MAÇKA´DA ERKEN HASAT UYARISI!

MAÇKA´DA ERKEN HASAT UYARISI!

AYDIN, ÜRETİCİLERİ UYARDI!

MAÇKA´DA ERKEN HASAT UYARISI!

AYDIN, ÜRETİCİLERİ UYARDI!

Maçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın, kivi hasat döneminin henüz gelmediğini belirterek,Maçkalı üreticileri hasat konusunda uyardı.

Maçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eyüp Aydın, kivi hasadının Ekim sonu ile Kasım ayı ortalarına doğru yapılabileceği söylense de yapılan ölçümlerde hasat için gereken şartların oluşmadığını, Maçkalı üreticilerin acele etmemelerini istedi.

ACELE ETMEYİN!
Doğu Karadeniz bölgesinde fındık ve çaya alternatif olarak katkı sağlayan kividen, bu yıl önemli oranda artış beklediklerini belirten Maçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eyüp Aydın, zamanından önce yapılan hasat konusunda ise uyarılarda bulundu.
Kurum olarak devletin sunduğu imkânları çiftçiye ulaştırma noktasında köprü görevi gördüklerini belirten Maçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, bunun dışında ülke ve bölge tarımının geleceği bakımından da uyarı görevini yerine getirdiklerini ifade etti.

ERKEN HASAT, ZARAR DEMEK!
Vaktinden önce yapılan hasadın zararlara neden olacağı konusunda ilçedeki kivi üreticilerini uyaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eyüp Aydın, ziraat mühendisleri vasıtasıyla yapılan teknik incelemede, meyvenin suyundaki çözünür kuru maddenin henüz istenilen seviyeye gelmediğini belirterek yapılacak hasadın ileride önemli zararlara neden olabileceğini ifade etti.
Maçka ilçesinde yapılan bir dizi ölçümün sonrasında, kivideki kuru madde oranlarının yüzde 6,5 ile yüzde 7 arasında olduğunun tespit edildiğini kaydeden Aydın, ?Bu değerler, ilçede kivi hasat zamanının henüz gelmediğini göstermektedir. Hasadın, Ekim sonu ile Kasım ayı ortalarına doğru yapılabileceği söylense de meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer ve yön gibi faktörler hasadı belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının yüzde 7 ila 9 arasında olması gerekir.? şeklinde konuştu.

BİLGİ ALIN!
Kivide istenilen olgunluğa ulaşmadan yapılan hasadın ileride sorunlara yol açabileceğini dile getiren Maçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eyüp Aydın; ?Erken hasat, meyvelerde sulanma, dış yüzeylerinde hızlı yumuşama, buruşma, renginde bozulma ve meyvenin depo ömrünün azalmasına sebep olacaktır. Bu bakımdan teknik olarak belirlenen değerlerin dışında yapılacak hasadın zararları konusunda üreticilerimiz dikkatli olmalıdır.? dedi.
İlçe Müdürü Eyüp Aydın, üreticilerin hasat konusunda il ve ilçelerdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile irtibata geçerek daha detaylı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.
Ali TİRİTOĞLU