SAĞDUYU ŞART!

SAĞDUYU ŞART!

İlçe halkının zaman zaman Maçka´ya misafir olan seyyar kan bağışı aracına gösterdiği ilgi yok denecek kadar azdı!

SAĞDUYU ŞART!

İlçe halkının zaman zaman Maçka´ya misafir olan seyyar kan bağışı aracına gösterdiği ilgi yok denecek kadar azdı!


Kızılay, kan bağışı çalışmalarını ara vermeden sürdüredursun, belirli zamanlarda gerçekleştirdiği ilçe gezileri kapsamında geldiği Maçka´da halk desteğinin yeterli seviyede olmadığı görüldü.

MAÇKALILAR İLGİ GÖSTERMİYOR!
Yılın büyük çoğunluğunda Trabzon´daki kan merkezi ve kan alım aracında hizmet veren Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi, her ay belli zamanlarda yaptığı ilçe gezileri çerçevesinde geçtiğimiz aylarda geldiği Maçka´ya tekrar misafir oldu.
Maçkalıların Pazar dolayısıyla yoğun olduğu Çarşamba günü gerçekleşen ziyarette kan bağışına gösterilen ilgi yok denecek kadar az olurken, bu yöndeki farkındalığı arttırmak adına yürütülen çalışmalar diğer ilçelerin aksine Maçka´da etkili olmadı.

ZAMAN ZAMAN YÜZDE 90´LARA ÇIKIYOR!
Of ve Akçaabat´ın ilk sıralarda yer aldığı kan bağışında Maçka´nın son sıralarda yer alması duyarlı vatandaşlarca eleştirilirken, kan bağışının bölgeye göre farklılık gösterdiğini belirten Bölge Kan Merkezi çalışanları ise, Trabzon genelindeki kan bağışı oranının zaman zaman yüzde 90´lara kadar çıkabildiğini hatırlattı.
Sağlıklı olmak koşuluyla ve değerleri uyduğu sürece 18 ile 60 yaş arası her bireyin kan verebileceğini kaydeden Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi çalışanları, yapıları gereği erkeklerin 3 ayda, kadınların ise 4 ayda bir kan verebileceklerini ifade etti.

DUYARLI MAÇKALILAR TEPKİLİ!
Öte yandan duyarlılık gösterip kan bağışına destek olan, Maçka´nın bu anlamda zirvede yer alması gerekirken, son sıralarda bulunması hazmedemediklerini belirten sağduyulu vatandaşlardan bazıları ise; ?Yıllardır zirvede yer alan Of ve Akçaabat´ın bu konudaki duyarlılığı ve ilçe sakinlerinin hassasiyeti alkışlanacak türden. Ancak, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, tarihinin yanı sıra, kültürel ve turistik özellikleriyle de ön plana çıkan Maçka´nın bu sıralamada sonlarda yer alması hiç hoş değil.

MAÇKA´YA YAKIŞMIYOR!
Bizim insanımız, zor durumda olana yardım elini uzatan, yeri geldiğinde yemeğini paylaşan bir yapıdaydı. Şimdi ne oldu da kan bağışı gibi önemli bir konuya dahi yeterli ilgiyi göstermiyor?? sözleriyle tepkilerini dile getirdiler.
Her şeye rağmen halkın Trabzon ve ilçelerinde kan bağışına gösterdiği hassasiyetin takdire değer olduğunu kaydeden Doğu Karadeniz Bölge Kan Merkezi çalışanları ise, kan bağışı konusunda Maçka´yı da ilk sıralarda göreceklerine inandıklarını belirtti.
Ali TİRİTOĞLU