osman Çoban, salyangoz toplayan köylülerin bu sayede ek gelir elde ettiğini belirtirken, kilosunu 1,5 ila 2 TL arasında aldıklarını ifade etti.
İlçede çeşitli meslek gruplarından vatandaşların, ilkbaharda salyangoz toplayıp satarak aile bütçelerine katkı sağladığını söyleyen Çoban, salyangozların daha çok bahçeler, dere kenarları ve taşlık alanlarda bulunduğunu ve yağmur sonrası ortaya çıktıklarını kaydetti.
Ailelerin Nisan ayı başından Haziran ayı başına kadar geçen süre içerisinde ek gelir imkanı bulduklarını belirten Osman Çoban, hafta sonu aileleriyle salyangoz toplayan çocukların da okul harçlıklarını çıkardığını ifade etti.
Salyangoz toplayıcılığının Nisan yağmurlarıyla birlikte başladığını söyleyen Çoban; ?Her yıl bu mevsimde doğadan toplanan salyangozların alımını yapıyoruz. Genelde 1Nisan-1 Haziran tarihleri arasında salyangoz toplanıyor.? dedi.
Havaların yağışlı olmasının salyangozların ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle bugünlerde salyangoz toplayıcılığı işi yapanların yüzünün güldüğünü söyleyen Çoban, şunları kaydetti; ?Maçka, ilçe olmasına karşın geniş bir alana sahip! Bu nedenle hemen her köyden bize salyangoz geliyor. Kilosunu 1,5 liradan aldığımız salyangozları Doğu Karadeniz´de tek olan Samsun´daki fabrikaya gönderiyoruz. Genelde Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilen salyangozun kabuğu, düğme ve hediyelik eşya yapımında kullanılıyor. Ayrıca son dönemlerde kozmetik alanında da kullanımı arttı. Lüks lokantaların menüsünde de yer bulabilen ve düğme yapımının yanı sıra, kozmetik sanayiinde de hammadde olarak kullanılan salyangozlar Samsun´daki fabrikada işlenip yurt dışına ihraç ediliyor.?
Sezonun 1 Haziran´da sona erme sebebinin ise salyangozların yumurtlama dönemine girmesinden kaynaklandığını söyleyen Osman Çoban; ?Bu tarihten sonra getirseniz bile fabrika almıyor.? dedi.
Salyangozların daha çok gece saatlerinde bulunduğunu, bu nedenle Maçkalıların toplama işlemini gece yaptıklarını söyleyen Çoban, duruma göre yılda 7 ile 8 ton arası salyangoz toplayabildiklerini ifade etti.