KİTAP TÜCCARLIĞI

KİTAP TÜCCARLIĞI

Kitap fiyatları gittikçe artıyor. Kimse kusura bakmasın bir kitaba 25-30 TL verilmez.

KİTAP TÜCCARLIĞI

 

           Kitap fiyatları gittikçe artıyor. Kimse kusura bakmasın bir kitaba 25-30 TL verilmez. Bu durum zamanla okuma oranını da olumsuz etkileyecektir. Daha düşük fiyatlar, yazanı da, yayınevini de, kitabevlerini de kurtarmayabilir ancak bu fahiş fiyatlar olduğu sürece bu işin sonu iyi görünmüyor. Belki debu yüzden birçok  kitabevi, değişen zamana ve döneme göre yerini kırtasiyeye bırakmıştır. Bu kaçınılmaz bir sondur.

             Bir de kendini uyanık zanneden kitap tüccarları çıktı ortaya. Bu dediğim, koskoca bir firma. ?Tadilata giriyoruz! Bütün kitaplar %40 indirimli!? diye afişler asıyor. Kitaplara göz gezdiriyorum. Kitabın ambalajı üzerinde. Kitabın arkasını çevirip fiyata göz atıyorum. Fiyatın olduğu kısımdaki ambalajın naylonu yırtılmış ve oraya yeni bir fiyat etiketi yapıştırılmış. Yeni fiyat 40 lira. O fiyat etiketini elimle biraz kaldırdığımda kitabın gerçek fiyatı ile karşılaşıyorum: 24 lira. Bu firma, kendine göre kurnazlık yapıp o kitabı satacak. Bilmem, böyle hareketlere gerek var mı? Biz bu tavrınızı hak edecek ne yaptık size? Firmanın adını vermeyeyim. Ki versem de ne değişecek? Ancak muhafazakâr bir firma olduğunu bilin yeter.

              Bir diğer anlamadığım, sıfır kitapların fiyatlarının bu yüksekliği aynı şekilde ikinci el kitapların fiyatlarına da yansımış olmasıdır. Geçenlerde yine yolum Trabzon Uzunsokak´ta bulunan bir sahafa düştü. (Trabzon´da bir tane sahaf var!) Selam verip kendimi tanıttıktan sonra kızımla kitaplara bakınmaya başladık. Yaşlı amca namaz kılacağını, bu sırada bizim kitaplara bakabileceğimizi söyledi. Kızım çocuk kitaplarına göz gezdirirken ben de birkaç tane hikâye kitabına bakıyordum. Beğendiğim dört tane hikâye kitabını elime aldım ve yaşlı amcanın namazını bitirmesini bekledim. Namazını bitirip de kitapların fiyatını sorduğumda benden kitapların adını okumamı rica etti. (Gözleri fazla görmüyor bu yaşlı amcanın!) Kitapları ben okurken teker teker fiyatlarını söyledi.

               Ahmet Hamdi Tanpınar´ın ?Hikâyeler? kitabının fiyatı 25 TL idi. Bu dediğim kitap ikinci el kitap. İlk baskı falan da değil hani! Ancak yaşlı amca bana bu kitabı, sıfır fiyatının üzerinde satmaya çalışıyor. (Kitabın sıfırı 23.80tl.) Nitekim elimdeki diğer kitapların da fiyatları aynı şekilde sıfır fiyatının üzerindeydi. Hepsi 60 TL tutuyordu. Bunun üzerine teşekkür edip kitapları yerine koydum. Koyduktan sonra da en son fiyatın 50 TL olacağını, başka fiyatın kurtarmayacağını söyledi. Hayırlı işler dedikten sonra kızımı alıp ?iş yeri?nden çıktım.

 

Bu yazı vesilesiyle yaşlı amcaya namazı kıldıktan sonra demeyi unuttuğum Allah kabul etsini diyeyim.

NEŞAT SAMAT