MİRAÇ FINDIK UYARDI:

MİRAÇ FINDIK UYARDI:

GEZGİNE FINDIK VERMEYİN!

 

MİRAÇ FINDIK UYARDI:
                                               GEZGİNE FINDIK VERMEYİN!

Randımanına göre 8 ila 8,5 lira arasında değişen fiyatlarda fındık alımı yapan Yalçın Çakmak, gezgin alıcılar konusunda üreticiyi uyardı!


8 yıl önce hizmete açtığı Miraç Fındık adlı dükkânında fındık alım satım işi yapan Yalçın Çakmak, bu işte elde ettiği 25 yıllık tecrübesini konuşturuyor!
Yaş fındığa 4 ila 5 TL arasında fiyat verdiklerini belirten Miraç Fındık sahibi Yalçın Çakmak, kuru fındığı ise randımanına göre 8-8,5 ve 9 TL arasında değişen fiyatlardan aldıklarını ifade etti.

RANDIMAN DÜŞÜK!
Fındıkta randımanın bu yıl istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Çakmak, fındığın olgunlaşma döneminde yaşanan aşırı sıcakların kısa sürmesine karşın randımanı olumsuz yönde etkilediğini belirtirken, külleme hastalığının ise bölgede çok etkili olmadığını daha çok, boş ve buruşuk fındık durumunun yaşandığını kaydetti.

VATANDAŞ SATMA DERDİNDE!
?Üretici fındığı bir an önce çuvallayıp satma derdinde? diye konuşan Miraç Fındık sahibi Yalçın Çakmak, fındık sahiplerinin yüzde 30´unun İstanbul´dan geldiğini, bu nedenle bir an önce fındığı satıp gitme derdinde olduğunu. Maçka´daki yüzde 25´lik kesimin ise paraya ihtiyaç duyan, ürününü bir an önce paraya çevirme telaşında olanlardan oluştuğunu belirterek; ?Bu nedenle fındığın fazla bekletilmeyeceğini ve hemen pazara ineceğini düşünüyorum.? dedi.

GEZGİN ALICILARA DİKKAT!
Hemşehrilerini gezgin alıcılar konusunda da uyaran Miraç Fındık sahibi Yalçın Çakmak; ?Maçkalılar Trabzon´dan gelen alıcılara itibar etmesinler. Bu insanlar vatandaşı çalıyorlar. Seyyar dolaşıp ?vatandaşın ayağına gidiyoruz´ hesabı fındığı ucuza mal etme peşindeler! Bunlara fındık vererek ürününüzü heba etmeyin? derken, ilçede fabrika fiyatıyla fındık alımı gerçekleştiren tek firma olduklarının altını çizdi.

KOCA BİR GÜN HEBA OLUYOR!
Konuşmasında ilçe pazarıyla ilgili de şikâyetini dile getiren Çakmak, Çarşamba günü Maçka´da ilçe pazarı olması sebebiyle iş yapamaz duruma geldiğini belirterek dert yandı. ?Buradaki pazar yerleşkesinden dolayı fındık indirecek ya da yükleyecek araçların yanaşması konusunda sorun oluyor.? diyen Çakmak; ?Biz alamıyoruz. Fındığını aşağı indirmek isteyen vatandaş da halk pazarı yerleşimi dolayısıyla bunu yapamıyor. Haliyle koca bir gün heba olup gidiyor!? sözleriyle sıkıntısını dile getirdi.
Ali TİRİTOĞLU