FINDIKTA ÜRETİCİ DE KÜL OLDU.

FINDIKTA ÜRETİCİ DE KÜL OLDU.

Doğu Karadeniz Bölgesi´nde hasadına başlanacak fındıkta külleme hastalığı üreticiyi tedirgin ediyor

FINDIKTA ÜRETİCİ DE KÜL OLDU.

Doğu Karadeniz Bölgesi´nde hasadına başlanacak fındıkta külleme hastalığı üreticiyi tedirgin ediyor. Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun KUTUROĞLU, "Fındık üreticilerimiz, hastalıkla mücadele ederken, ürünü az alınca da morali bozuluyor. Yılmadan ve dereyi kurutmadan bu mücadeleye devam etmeliyiz" dedi.
Dünya fındık üretiminin yüzde 78´ini, ihracatının ise yüzde 76´sını elinde bulunduran Türkiye´de, son yıllarda fındıkta görülen külleme hastalığı, üreticiyi tedirgin etmeye devam ediyor. Kuturoğlu, " Bölgemizde ilk olarak 2013 yılından beri görülmeye başlanan Fındıkta Külleme Hastalığının tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olduğu,  2015 ve 2016 yıllarında etkisini daha da yoğun olarak gösterdiği tespit edilmiştir Bunu ´genç sürgün´ hastalığı olarak da nitelendirebiliriz. Bu hastalık, sürgünleri kurutarak, gelecek yılın rekoltesine etkili oluyor. Bu nedenle külleme hastalığıyla mutlaka mücadele etmemiz gerekir diye konuştu.

´CİDDİ KARANFİL KAYBI VAR´
Bu yılın fındık rekoltesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kuturoğlu, ürünün, geçen yıla oranla daha az olacağını tahmin ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Son yıllarda küresel ısınmadan dolayı hava şartlarında sık sık değişiklikler yaşandı. Fındığın soğukluk ihtiyacını karşılaması için kar yağması gerekiyordu; ancak bu sene sadece yüksek kesimlere kar yağdı. Bu durumda karanfillerin açmasını engelledi ve sahil kesimde ciddi karanfil kaybı var. Aynı zamanda diğer bölgelerde de bu durum mevcut; ancak haziran ayında bu netleşecek. İnşallah üreticilerimizin mahcup olacağı ürünle karşı karşıya kalmayız." dedi.

 Fındık içinin gelişim devresinde besin maddelerinin üretildiği yapraklarda, fotosentezin azalması ve yaprakların gelişimlerini tamamlayamadan erkenden dökülmeleri, fındık veriminde önemli kayıplara yol açabilir. Hastalığın yoğun olduğu bahçelerde fındık, içini yeterince dolduramaz veya fındık içinin ağırlığı azalır. Hastalığın sürgün gelişimine olumsuz etkisi neticesinde sürgün boyları kısa kalmakta, buna paralel olarak sürgündeki göz sayısı azalmakta buda 1 yıl sonraki fındık verimine ve sürgün gelişimine olumsuz etki etmektedir.
Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler yanında kimyasal mücadelenin şart olduğunu vurgulayan Kuturoğlu, "Bahçelerimizde geçmişten gelen mücadele yöntemleri vardı; ancak o zamanlar fındıklar yeni dikim ve gençti. Şimdi ocaklarımız çok yaşlandı. Buna bağlı olarak da verim çok düştü. Artık bahçelerin sökülüp, yeniden dikilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlaçlı ve kimyasal mücadele yapmadan, ciddi manada ürün alacağımızı düşünmüyoruz. Bunun için kimyasal mücadelenin şart olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

 Kuturoglu ´´Üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmeleri söz konusu hastalık ile zamanında mücadele edebilmeleri açısından son derece önemlidir. Kimyasal mücadelenin fındık bahçelerinde  iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmasına dikkat edilmeli, çisentili ve mevsim için anormal sayılabilecek çok sıcak günlerde ve güneşli günlerde öğle saatlerinde ilaçlama yapmaktan kaçınılmalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka kullanılmalıdır. Fındık üreticilerimizin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurmak suretiyle ayrıntılı bilgi almaları faydalarına olacaktır´´. dedi