MAÇKA´NIN DAĞI TAŞI AŞILDI!

MAÇKA´NIN DAĞI TAŞI AŞILDI!

Maçka´da okuryazar olmadığı belirlenen toplam 195 vatandaş için seferberlik ilan eden Maçka Milli Eğitim Müdürlüğü, gerektiğinde bire bir dahi olsa öğretecek!

MAÇKA´NIN DAĞI TAŞI AŞILDI!

Maçka´da okuryazar olmadığı belirlenen toplam 195 vatandaş için seferberlik ilan eden Maçka Milli Eğitim Müdürlüğü, gerektiğinde bire bir dahi olsa öğretecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği tüm Türkiye´de olduğu gibi ilçemiz Maçka´da da başarılı bir şekilde yürütülüyor.
Bu doğrultuda MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü´nce 2018/4 nolu genelge yayımlanırken, Okuryazarlık Seferberliği kapsamında Maçka Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi 5-19 Şubat tarihleri arasında okuma-yazma bilmeyen vatandaşlara kurs açabilmek amacıyla merkez ve köylerde geniş çaplı bir alan taraması gerçekleştirdi.

MAÇKA´DA HERKES SEFERBER!
Bu çalışmayı Maçka Kaymakamlığı, Maçka Belediye Başkanlığı, Mahalle Muhtarları, Okul Müdürleri ve Mahalle İmamlarıyla birlikte sürdüren Maçka Milli Eğitim Müdürlüğü önemli verilere ulaştı.
Buna göre Maçka genelinde 195 vatandaşın okuma yazma bilmediği tespit edilirken, bunların 150´sinin 65 yaş üzeri olduğu belirlendi. 4 kişinin engelli olduğu belirlenen vatandaşların 41´inin de 65 yaş altı olduğu tespit edildi.

FİİLEN BAŞLADI!
Okuryazarlık Seferberliği kapsamında ilk kurs Maçka Halk Eğitimi Merkezinde 05 Mart 2018 tarihinde başlatılırken, 13 kursiyerin kayıt yaptırdığı kursun ilk gününde İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal ziyaret ederek, kursiyerlerle sohbet etti.Okuma yazma öğrenmenin önemini vurgulayan Milli Eğitim Müdürü Topal, sıcak davranışlarıyla da kursiyerleri motive ederken, kursun sonunda sosyal hayatın içerisinde işlemlerini kimseden yardım almadan ve kolayca yapabileceklerine inandığını belirterek tüm kursiyerlere başarılar diledi.

?KİTAPLAR VE KIRTASİYE ÜCRETSİZ!?
Tamamen ücretsiz olan kurslarda ücretsiz kitapların yanı sıra Maçka Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi tarafından kırtasiye ihtiyaçları ücretsiz karşılanıyor.
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Maçka Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal, 5 Mart Pazartesi itibariyle fiilen başlatılan Okuryazar seferberliği kapsamında, Kaymakam Orhan Aktürk Başkanlığında, Belediye Başkanlığı, Halk Eğitim Merkezi Toplum Sağlığı Merkezi ve Muhtarlardan oluşan bir yürütme kurulu oluşturduklarını belirtti.

?GEREKTİĞİNDE DAĞLAR AŞILACAK!?
Kampanya dâhilinde 5-19 Şubat tarihleri arasında, mahalle muhtarları, mahalle imamları ve aile hekimlerinden önce mahallelerinde okuryazar olmayan vatandaşların tespitini çıkardıklarını kaydeden Topal; ?Bugüne kadar Maçka ilçesi genelindeki tüm mahallelerimizde yaptığımız çalışmalarda 195 vatandaşımızın okur-yazar olmadığını tespit ettik. Bunların 150 tanesi 65 yaş üzerinde, 4 tanesi engelli, 41 tanesi de 65 yaş altı vatandaşımız! Biz 5 Mart itibariyle öncelikle Maçka ilçe merkezimizde okuma yazma bilmeyen 13 vatandaşımızın eğitimlerini Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzde başlattık. Diğer mahallelerimizde, merkezlere gidiş gelişte ulaşımı mümkün olmayan yerlerde de mümkün olduğunca, kapalı köy okullarımızda, köy odalarında, kuran kurslarında veya mahalle muhtarlıklarımızın uygun gördükleri yerleri sınıf halinde dizayn edip o bölgeye öğretmen göndererek veya o bölgede bulunan görev yapan öğretmenler vasıtasıyla okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza eğitim vereceğiz.? dedi.
Bu noktada evinde eğitim görmeyi arzu eden vatandaşlar için de gerektiğinde evine öğretmen gönderme yoluyla okuma-yazma eğitimi vereceklerini vurgulayan Topal; ?Maçka´da tek bir okuryazar bilmeyen vatandaşımız kalmayıncaya kadar bu çalışmayı sürdüreceğiz.? ifadesine yer verdi.

?SAYI SINIRIMIZ YOK!?
Okuma-Yazma kurslarında sayı sınırının olmadığının altını çizen Maçka Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal; ?Gerekirse bir vatandaşımıza dahi bir öğretmen görevlendirebiliriz. Bu kursların süresi günde 6 saatten 4 haftada 120 saat olacak şekilde düzenlendi. Eğitimler bir aylık sürede verilecek. Ancak kursiyerlerden bu zamanı yeterli görmeyip biraz daha zaman isteyenler olursa bu süreyi gerektiğinde uzatabiliriz. Belli yaşın üzerindeki vatandaşlarımızın sağlık sorunlarını da göz önüne alıp değerlendirerek gerekli kolaylığı kendilerine sağlayacağız.? diye konuştu.

?HER İHTİYAÇLARI DÜŞÜNÜLDÜ!?
Halk Eğitim Merkezi´nde kursiyerleri ziyaret ederek kendilerine Bakanlıkça hazırlanan kılavuz kitapların yanı sıra, ders araç gereçleri kalem silgi defter gibi her türlü malzemeyi de verdiklerini aktaran Orhan Topal; ?Sınıf ortamımız gayet güzel.Ders aralarında kursiyerlerimize çay ikramı da dâhil olmak üzere her türlü sosyal ihtiyaçlarını giderebilecekleri (ibadet, yeme içme gibi) sosyal alanları da kendilerine sunduk. Mahallelerimizde de, muhtarlıklarımızdan talep gelen bölgelerde aynı hizmeti okuma-yazma kursuna katılacak olan vatandaşlarımıza sunacağız. İnşallah Maçka´daokuma yazma bilmeyen vatandaşımız kalmayıncaya kadar bu seferberliği devam ettirmeye kararlıyız.? dedi.
Fatma KARAHASANOĞLU